Eräänlainen Perunasosekeitto

Reseptiä katsottu 378 kertaa
1 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Kiinteämaltoista perunaa
Porkkanaa
Vettä
Karkeaa merisuolaa
Liha-/kasvilientä
Kermaa
Vegetaa
Kuivattua lipstikkaa
Perunasosejauhetta
Päälle:
Falukorv- makkaraa
Voita
Paahdettua sipulia
Persiljaa

Ohjeet

Reseptin työnimessä viittasin Skåneen, mutta jätin sen sitten kuitenkin pois. Skåne tuli ystävien innoittamana, jotka ovat rekiteröineet tietyn adiktini Falukorv- makkaralle tässä vuosien varrella.

Nyt kun pääsin 1,5 vuoden jälkeen taas Tukholmaan, ei saanut tietysti kyseinen makkara puuttua tuomisista.

 

Laita vesi kiehumaan, mutta ilman suolaa, koska se hidastaa veden tuomista kiehumispisteeseen. Kuori haluamasi määrä perunoita ja porkkanaa. Leikkaa perunaa n. 2x2mm kuutioiksi ja porkkanaa puolta pienemmäksi. 

Kun vesi kiehuu, lisää suolaa ja perunat. Keitä perunat puolikypsisiksi ja lisää porkkana. 

Leikkaa makkaraa n. 3mm siivuiksi. Laita voita pannulle ja paista makkarat mielolla lämmöllä kummaltakin puolelta ruskeikksi.

Kaada perunoiden keitinvesi pois, lisää liha-/kasvisliemi ja kiehauta perunoineen päivineen. Lisää lipstikkaa ja suolaa, sekä vegetaa oman maun ja terveyden mukaan. Sido perunasosejauheella ja sekoita hyvin 2 minuuttia keittäen. Lopuksi mausta kermalla, mutta älä keitä, mutta sekoita hyvin.

Sosekeitto tarkoittaa keittoa, ei sellaista, missä lusikka seisoo, vaan kysymyksessä on ns. sidottu keitto.

Paahdetut sipulit ovat jo valmiita - minulla niitä on aina jossakin muodossa kaapissa, ettei aina tarvitse aloittaa niidenkin tekemistä - Ohje linkitettynä.

Persilja - Talvella persilja voi olla hyvinkin kitkerää tai "hyvin voimakkaanmakauista", jolloin ns. pesen persiljan tarvittaessa - ohjeeseen voi tutustua linkitetyssä reseptissäni. Toimenpide poistaa kitkeryyttä, mutta pitää värin ja makuakin jää.

Nyt sitten lautaselle. Mahdollisesti lämmitä keittolautaset kuumalla vedellä. Jos on annoskulho, niin se on hiukan armollisempi, mutta sekin olisi hyvä lämmittää. 

Keiton vahvuus on, että makkarasivut eivät kuitenkaan vajoa pohjalle. Siksi myös ohuempi viipale, mutta tarpeeksi lihaisa kuitenkin. Laajempi pinta-ala pitää makkaraviivun pinnalla. Päälle vielä paahdettua sipulia ja hakattua persiljaa. 

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

Helsinki 26.08.2021

 


Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit

FutoMaki
Hauska muunneltava…

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.