My Style Oyakodon

1 annosta Alle 15 min

Raaka-aineet

Riisi:
1 annos japanilaista riisiä keitettynä
Kananmuna:
1 kananmuna (vähintään M- kokoa)
2 rkl dashi- lientä (instant)
2 tl miriniä
10 g voita
suolaa
Jauheliha:
80-90 g kananpojan jauhelihaa 7%
10 g voita
Päälle:
1-2 rkl kevätsipulia renkaina
chili"tomua" (chili instat- nuudeleiden mukana tuleva)

Jaa resepti

Ohje

Oyakodon (親子丼) eli käännettynä "vanhempi ja lapsi- riisikulho" -don on lyhenne sanalle donburi eli riisikulho - toisinsanoen riisikulho kanalla ja kananmunalla. Olin kahden vaiheilla nimetä reseptin. Nimittäin tekotapani viittaa myös toiseen riisikulhoannokseen eli Soboro Don (そぼろ丼) - Soboro tarkoittaa jauhettua lihaa tai kalaa soyakastikkeen kanssa ja koska en kuitenkaan käyttänyt tarkoituksella soyaa, sekä niin kana, kuin kananmunakin ovat reiluina paloina, niin nimesin sitten Oyakodon.

MY STYLE- reseptini ovat AINA vapaita TULKINTOJA mahdollisesta ALKUPERÄISESTÄ - perehdyn kuitenkin materiaaliin aikaraameissani mahdollisimman hyvin ja tarkistan "ulkomuistiani" jo opitusta... 

Tekotapa on hyvin yksinkertainen. Riisi on jo keitettynä ja hyvässä riisikeittimessä se säilyy kuumana aika pitkää ja hyvin. Siksi sitä ei ole laskettu valmistusaikaan. Jos riisiä on edelliseltä päivältä yli, höyrytän sen paistamisen ohessa erikseen samaan aikaan.

Laita pannu ja nokare voita kuumenemaan. Kun voi on sulanut, lisää jauheliha könttinä ja riko hiukan pannulle. Laske pannun lämpöä keskikuumaksi.

Riko kananmuna vaikka mukiin, lisää dashi- liemi sekä mirin ja vatkaa kevyesti rikki - en itse lisännyt suolaa vielä tässä vaiheessa. 

Nyt litistele jauhelihaa pannulla, mutta niin, että jää sellaisia "kunnon" paloja, joita on mukava syödä puikoilla. Kääntele niin, ettei mistään näy pinkkiä. Suolaa ja siirrä lautaselle ja laita vaikka kansi päälle. Jälkilämpö kyllä kypsentää loppuun. 

Lisää seuraava nokare voita ja kun se on sulanut lisää vatkattu kananmuna. Lieden keskilämpö riittää. Koska työskentelen 26cm läpimittaisella pannulla, kananmuna levittyy hiukan kaarrellessa koko pannulle ja on paistettu alta 30 sekunnin. Työntele reunoilta hiukan keskelle kasaan ja riko lastalla "puikkopaloiksi" ja lisää suolaa päälle.

Suolankayttö kuten aina oman maun ja terveyden mukaan!

Laita riisi kulhon pohjalle. Yhdelle puolikkaalle kananmuna suoraan pannulta ja toiselle kana lautaselta nesteineen.

Leikkaa kevätsipulia ohuiksi renkaiksi ja tipottele oman maun mukaan päälle. Mausta halutessasi chilitomulla. 

En käyttänyt perinteistä soyakastiketta, koska seuraavien päivien ruoissa on hiukan soyaa. Arvosta kananmunan keltaista väri, joten en lisännyt soyaa, enkä varsinkaan suolaa raakaan kananmunaan.

Kanan halusin kananmakuisena täysin kostailettomasti - mielestä setti oli onnistunut - ainakin omalle suulle ja makumaailmalle yksinkertaisesta ruosta.

Hyvää Ruokahalua!!!

Helsinki 09.05.2020

 

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 6 4 My Style Makedonian JANIJA
  • 6 6 My Style Hong Kong Makkarasalaatti
  • 5 8 My Style kiinalainen ”Tomaattia & Kananmunaa”
  • 7 11 My Style Japanilainen Varhaiskaali 1
  • 7 6 My Style Lihapullat
  • 0 0 My Hong Kong Style Pastakeitto

Kommentit

FutoMaki
Juuri oikea valinta tämänpäivän suutuntumalle... Maukasta ja yksinkertaista...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään