Tilliliha ja tillikastike Piian mukaan

Reseptiä katsottu 21 240 kertaa
4 annosta | Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
n.600 g naudanlihaa tai sianlihaa tai lampaanlihaa
2 tl suolaa
1,4 dl vettä
1 kpl (260g) lanttua
3 kpl (260g) porkkanaa
2 kpl (160g) sipulia
10 kpl maustepippuria, 5 kpl valkopippuria, 1kpl laakerinlehti
1 tl (kuivattua inkivääriä)
2 rkl kuivattua tilliä tai nippu tillinoksaa
Tillikastike:
11 dl siivilöityä lihan keittolientä
8 rkl Maitzena-suurustetta vaaleille kastikkeille
2 rkl kuivattua tilliä
1-2 rkl sitruunanmehua (siis maun mukaan) tai väkiviinaetikkaa
1 tl sokeria (tai maun mukaan 1-2tl)
1 dl ruokakermaa

Ohjeet

Valitsin lihaksi porsaan paistilihaa 600g. Poistin siitä ylärasvaosan.

Lisäsin lihan päälle ensin vesimäärästä 1 litran verran ja suolaa 2 tl. Laitoin kannen päälle ja ensin suuremmalla teholla liedellä, valvo ettei kuohu yli.

Poistin verivaahdon pari kertaa huolellisesti. Lisäsin mausteista: maustepippurin, valkopippurin. Annoin lihakattilan porista noin 40 minuuttia, lisäsin tillin, kuivatun hipun inkiväärin palasta sekä kuivattua tilliä reilut 2 rkl. Laakerinlehden.

Lantun ja porkkanan palaset lisäsin ½ tuntia ennemmin lopullista lihan kypsymisaikaa. Samalla kun lisäsin kasviksia lisäsin ne 4 dl vettä lisää, että kasvikset peittyivät, eli lantun, porkkanan ja sipulin. (Koska ne nostellaan siivilöimisvaiheessa pois liemestä.) Kokonaiskeittoaika paistilihalle oli 1t 40 minuuttia.

Siivilöin liemen talteen, nostelin kasvikset ja lihan pois. Kaadoin liemen takaisin kattilaan. Sitä oli 11 dl haihtumisen jälkeen, kiehutin sen uudelleen, suurustin sen hyvin nopeasti vispaten liemen kiehuessa 8:lla ruokalusikalla Maitzenaa (vaaleille kastikkeille tarkoitettua). Lisäsin tilliä liemeen vielä 2 rkl ja annoin kiehua kastikkeen vielä 5 minuuttia. Nostin pois liedeltä ja maustoin reilulla ruokalusikalla sitruunanmehulla. Ja havaitsin, että maku senkun vain parani kun lorautin 1dl ruokakermaa mukaan. (Maku asia). Ja 1 tl:lla sokeria. Asetin tarjolle.

VINKKEJÄ lihoiksi käy kyllä ruhonosan muutkin lihat: etuselkä, lapa ym. mutta keittoajan pitää olla sen 2 tuntia. Kastiketta voi toki tehdä pienempikin määrä: suurustetta kuitenkin 4dl 3 rkl. Suurustaa voi toisinkin, esim. vehnäjauhoilla 1 dl 2dl kylmää vettä sekoitettuna, tai siten että laitetaan 2keltuaista ja mukaan 1rkl kylmää vettä silloin kun kattila on jo nostettu liedeltä tai vatkaten pari keltuaista ja 1 rkl kermaa, jotka lisätään voimakkaasti vatkaten mukaan. Mutta ei saa enää keittää. Tai vehnäjauhoja paahtaen voissa ( ei ruskisteta) ja lisäten keitinlientä mukaan.

Tapoja monia, mielihalun ja varaston mukaan. Ja toiset tykkää hapanimelästä (saadaan väkiviinaetikasta tai sitruunamehusta ja sokerista 2 tl). Toiset tykkää perussellaisesta, toiset kermaa hieman lisättynä. Mutta aina maun mukaan.

TARJOILUVINKKI: Tilliliha leikataan, tillikastike kaadetaan päälle. Kasvikset suikaloidaan. Lisukkeeksi etikkapunajuurta. Perunat sopivat mainiosti, varsinkin uudet, sekä perunamuusi.


Kommentit

piia58
Tapoja on monia tehdä mieluisinta tillilihaa ja -kastiketta. Jokainen valitkoon omansa. Ei kai mitään niin oikeaa tai väärää olekaan. Mutta tämä sopii mainiosti kesään tilleineen!