Focaccia

30 - 60 min

Raaka-aineet

n. 8 dl vehnäjauhoja
3,5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl hyvää öljyä
Pinnalle:
valkosipulin kynsiä
oliiveja
tuoretta yrttiä, esim. rosmariini tai timjami

Jaa resepti

Ohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Alusta jauhot, suola ja öljy pikkuhiljaa mukaan, lopuksi se 5-piikkinen eli oma käsi. Itse jätin aika pehmeäksi, taikina tarttui vielä vähän sormiin kun laitoin kohoamaan. Kohota liinan alla 20-30 minuuttia (tai kunnes on kohonnut suunnilleen 2-kertaiseksi) vedottomassa ja hieman lämpimässä paikassa. Öljyä sillä välin vuoka/vuoat. Itse käytin noin 25 x 40 cm kokoista (silmämääräisesti mittasin). Kun taikina on kohonnut, siirrä se vuokaan painellen nurkkiin asti (ei hätää, se leviää ja kohoaa vielä). Sivele pintaan hyvää öljyä, lähinnä oliiviöljyä (taikinaan myös), painele taikinaan mielen mukaan valkosipulin kynsiä, vihreitä tai mustia oliiveja, ehkäpä aurinkokuivattua tomaattia.. Ja päälle vielä oksan parin verran rosmariinia tai muutama oksa timjamia, lähinnä jotain kuuman kestävää yrttiä eli tuore basilika esim. ei käy, se vain kärähtää. Ripaus suolaa pinnalle halutessa, ja uuniin. 225 astetta ja vuoan koosta ja leivän paksuudesta riippuen 20-25 minuuttia. Pienemmässä vuoassa tulee nopeammin ja isommassa vähän hitaammin, varsinkin jos leipä jää suht paksuksi. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, vähennä asteita, laske tasoa alemmas ja/tai laita folio päälle. Kumoa vuoasta hetken päästä, mieluusti vaikka uuniritilän päälle, jotta pohja ei hikoa ja vety ikävästi.

Itse käytin Arlan Fetasnack-paketin vihreät oliivit ja valkosipulin kynnet leipään, kun fetat pääsivät feta-perunasalaattiin (ohje kyljessä). Ensi kerralla silppuan taikinaan mukaan yrttejä tai käytän kuivattuja, voi mitkä maut!

Ohje on aavistuksen muokattu käyttäjän jkolkkinen ohjeesta, ja siinä laitettiin 50 grammaa hiivaa. Sanoisin kyllä että vähempikin varmaan riittää (kuten tähän reseptiin laitoin), sillä leipä maistui turhan voimakkaasti hiivalta. Kiitos jkolkkiselle!

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 0 1 Lämmin feta-perunasalaatti

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

peltipurkki
Nams ihanaa tuoretta leipää grilliruoan kylkeen!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään