Grillattu pizza 25.7.2020

Reseptiä katsottu 948 kertaa
6 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1 kg hyvää pizzajauhoa (Dennis tms)
3-6 g kuivahiivaa (määrä kohotusajan mukaisesti)
n.7 dl vettä
n.20 g suolaa
n.20 g öljyä (noin 2 ruokalusikallista)
karkeita durum-jauhoja/mannaryynejä pohjan muokkaukseen
tomaattikastiketta & juustoraastetta
valitsemasi päälliset

Ohjeet

Tällä reseptillä/määrillä sain ensimmäisellä kerralla 5 pizzaa, tällöin taikina oli kylmäkohotuksessa vuorokauden ja huoneenlämmössä useita tunteja. Toisella kerralla tuli 7 pizzaa, yön yli kylmässä, pari tuntia huoneenlämmössä. Eli määrä ei ole kiveen hakattu ja leipojasta riippuu montako tulee. Jos kohotat pidemmällä kaavalla käytä vähemmän hiivaa, lyhyempi aika taas enemmän hiivaa. Voit käyttää tuorehiivaakin, ihan pienen pieni nokare riittää.

Ota ensin n. puoli desiä vettä erilleen ja sekoita merisuola siihen. Käytä taikinaan n.25-asteista vettä eli ehdottomasti ei kuivahiivapussien suositusta 42-asteisesta vedestä!

Vispaa hiiva ja noin puolet jauhoista veteen ja jätä hiiva heräilemään noin vartiksi. Pitäisi hieman kuplia ennen jatkamista. Lisää suolavesi ja loput jauhoista ja vaivaa koneella/käsin n.10minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivausta kunnes taikina on kiinteä ja imenyt öljyn ja vedet sisäänsä. Itse käytän taikinamelaa, myös taikinakoukkukin käy. 

Öljyä iso kannellinen astia ja laita taikina kohoamaan sinne, laita päälle vielä öljytty kelmu (ettei taikina tartu kelmuun kiinni). Kohota haluamasi aika, oli se sitten kylmäkohotuksella tai huoneenlämmössä- voit hyvinkin kohottaa vaikka aamusta pöydän kulmalla ja illalla leipoa. Olen kohottanut myös pikataikinan parissa tunnissa ulkona auringossa.

Kun taikina on kohonnut, jaa se n.240g palloiksi, näitä voit myös pakastaa! Voit vielä jatkaa pulliksi leivonnan jälkeen kohotusta tai jatkaa suoraan pizzaksi tekemistä.

Käytä RUNSAASTI mannaryynejä/durumjauhoja kun alat työstämään pizzaa. Tarvitset pizzakiven lisäksi myös jonkinlaisen lapion tai käytä leivinpaperia apuna mutta älä siis missään nimessä jätä leivinpaperia grilliin,heh. Mun isäntä teki vanhasta kasaripannusta pizzalapion, rälläköi osan reunasta pois ja hioi teräväksi, se on todella hyvä, vielä aiotaan porata reikiä jotta ylimääräiset jauhot tippuvat ennen kivelle laittoa pois.

Grilli saa sitten ollakin jo tässä vaiheessa niin kuumana kuin mahdollista. Meillä käytössä tavallinen kaasugrilli, lisättiin sinne pari tiiliskiveä joiden päälle saatiin pizzakivi. Koita siis nostaa pizza mahdollisimman korkealle ja huomioi että tiiliskivien lämpiäminen kestää. 

Kun pizzasi on halutun mallinen, laita päälle tomaattikastike ja juustoraaste. Itse laitoin täytteet pikavauhtia vasta kun pohja soosin ja juuston kanssa oli ollut n.3minuuttia grillissä- tämä siksi jotteivat täytteet vetistäisi pohjaa eikä pohja jää raa'aksi tai hajoa tai pala. Mutta, kukin tekee kuten parhaaksi mieltää eli joko täytät kokonaan tai sitten osissa. Kypsymisaika riippuu täysin grillisi tehosta ja kaikista pizzahaltijoista lähtien...omissani meni noin 6 minuuttia per lätty. Huomioiden sen että täytin välissä jolloin tulee minuutti lisäaikaa. Täytteet kannattaa myös leikata tai laittaa kaikki helposti saataville ja esille esim työlaudalle jolloin on helppo siitä ottaa. En myöskään suosittele älytöntä määrää täytteissä, mitä niukemmin sen parempi, satsaa laatuun, tee kastike San Marzanon kokonaisista tomaateista (säilyke) tai Muttin kirsikkatomaattisäilykkeestä, osta laadukkaampaa juustoa, tuoretta basilikaa, hyvää pepperonia/salamia tms. Täytesuosikkini on marinoitu kesäkurpitsa, todella hyvää ja raikasta pizzassa! 

Ja eikun syömään- tästä alkaakin sitten yleensä se loputon tie pizzamestariksi, mulle tuli tämän innostuksen myötä lisävaruste grilliin, "pizzauuni", siinä ollaankin menty jo ihan eri asteikolle, pizza paistui huomattavasti nopeammin ja pintakin jo otti väriä. 

Pohjan ohje on Lucan (pizzeria Luca) mutta muokannut valmistuksen erilailla. Netistä löytyy toinen toistaan parempia ohjeita, niitä vain reippaasti kokeilemaan mikä on sulle paras. Tämän laitoin tänne lähinnä itselleni koska hukkaan tuon paperille kirjoitetun versioni päivänä minä hyvänsä, hahah. Eli tämä on minun versioni joka kerta kerran jälkeen parantuu, täydellinen se ei vielä ole, lähelläkään mutta jostain pitää aloittaa.


Kommentit

Taskuvenus
Erehtyin facebookissa pizzanpaistajat-ryhmään ja sieltähän tämä sitten lähti... Pizzafriikkeys taitaa olla tämän kesän hitti, haha.