Peurapata 23.1.2023

Reseptiä katsottu 101 kertaa
1 annosta | Valmistusaika 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
n.300 G Peuran paistia
0.5-1 Kpl Sipuleita (salotti, purjo,kelta)
0.5 Kpl Kesäkurpitsa
5 Kpl Perunoita
2 Kpl Varsisellerin vartta
Tuoretta chiliä ja persiljaa
1 Tlk Kirsikkatomaattisäilyke (400g)
Välimeren mausteseosta
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Reilu Desi Punaviiniä
N2 Dl Kasvis/kana/lihalientä
pala paprikaa
rasvaa vuoan voiteluun
Huom reseptiikassa enemmän mausteista joita käytin!

Ohjeet

Tämä pata tekeytyi taas ihan sattuman kautta. Otin pakkasesta peuran sisäpaistia sulamaan ja kun se oli sulanut, lähdin ottamaan jääkaapin sisällön mukaan aineksia. Koska viikonlopulta oli jäänyt punaviiniä lasiin, se määritti tämän padan suunnan. 

Poista peurasta näkyvät rasvat ja kalvot ja kuutioi liha. Itse tein aika pientä kuutioo kun määrällisesti lihaa oli aika vähän- etenkin siihe mitä meillä on totuttu. Lihaa oli itse asiassa 260g mutta se riitti kyllä! 

Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit, pese ja viipaloi haluamasi kasvikset, itse käytin viimeiset omat salottisipulit, lisäksi vajaan puolikkaan keltasipulia ja purjoa. Vajaa puolikas paprika sekä kesäkurpitsa, pari vartta varsiselleriä. 

Voitele/suihkuta ruokaöljyllä vuoka/pata ja lisää vihannekset ja lihat sinne. Mausta makusi mukaan, itse käytin esim Flying Tigerissa myytävää "karhunlaukka merisuolan kera"-sekoitusta, saan siitä valkosipulista makua kun oikea valkosipuli kuivattaa suutani niin paljon että välillä sen käyttöä on vältettävä. Chilinä käytin palan tuoretta jalapeñoa, lisäksi välimeren yrttisekoitusta, tuoretta lehtipersiljaa laitoin n.1,5dl silputtuna, kunnon loraus soijaa, hieman itse tekemääni kuusenkerkkäsokeria makuja pyöristämään (tilalle voi pistää tavallita sokeria/fariinisokeria/hunajaa...tai jättää kokonaan sokerin pois). Sekoita aineet.

Lisää tölkillinen kirsikkatomaatteja, itse huuhtelin aiemmin jäljelle jääneellä kasvisliemellä tölkin puhtaaksi, lurautin myös reilun desin punaviiniä. Taas sekoitus, jonka jälkeen laitoin vuoan päälle folion.

Laitoin vuoan lähes kylmään uuniin, sillä uuniin oli myös menossa sämpylät joita olin jo esikohottanut uunissa (+40C), säädin uunin +225 kiertoilma + höyry. Vuoka sai olla koko ajan uunissa, kun uuni oli valmis, kypsensin sämpylöitä kiertoilma & höyry n.7min jonka jälkeen vaihdoin pelkälle kiertoilmalle +225 n. 10-15min, otin sämpylät pois ja vähensin uunin lämmön +150. Välillä otin vuoan pois ja maistoin että olivat maut kohdillaan ja testasin perunoiden kypsyyttä jne. 

Kun padan olin jo ottanut uunista pois, huomasin että mulla seisoi itse tehtyjen maustekurkkujen liemi tiskipöydällä, koska rakastan sinapinsiemeniä, nappasin vielä senkin tuonne pataan mukaan. 

Vuoan kanssa tarjoilin tuoreita sämpylöitä...

Peuran sijaan voit käyttää possua/broileria/nautaa...mistä itse pidät. 


Kommentit

Taskuvenus
Tällä kertaa tämmöistä, oli monta "suunnan näyttäjää" jotka määrittivät mihin suuntaan ruoka sitten lähti. Isoin yllätys taisi olla tuo peuran määrä joka oli aivan täysin riittävä! Tästä vuoasta syödäänkin useampi kerta jos vaan ukkokulta kykenee ottamaan "normaalin" annoksen, kjeh! Pienesti mietin että olisin lisännyt fetaa/tms tuohon pataan mutta ehkä ensi kerralla.