My Style Makedonialaiset Letut

Reseptiä katsottu 1 461 kertaa
3 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2 Kpl Kananmunia
3-4 Dl Maitoa
100 G Smandia tai crème fraîchs / Ranskankermaa / Smetana
Vehnäjauhoja
Täyte 1:
Sipulia
Valkosipulia
Kirkastettua voita
Täyte 2:
Bulgarialaista vuohenjuustoa (Sirene- juustoa)
Lehtipersiljaa
Muuta:
Ripaus suolaa
Kirkastettua voita paistamiseen
Tuoretta kurkkua (kylmää)

Ohjeet

Laita lettutikina tulemaan. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa hyvin. Lisää maito ja ranskankerma. Sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhot hyvin vatkaten, kunnes sinulla on paksuhko taikina. ÄLÄ lisää suolaa vielä, koska taikinan tulisi seistä jääkaapissa peitettynä 24 tuntia, mutta vähintään 2 tuntia. Jos lisäät suolan nyt jo, niin taikinasta saattaa tulla hiukan harmaata, kun kananmunat oxidoituvat. Tuo käyttämäni Smand toi taikinaan toivottua täyteläisyyttä. Suomessa joudun käyttämään Smetanaa, joka sekin hyvä vaihtoehto.

Tähän lisäsin ennen paistoa suolaa ihan minimalisesti, koska tuosta juustosta sitä tulee ainakin itselleni tarpeeksi. Suolan lisääminen ja käyttö aina oman maun ja terveyden mukaan.

Kun taikina on vetäytymässä, kirkasta voi. Ohje linkitettynä, jos tarvitset lisätietoa tai apua.

Sitten kuori sipulia ja valkosipulia. Leikkaa pieniksi kuutioiksi ja kuulota kirkastetussa voissa. Älä anna ottaa väriä ja kuulota, kunnes sipuli on kypsää. Laita lautaselle jäähtymään. Lautasella jäähtyvät nopeammin ja jälkilämpö ei kypsytä liian kypsäksi. Tähän ei lisätä mitään mausteita, vain pieni ripaus suolaa kuulotuksen loppuvaiheessa. PS. voita käytetään juuri sen verran, että se sitoutuu sipuleihin ja luo tasaisen massan, jossa rasva ei lillu erikseen.

Ennen paistamista tarkista taikinan vahvuus ja lisää nestettä/jauhoja tarpeen mukaan. Jos epäilet kokkareista/jauhopaakkuista taikinaa, siivilöi taikina tarvittaessa.

Juuri ennen paistamista raasta karkeasti juustoa, hienonna lehtipersiljaa. Sekoita kahdella haarukalla keskenään. 

Paistaminen:

Laita pannulle hiukan kirkastettua voita. Lisää hiukan sipuliseosta pannulle ja levitä se pannulle kauttaaltaa. Lisää heti lettutaikinaa pannulle ja keinuta pannua niin, että taikina levieää tasaisesti ja kauttaaltaan pannulle. Kuten huomaat, tämä sitoo sipulin taikinaan ja tyt paistettaessa sipulia saa myös väriä ja siitä tulee vieläkin makeampaa. 

Kun olet saanut taikinan tasaisesti leviämään pannulle, niin pannu takaisin levylle. Ota ruokalusikalla nopeasti juustomuruja ja työntele niitä haarukalla ripotllen vielä letun päälle. Juusto lämpenee siinä ennen kääntämistä. Kun lettu on saanut kauniin värin, niin nosta lastalla ylös, sujauta pannulle hiukan kirkastettua voita ja käännä lettu. Paista toinenkin puoli kauniin ruskeaksi. Nyt juusto paistuu saaden väriä ja karamelisoituu rapeaksi, sisältä pehmeäksi. Katso, että lettu on irti pannun pinnasta, että saat liutettuan sen lautaselle pinoon. Juusto saattaa kevyesti tarttua pannun pintaan, mutta se on hyvä merkki, koska silloin juusto on hiukan rapsakkaa. Kaapija oli oikein oiva työväline koko paiston ajan. Sillä laskin lohkaisten hiukan sipulia pannulle, se oli myös mainio irroittamaan reunat letusta ennen kääntämistä ja sillä sain käännettyä letun, sekä myös irroittamaan valmiin letun pannusta pinoamista varten, jolloin myö oikein hyvä apu ja työväline.

Kuten varmaan huomaat, että en sekoita itse lettutaikinaan juusto-persiljaa tai sipulimassaa. Tarkoitus on rakentaa makuja huolellisesti ajatellen ja näistä tuli todellakin maukkaita näin. 

Tarjoilin tämän kylmillä, tuoreilla ja juuri leikatuilla kurkkusiivuilla, jotka olivat suorastaan täydellisiä näiden kanssa... Letut olivat vielä lämpimiä kuvausten jälkeen ja näin oikeastaan täydellisiä popsittavaksi.

Tämä oli lauantain Brunch... Aamiainen hiukan myöhemmin ja lounas paljon aikaisemmin. Menen illalla kuitenkin tukevasti syömään, koska tänään täällä Skopjessa on ”Notte Bianca” ja ohjelmaa on tiedossa... 

Hyvää Ruokahalua!!!

Skopje, Makedonia 07.10.2017

Kuten tässäkin reseptissä, siellä on mittapuutteita, koska keitän hyppys- ja silmätuntumalla. Makuasia on myös, kuinka paljon täytteitä haluaa, mutta tässä VÄHEMMÄN on ENEMMÄN. Ei tarvitse ladata kauheaa määrää kaikkea pannulle, koska silloin se ei maistu muuta kuin täytteille ja mainio lettutaikina ei pääse oikeuksiin. 

HUOMIO!!! Tämä on risteytys Palačinka ja Pitulici sekä laajakaistainen tulkinta omaksi reseptiksi, siksi juuri My Style- resepti...

FM

 


Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit

FutoMaki
Tähän menee aikaa ja työvaiheita, sekä muistettavaa, mutta erittäin maukkaita...

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.