Kanaviillokki

Reseptiä katsottu 143 kertaa
7 annosta | Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Liemi
1,1 kg Kanan koipireisiä (Kotimaista)
3 Porkkanaa
2 Sipulia
5 Valkosipulinkynttä
3 Laakerinlehteä
1 tl Kokonaisia mustapippureita
Vettä
Kastike
100 g Valion voita (1,4 %)
3 Medium chiliä
4 tl Spice Upin inkivääritahnaa
1 dl Jauhoja
5 tl Xtran curryjauhetta
Kanaliemi (13 dl)
3 tl Sokeria
3 tl Suolaa
Nyhtökana
1 dl Maitoa
0,5 dl Tuoretta sitruunamehua
Kaveriksi
Suolatonta jasmiiniriisiä

Ohjeet

Onneksi aloitin ruuanlaittoharrastuksen kaksi ja puoli vuotta sitten. 

En edes halua tietää, että kuinka monta tuntia olen upottanut tähän. Suunnittelu, kauppareissu, ruuanlaitto, kuvat, kirjoitus. Näiden ulkopuolella vielä jatkuvaa miettimistä, katsomista ja lukemista.

Kaikkien näiden jälkeen luulisi, että nauttisin ruuanlaitosta. Vaan en. Reseptien tekeminen ja numeroiden pyörittely on kuitenkin yllättävän koukuttavaa, joten pelaan ilomielin pienen vamman kanssa. 

Reseptin pohja Tasty Finlandilta. Tekee laadukkaita youtube-videoita, otahan seurantaan. 

Kana huoneenlämpöön. Kuori sipulit ja leikkaa ne kahdeksaan osaan. Kaksi keskikokoista sipulia painaa noin 200 g. Huuhtele porkkanat, leikkaa kannat ja painele ne kymmeneen palaan. Kolme porkkanaa = noin 195 g. Kuori valkosipulinkynnet ja siivuta ne puoliksi. 

Viiden litran kattila käyttöön. Aseta sinne kanan koipireidet, kasvikset, mustapippurit sekä laakerinlehdet. Kaada päälle sen verran kylmää vettä, että kaikki peittyy. Kiehauta. Laske ykköselle - kansi päälle. 

Lusikoi pintavaahto pois haudutuksen alkuvaiheessa. Jatka liemen kypsentämistä kannen alla miedolla lämmöllä. Kun kaksi tuntia on täynnä, lämpö nolliin ja kattila sivuun.

Voi huoneenlämpöön. Nyhdä koivista lihat. Reilun kilon paketista pitäisi irrota proteiinia lähes puoli kiloa. Siirrä kanat omaan rasiaan. Pidä huoli, että jänteitä ja luita ei tule mukaan. Myös nahka lentää mäkeen. Siivilöi liemi ja ota se talteen. Mittaa jauhot ja curryjauhe omiin kippoihin. Leikkaa chilit ohuiksi renkaiksi. 

Kuumenna levy ja sulata voi. Lisää chilit ja freesaa niitä kaksi minuuttia alhaisella keskilämmöllä. Lusikoi inkivääri mukaan. Kolme minuuttia täynnä - jauhojen vuoro. Kypsennä minuutin ajan ennen kuin lisäät curryjauheen joukkoon. Sille riittää minuutti. 

Kaada lientä mukaan pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun se loppuu ja kastike on tasaista, kiehauta ja laske lämpö alhaiselle. Se siis poreilee kevyesti kannen alla samalla kun riisi valmistuu. Soosia voi sekoittaa pariin otteeseen 20 minuutin aikana. 

Kun hiilari on valmista, sujauta kanat kastikkeeseen. Heti perään maito, sekoita tasaiseksi. Mitä rasvaisempi, sen parempi. Lämpö nolliin, purista sitruunamehu talteen. Siirrä viillokki pois jälkilämmöltä ja viimeistele raikkaalla hapolla. Sekoita tasaiseksi. 

Tarjoile riisin kanssa. Ystäväni saa äidiltään tasaisin väliajoin ison säkin jasmiiniriisiä, joten käytettiin sitä. Mikä tahansa käy. Sopiva määrä keittämätöntä riisiä reilun kahden kilon kastikkeelle - 7,25 dl. 

Suolan voi halutessaan jakaa tasaisemmin eli teelusikallinen enemmän riisiin ja teelusikallinen vähemmän kastikkeeseen. Käytä näissä ohjeissa aina tavallisia lusikallisia, sillä suola ja mausteet ovat jo rohkealla tasolla - kukkurallisilla menisi yli. 

Curryjauheen merkillä ei mitään väliä. Määrät eivät kuitenkaan pysy samana. Esimerkiksi Meiran curryjauhetta laittaisin 4 tl, koska siinä on enemmän juustokuminaa. 

Kastike on tässä ohuempi kuin muissa kanaviillokkiohjeissa, mutta se ei haittaa yhtään. Kun soosia lusikoi riisikeon päälle, imee se hetkessä makuja itseensä. Parhaat valinnat - lusikka ja syvä lautanen. 

Reseptin suola 0,71 %. 


Kommentit