Tomaatti-paprikakeitto

1 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

Tomaattia (lisätieto ohjeessa)
Ajvar (lisätieto ohjeessa)
Sipulia
Kirsikkatomaatteja
Punaista, mietoa ”vihannes”chiliä
Korkealaatuista oliiviöljyä
Mustapippuria myllystä/morttelista
Hapankermaa/creme fraiche
Lehtipersiljaa
Sitruuna
Krutonkeja
Vegetaa
Vettä
(Sokeria)

Jaa resepti

Ohje

Koska kysymys on hyvin yksinkertaisesta, mutta maukkaasta ruoasta, kannattaa kuitenkin panostaa kunnon raaka-aineisiin. Reseptissä ei ole määriä, koska kaikki riippuu omasta mausta ja valitusta tomaattituotteesta. 

 

Tomaattituotteita löytyy laidasta laitaan. Tulen sisäisesti itkemään, kun palaan Suomeen, koska en saa käyttämääni tuotetta siellä. Lähimpänä käyttämääni tuotetta on kypsät, raastetut tomaatit. Raastaessa kuori jää käteen - sitä ei raasteta joukkoon. Yleensä tomaatit Suomessa eivät kaupasta ole mitään ihmeellisiä - yleensä kovia ja mauttomia. Silloin parempi vaihtoehto on pelati- tomaatit tölkistä. Seuraavaksi menisi kirsikkatomaatit tölkistä - kummassakin tapauksessa tomaatit tulee murskata. Itse suosin sose-/kastikekonetta/vihannesmyllyä (Flotte Lotte) ja teen enemmän, jonka sitten säilön, ettei aina tarvitse aloittaa ihan alusta. Perusreseptin linkitän tähän reseptiin, kunhan saan sen valmiiksi. Kuvissa on kuva täällä käyttämästäni tuotteesta, joka ei ole mainos, vaan suositus, jos koskaan törmäätte tuohon tuotteeseen.

 

Viimeiset vaihtoehdot ovat tomaattimurskat ja tomaattipyreet, puhumattakaan ketsupin käytöstä. Mutta jokainen menee makunsa, saatavuuden ja kukkaron mukaan.

 

Ajvar: Mielestäni makedonialainen Ajvar on ehdottomasti parasta, jonka myöntävät monet balkkanilaiset vain kuiskaten. Niissä on hurjasti eroja niin alueellisesti, kuin valmistajien suhteen. Itse suosin vain suippopaprikasta tehtyä, ilman munakoisoa tai muita vihanneksia Tulista versiota lukuunottamatta, mihin tulee chiliä. Tällä matkallani törmäsin variaatioon, missä on mukana myös munakoison lisäksi porkkanaa. 

 

Hapankermana suosin saksalaistyyppistä, paksua, mahdollisimman rasvaista. Krutongit tein itse kuivattamalla leipätikut +50C asteisessa uunissa ja kun tulivat uunista, norotin hiukan paikallista extra virgin oliiviöljyä päälle.

 

Kuori sipuli ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Katso, että kaikki mausteen ja muut raaka-aineet ovat valmiina. Kuumenna kattilanpohjalla oliiviöljyä. Lisää kuumaan öljyyn sipulit, sekä hienonnettu chili ja sekoita tasaisesti kaiken aikaa, että eivät pala tai ota edes väriä. Heti alussa voi laittaa jo hiukan mustapippuria paistumaan, että saadaan hiukan paahteisuutta. 

Sitten tomaattituote oman valinnan mukaan. Kuumaa vettä kannattaa pitää valmiina ohentamista  varten. Kun olet sekoittanut hyvin, lisää hiukan vegetaa, kiehauta ja maista. Lisää makusi mukaan Ajvar, sekoita, kiehauta, maista. Ohenna tarvittaessa kuumalla vedellä.

Lisää mustapippuria ja suolaa oman maun ja terveyden mukaan. Vegetan kanssa tulee huolellisen varovainen, ettei se puske makuna dominoivaksi. Koska vegetassa on sokeria, en tarvitse sokeria, vaikka yleensä ripautan tomaateille sokeria tasoittamaan hapokkuutta - jos haluat, voit lisätä sokeriakin tarvittaessa, varsinkin, jos et käytä vegetaa. Muista maistaa ja korjata makua haluamaasi suuntaan.

Lisää halkaistut kirsikkatomaatit ja kiehauta - maista! Ja siinä se oikeastaan sitten olikin. Hyvin yksinkertainen, mutta maukas keitto. Koska Ajvarissa on jo makuja, niin en tähän lisännyt paljoakaan muuta. Vegeta, joka on suolapohjainen maustesekoitus kuivatuilla kasviksilla tuo myös makuja.

Jos haluat tehdä keitosta ruokaisemman, voit lisätä pieniä, keitettyjä perunakuutioita. Miten olisi hiukan ylellisempi versio? Lisää hyvin kuivattuja katkarapuja tai lyhyesti paistettuja jättikatkarapuja? Paistettua pekonia? Minilihapullia? Ilmakuivattua kinkkua hyvin ohuina suikaleina? 

 

Aseta esille. Laita päälle hyvä ruokalusikallinen hapankermaa, sitten krutongit ja hiukan hakattua persiljaa (+ mahdollinen proteiini).

Tämä menee myös kastikkeena, kun vähentää nesteen määrää, Lasagnen kastikkeena, pastan kanssa, kastikkeena täytetyillä kasviksille... Tämä toimii myös dippinä... 

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

Skopje 23.04.2021

 

 

 

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 6 Herkkutattimuhennos/-kastike
  • 14 12 Double Decker
  • 5 3 My Dolma (tässä täytetty paprika)
  • 11 10 Tortiglioni Chorizo
  • 8 3 Tomaatti-paprikakeitto
  • 5 3 Merellinen Perunasalaatti

Kommentit

FutoMaki
Kunhan kaikki on kasassa, niin helppo valmistaa ja säätää oman maun mukaiseksi...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään