Falukorv Fried Rice

1 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

kirkastettua voita
kananmuna
sipulia
valkosipulia
paprikaa (2-3 eri väriä)
Falukorv- makkaraa
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
Ponsu- kastiketta
ruohosipulia
keitettyä jasmine- riisiä

Jaa resepti

Ohje

Tein tämän hyvin pitkälle kiinalaisia tapoja noudattaen. Falukorv on vain ns. proteiini, eikä sen kummempaa. Jos joku kirkuu, että ei voi käyttää, niin kyllä voi aivan hyvin. Olennaista on palojen koko. 

Riisi on edelliseltä päivältä. Itselläni 1,5 päivää vanhaa. Saman päivän riisistä tulee vain riisimömmöä. Parboild riisi? Ei missään tapauksessa. Tässä tapauksessa jasmine- riisi. 

En käyttänyt inkivääriä (vaikka oli saatavilla), koska peittää liikaa Falukorvin makua. 

Leikattavin raaka-aineiden tulee olla pienehköä, mutta ei hienoa silppua, tosin ei myöskään karkeaa kuutiota. Katso tarkasti kuvaa ja saat melko hyvin ajatuksesta kiinni.

Keitän isoäitini tapaan kokemuspohjalta, hyppys- ja silmätuntumalla, sekä intuitioon (ei tarkoita henkisiä vibroja) nojaten, joka tarkoittaa, että tiedät, mitä tehdä ja teet ihan luonnollisesti etsimättä juuri silloin vastauksia - vaistojenvaraista keittämistä. Siksi raaka-aineet ovat vain listattu ilman määriä, koska jokainen tekee oman makunsa ja saatavuuden mukaan. Itse en kelpuuta korvaavaksi tuotteeksi mitään grillimakkaraa tai HK:n Sinistä/Punaista tai vastaavaa... Falukorvissa on ihan oma rakenne, joka tekee siitä mainion proteiinin moneen lähtöön.

Itse reseptiin... Riisin tulee olla edelliseltä päivältä ja bakteorlogisesti korkeintaan 2 päivän vanhaa. Keitetty riisi pilaantuu nopeasti, joten siksi maininta tässä. 

Kirkastettuun voihin on linkki alhaalla. Tuon voin savuamispiste (lämmönsietokyky) on huomattavasti korkeampi, kuin kirkastamattoman, missä vielä maidon valkuainen on mukana, joka palaa herkästi.

Kuumenna kirkastettu voi eli "kirka" kuumaksi. Vatkaa kananmuna(t) puikoilla hyvin rikki ja paista nopeasti rikkoen kokkareiksi. Nosta kananmuna rasvasta ja laita syrjään odottamaan. 

Leikkaa sipuli kuutioiksi. Laita rasvaa pannulle ja heti sipulit joukkoon. Tämä antaa aikaa kuoria valkosipulinkynsi ja leikata hienoiksi kuutioiksi. Samalla jää aikaa leikata eri vaiheissa makkara pienehköiksi kuutioiksi, kuten paprika myös. 

Kun sipuli otttaa hiukan väriä hyvin sekoitellen, lisää valkosipuli. Paista, kunnes saa hiukan väriä ja lisää makkara ja paista, kunnes sipuli on saaanut tummahkon karamellisen värinsä. Nyt lisää paprikakuutiot. Se laskee myös paistamisen lämpötilaa, joten siirrymme jo toiseen vaiheeseen. Lisää suolaa oman makusi, sekä terveytesi mukaan ja pippuria myllystä. Sekoita hyvin ja lisää riisi. Itse erittelen jyvät lastalla ja pannulla, mutta voit myös erotella jyvät kulhossa kädellä, ennen pannulle lisäämistä. Riisin tulee olla yksittäisinä jyvinä, ei epämääräisinä kokkareina.

Paista hyvin sekoitellen, mutta väriä ei tarvitse ottaa. Lisää kananmuna, sekoita hyvin. Mausta Ponsu- kastikkeella. Siinä on soijakastike, mirin, kalakastike yms. samassa. Lisää ruohosipuli ja sekoita hyvin... Pannu pois lämpölähteeltä ja laita esille. Yksinkertaista on vain keko lautasella ja ripottele vielä hiukan ruohosipulia päälle.

Hyvin yksinkertaista, mutta haastava nopeuden suhteen. Jos olet epävarma lomassa tekemisessä, niin, leikkaa ja valmistele kaikki etukäteen, ennen paistamisen aloittamista ja aloita paistaminen vasta sitten. Tämä kylläkin pitkittää tekoaikaa taidoista riippuen. Pidä erilaiset raaka-aineet erillään toisistaan, koska ne lisätään eri aikaan pannulle/wokkiin. 

Tämä ei ole vetistä mössöä, ei paakkuuntunutta riisiä tai epämääräistä sotkemista. Proteiinin valinta on vapaa, mutta vaikuttaa keittämiseen ja aikaan. 

Hyvää Ruokahalua!

FM / FutoMaki

Helsinki 24.09.2021

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 3 Okinawa Taco Rice
  • 6 9 Falukorv & Canneloni + Västerbottenost
  • 4 4 My Katkarapu - Fried Rice
  • 0 0 Fried green tomatoes
  • 1 1 Fried rice
  • 5 6 Fried Chicken

Kommentit

FutoMaki
Yksinkertainen, mutta täynnä sääntöjä länsimaalaiselle - aasialaiselle arkea... Maistuu mainiolle...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään