My Style Makedonian JANIJA

Reseptiä katsottu 1 240 kertaa
4 annosta | Valmistusaika 3 - 6 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
500 G Luista naudan keittolihaa
1 Sipuli
2 Laakerinlehteä
Persiljan varsia
1 Valkosipulin kynsi
Karkeaa merisuolaa
1 Pieni pala selleriä
1 10 cm kokoinen lehtisellerin pala
Vettä
2-3 Rkl Tomaattipyreetä
Mustapippuria myllystä
2 Porkkanaa
2-3 Perunaa (kiinteämaltoista)

Ohjeet

Laita kattilaan vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu, niin laita liha veteen ja kiehauta 2 minuuttia. Ota liha vedestä ja huuhdo hyvin kylmän veden alla ja kuivaa talouspaperilla. Kaada vesi pois, huuhtele kattila ja laita uudestaan vettä kiehumaan. Sitä odotellessa käsittele kasvikset.

Halkaise sipuli kuorineen. Pese porkkanat hyvin ja kuori - älä kuitenkaan heitä kuoria pois. Kääri porkkanat kosteaan keittiöpaperiin odottaman varsinaista tarkoitustaan. Huuhtaise pala varsiselleriä, leikkaa pala selleriä ja huuhtaise myös. Leikkaa persiljanvarret irti lehdistä (ei tarvitse sen pienempää). Valkosipulin kynnelle kunnon painallus, että hiukan murskaantuu ja kuorineen kattillaan, kun muutkin kasvikset menevät sinne. Kuori perunat ja ja jätä kylmään veteen odottamaan.

Jos haluat enemmän makua, niin ota hiukan öljyä ja paista liha kaikilta puolilta ruskeaksi.

Kun vesi kiehuu laita suolaa ja sitten kasvikset ja liha joukkoon. Nyt sitten niihin porkkanankuoriin. En laita yleensä porkkanaa kokonaisena liemeen, jos porkkanaa on sitten itse annoksessa. Ne kuoret sinne kattilaan persiljanvarsien, sekä laakerinlehtien kanssa ja hyvää tulee.

Lihan tulee olla niukasti veden peitossa. Kun kaikki alkaa kiehumaan, pienennä lämpöä niin, että vesi/liemi hiukan poreilee. Kansi päälle ja nyt sitten voi tehdä ihan mitä vaan seuraavat 2-4 tuntia. Välillä saattaa joutua lisäämään kuumaa vettä vedenkeittimestä, mutta ihan "kantturasta" riippuen, keittoaika vaihtelee laidasta laitaan... Kun liha irtoaa luista, niin sitten ollaan valmiita.

Liha lautaselle hiukan jäähtymään. Siivilöi liemi. Pilko perunat ja porkkanat. Ota lientä niin paljon, kuin tarvitset. Itselleni lientä jäi paljon yli, koska loma-asunnot kattilat eivät osuneet kohdalleen, joten se isompi sitten. 

Porkkanat ja perunat kiehumaan. Liha saa odottaa. Kun kasvikset alkavat olemaan kypsiä, ota tomaattipyreetä ja sekoita pienessä kulhossa hyvin liemen kanssa. Kaada paksu seos keittoon. Käyttämäni, turkkilainen tomaattipyree myös saostaa keiton hyvin. Se on myös hiukan hedelmällisempää ja ei niin hapokasta, kuin italialainen. Mutta nämä nyt ovat tietysti makuasioita.

Leikkaa liha kuutioiksi, lisää keittoon kuumenemaan heti tomaattipyreen jälkeen. 

Täällä tämä tarjotaan pata- ruokana ja suurustetaan vehnäjauhoilla. Mutta haluan pitää tämän gluteenittomana ja nimenomaan keittona, niin oikeanlainen tomaattipyree suuruustaa juuri oikein.

Oli oikein ruokaisa kokemus ja sitten kokeilin vielä Malakon kanssa (kts. Linkitys) ja olisin voinut vain hotkia ja ahmia... 

My Style-  tarkoittaa resepteissäni aina soveltamisen laajaa skaalaa. Täälläkin jokaisella Maijkalla (Äidillä) on oma reseptinsä... Joten en kutsu reseptejäni aidoksi, oikeaksi, parhaaksi, maailman parhaaksi, kaikkien tykkäämäksi tai pitämäksi... Nämä ovat vain ideoita maailmalta omaksi iloksi ja mahdollisesti muiden harmiksi. Siksi näissä myös on paljon mittapuutteita jne. koska keitän täysin hyppystuntumalla... Näyttää hyvältä, maistuu paremmalta...

Hyvää Ruokahalua!!!

FM, Skopje, Makedonia 29.09.2016

 

 

 

 


Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit

FutoMaki

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.