Karibialainen kanakastike

6 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Kana
600 g Kanan paistileikettä
1,5 tl Suolaa
Kastike
50 g Valion voita (1,4 %)
3 rkl Öljyä
250 g Sipulia
2 rkl Fariinisokeria
70 g Tomaattisosetta
4 tl Spice Upin inkivääritahnaa
4 Valkosipulinkynttä
1 tl Paprikajauhetta
1 tl Cayennepippuria
0,5 tl La Chinatan savupaprikajauhetta
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
0,5 tl Jauhettua maustepippuria
5 dl Keitettyä vettä
2 dl Ananasmehua (ei lisättyä sokeria)
1 rkl Valkoviinietikkaa
0,75 dl Aroin soijakastiketta (12 %)
1 tl Kuivattua timjamia
Kaveriksi
Suolatonta jasmiiniriisiä

Jaa resepti

Ohje

Ja sieltä viides paistileikeresepti! Ottakaa useammin ostoskoriin, niin saadaan isommat hyllytilat tuolle aliarvostetulle supertähdelle. 

Scotch bonnetia ja habaneroa ei lähistöltä löytynyt, joten korvasin sen cayennepippurilla. Jos saat käsiisi habaneroa, laita yksi tai kaksi. Yksi on suomalaiseen makuun, kaksi karibialaiseen. Ananasmehu ja viinietikka toivat tarvittavan hedelmäisyyden sekä riittävän hapon tähän.

Ota proteiini huoneenlämpöön ja valmista se puolen tunnin päästä. Hienonna sillä aikaa sipulit. Voi huoneenlämpöön. Paista leikkeet kolmessa erässä ja ota pintoihin väriä. Suolaa matkan varrella. Jätä keskeltä raa'aksi ja aseta sivuun lautaselle. 

Pehmennä sipuli keskilämmöllä voissa ja öljyssä. Mausta alkumetreillä sokerilla. Sipulin tekeytyessä hienonna valkosipuli valmiiksi sekä mittaa kuivamausteet pienelle syvälle lautaselle ja sekoita tasaiseksi.

Mitä ruskeampaa väriä uskallat ottaa, sen parempi. Kun sipuli näyttää silmääsi hyvältä, laske alhaiselle keskilämmölle ja purista tomaattisose pannulle, sekoita tasaiseksi. Herättele kolme minuuttia. 

Lusikoi inkivääri mukaan. Sekoita. Odota minuutti ja lisää tuore valkosipuli sekä kuivamausteet. Sekoita tasaiseksi - näille riittää minuutti. Kun tomaattisose on ollut pannulla viisi minuuttia, inkivääri kaksi ja loput yhden, lisää 5 dl kuumaa vettä muutamassa erässä samalla sekoittaen. Heti perään ananasmehu. Mausta viinietikalla, soijakastikkeella ja timjamilla. 

Sekoita tasaiseksi ja upota leikkeet varovasti soosiin. Valuta kaikki rasva mukaan! Levy täysille. Kun kuplii, kansi päälle ja lämpö 1/6:een. Hauduta miedolla liekillä 70 minuutin ajan. Laita riisi tulille, kun 45 minuuttia on kellossa. 

Tarjoile kanakastike suolattoman jasmiiniriisin kanssa. Annokset voi koristella kevätsipulilla. Sopiva määrä keittämätöntä riisiä tähän reseptiin - 6 dl.

Taitaa olla niin, että 40 minuutin haudutus riittäisi. Jos leikkeet puolittaisi pintojen jälkeen, selviäisi todennäköisesti puolella tunnilla. 

Jos puolitat leikkeet, älä leikkaa heti paiston jälkeen - anna niiden levätä viiden minuutin ajan ja siivuta vasta sitten. Näin mehut pysyvät sisällä.

Cayennepippurin voi vaihtaa tuoreisiin medium chileihin. 1 tl cayennea = 3 medium chiliä (60 g).

Kastikkeesta tuli tarkoituksella ohutta, mutta voit tehdä siitä halutessasi vähän paksumman käyttämällä vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä.

Kanan voi valmistaa toisellakin tavalla eli skipata kokonaan paistamisen. Leikkaa siis paistileikkeet reiluiksi suikaleiksi sipulin tekeytyessä ja upota kastikkeeseen, kun vesi on lisätty. Suosittelen hauduttamaan suikaleita tunnin ajan. 

Kun raakaa lihaa upotetaan soosiin, irtoaa siitä hetken päästä vaahtoa - kuori pinnalta pois.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään