Napolilaistyyppinen pizza 16.11.2020

Reseptiä katsottu 3 003 kertaa
4 annosta | Valmistusaika 6 - 12 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
pohja:
614 g 00-jauhoja (sininen Caputo ja Gran Mugnaio)
1,44 g kuivahiiva (Sunnuntai)
368 g kylmää vettä
18 g suolaa (reilu ruokalusikallinen)
(öljyä jos kohottaa kelmun alla jne)
kastike:
1 tlk keltaisia luumutomaatteja, vain hedelmälihat
tuoretta basilikaa, kuivattua oreganoa (tai tuore)
valkosipulia, suolaa, mustapippuria
luraus oliiviöljyä
täytteet maun mukaan....

Ohjeet

Tähän astisista pizzoista onnistuneimmat joten resepti heti talteen. Kuten kuvissa näkyy, olen käyttänyt pizza app-ohjelmaa josta saa ladattua itselleen sopivat määrät ja ajan yms. 

Sekoita hiiva ja jauho keskenään, lisää vesi ja vaivaa joko käsin tai koneella kunnes on kiinteä pallo, lisää suola ja vaivaa vielä lisää. Jätä taikina kohoamaan noin 4-5 tunniksi kulhoon, peitä se kostutetulla keittiöliinalla. 

Tee kastike tässä vaiheessa myös jotta se ehtii makustua ja kiinteytyä jääkaapissa. Poimi tölkistä kokonaiset tomaatit ja survo haarukalla, lisää makusi mukaan yrttejä ja mausteita, hieman oliiviöljyä, voit jättää öljyn poiskin. Yhteen pizzaan käytin oma tekemääni ajvar-tyyppistä kastiketta eli mausteinen tomaattipaprika-säilyke. Myös säilötyt kirsikkatomaatit tekevät hyvän ja raikkaan kastikkeen. Mitä nyt itse haluat. 

Kun taikina on kohonnut, leikkaa se neljään yhtä suureen osaan ja taittele liepeitä niin että niistä muodostuu pallo. Vältä kovin kovakouraista käsittelyä, tässä vaiheessa itselläni oli jo hyviä ilmakuplia taikinassa. Jätä pallot kostutetun leivinliinan alle tai voit öljytä kevyesti ja kelmuttaa--- itselläni meni kohotusaika liian pitkäksi saunan takia ja se kostautui sillä että pinta oli kuorettunut. Makuun ei vaikuttanut mutta teki hieman työläämmäksi työstää. Voit tässä vaiheessa pakastaa kohotetut pullat. Itse ehdin laittaa onneksi ennen saunaa pari palloa pakkaseen, seuraavana päivänä otin jo yhden sulamaan kun tahdoin testata taikinan vähemmällä täytemäärällä ja koska se ei ollut ehtinyt kuorettua, se oli täysin toisenlainen käsitellä. 

Kun alat työstämään pizzoja muotoonsa, käytä apuna jotain karkeita jauhoja kuten semola tai mannaryynejä tms, sitä saa käyttää ihan reippaasti, ne saa sitten ravisteltua pois. Täytä makusi mukaan ja paista niin kovassa lämmössä kuin uunisi antaa, mieluiten pizzakiven päällä. Osa on käyttänyt käännettyä peltiä mutta en ole itse käyttänyt joten en osaa siitä sanoa sen paremmin. Pizzakiviä löytyy useista kaupoista, niiden päällä voi paistella myös leipiä joten leipurille suosittelen sen ostettavaksi. Pizzakivi laitetaan uuniin heti kun se laitetaan päälle ja se myös jätetään sinne jäähtymään kun viimeinen pizza on paistettu. Muista harjata ylimääräiset jauhot ja roiskeet pois aina pizzojen paiston välissä tai tarraa kiinni /palaa pohja seuraavassa. Grillissä näitä voi myös tehdä.

Nimesin tämän napolilaistyyppiseksi koska sitä hain ja suht lähelle tavoitetta pääsin, reunoissa on vielä vara parantaa. Jauhoina käytin sinistä Caputoa sekä Gran Mugnaiota, semolajauhot muotoilussa.

Omat täytteet olivat kahdessa ekassa tomaattikastike, mozzarellaraaste, esikypsennetty raakamakkarapalat, salcicciomakkara, punasipuli sekä itse tehdyt marinoidut tomaatit ja tuore mozzarella, päälle tuoretta basilikaa ja mustapippuria. Viimeiseen laitoin itse tehtyä "ajvaria", mozzarellaraastetta, punasipulia, tuoretta tomaattia ja viimeistely kuten edellä.

 HUOM! SIVUSTON VIASTA JOHTUEN RESEPTISTÄ PUUTTUU SEKÄ JAUHOT ETTÄ HIIVA, ODOTAN YLLÄPIDOLTA/TEKNISELTÄ TUELTA TUTKINTAA KUN TAPAHTUNUT USEAMMINKIN NÄIN RESEPTEISSÄNI. TÄHÄN ALLE JAUHOJEN JA HIIVAN MÄÄRÄ:

00-jauhoja (sininen Caputo ja Gran Mugnaio) 614g, kuivahiiva 1.44g

Muokkaus 4.12.2020 nyt pitäisi ongelman olla korjattuna ja reseptin näkyä kuten pitääkin.


Kommentit

Taskuvenus
Pizzamonsteri on taas hetkeksi tyydytetty.