Falukorv- sipatti

Reseptiä katsottu 274 kertaa
1 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
voita
sipulia
vehnäjauhoja
maitoa
kermaa
suolaa
ripaus valkopippuria
vettä tai ohutta lihalientä
Lihatuote:
Falukorv- makkaraa
Muu:
mustapippuri myllystä
Lisuke:
peruna
vesi
Kastike:
hapankermaa
de Luxe - Pekonikuutioita Plus+
ruohosipulirenkaat

Ohjeet

Sipatti on melkoinen kummajainen suomalaisessa keittiössä ja kukaan ei ole oikein uskaltanut "naulata" tietoa seinälle. Variaatioita on monia, kuten tämäkin yksi niistä, mutta yhteistä on valkokastike. 

Falukorv taas kuuluu yksiin lempituotteistani mm. tällaiseen jo ihan maun ja varsinkin rakenteen vuoksi - tähän ei perinteinen "Sininen" pysty sitten millään. 

Kuori perunat ja leikkaa haluamaasi muotoon. Itse suosin "Rolling Cut" eli japaniksi rangiri leikkuuta. Laita leikatut perunat veteen, mutta älä lisää vielä suolaa!!! Laita syrjään odottamaan.

Sulata voita hitaasti pannulla ja kun voi on sulanut, kuulota hienoksi leikattu sipuli siinä kuulaiksi (ei saa ottaa väriä) ja lisää sitten vehnäjauhoja suhteessa 1:1. Sekoita hyvin ja kun ei ole jauhoklimppejä, aloita maidon lisääminen. Käytän kylmää maitoa, niin siinä on hyvin aikaa sekoittaa neste suurukseen ilman sen klippiytymistä. Lisään maitoa 2/3 osaa ja sitten vaihdan kermaan. Anna kastikkeen kiehua pienellä lämmöllä hiljalleen kiehuen.

Laita perunat kiehumaan ja lisää suolaa, kun vesi kiehuu, maun ja terveyden mukaan, kuten aina resepteissäni. Jos lisäät suolan jo alussa kylmiltään, niin se hidastaa veden muuttuneen tiheyden puolesta, sen tuomista kiehumispisteeseen. 

Ohenna valkokastiketta myös kermalla ja tarvittaessa vedellä tai lihaliemellä. En käytä kasvislientä tähän, koska se muuttaa makua aivan liikaa.

Leikkaa Flukorv n. 1/2 cm siivuiksi. Nämä kylläkin käpristyvät "kupeiksi" (muistamme ehkä ns. makkarakupit?). Tästä voi leikata tietysti "kirsikankukat" halutessaan...

Tarkista maut maistamalla ja lisää kastikkeeseen ripaus valkopippuria ja suolaa oman maun ja terveyden mukaan. Muistetaan, että makkarassakin on suolaa, joten kaikkea tasapainossa. 

Laita makkarasiivut kastikkeeseen kuumenemaan ja ohenna kastiketta tarvittaessa. 

Itse nosta perunat reikäkauhalla keitinvedestä ja hyvin valutettuna lautaselle. Nostelen ensin makkarasiivut päälle asetellen ja sitten annostelen kastikkeen ihan erikseen päälle.

Ripaus mustapippuria myllystä ja lopuksi ruohosipulirenkaat...

 

Hyvää Ruokahalua!

Helsinki 07.12.2021

FM/FutoMaki

 

 


Kommentit

FutoMaki
Mainio arkiruoka...

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.