Syysmarjainen hirvipata

Reseptiä katsottu 509 kertaa
5 annosta | Valmistusaika 3 - 6 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
800 g hirven lihaa (tässä tapauksessa lapaa)
voita (ruskistamiseen)
3 dl punaviiniä
1,5 rkl Bong Touch of Taste -riistafondia
1 dl vettä
100 g suppilovahveroita (esikäsiteltyjä)
100 g lanttua
75 g palsternakkaa
10 mustapippuria
5 katajanmarjaa
3 laakerinlehteä
2 tl rosmariinia
3 valkosipulin kynttä
2 sipulia (pientä)
10 cm purjoa
2 porkkanaa
2 dl puolukoita
1 rkl hunajaa

Ohjeet

Poista hirvenlihasta suurimmat kalvot. Paloittele liha noin 3x3 cm kokoisiksi kuutioiksi. Ruskista lihakuutioiden pinnat paistinpannulla voissa kahdessa erässä ja siirrä uunivuokaan.

Lisää uunivuokaan punaviini. Tässä tapauksessa käytin Antonin Rodet Pinot Noir 2016 -punaviiniä, joka jättää Viinilehden mukaan, juotuna, jälkivaikutelman, joka muistuttaa muun muassa puolukoita ja karpaloita. https://viinilehti.fi/viinit/antonin-rodet-pinot-noir-2016/

Sekoita riistafondi veteen ja lisää uunivuokaan.

Lisää uunivuokaan esikäsitellyt ja silputut suppilovahverot. Suppilovahveroiden esikäsittely tarkoittaa nesteen haihduttamista pannulla. Tällä tavalla esikäsiteltyjä suppilovahveroita oli siis tuo 100 g. Suppilovahveroiden esikäsittely ei ole pakollista. Voit myös käyttää tuoreita suppilovahveroita, mutta lisää niitä sitten puolet enemmän.

Lisää uunivuokaan paloiteltu lanttu ja paloiteltu palsternakka.

Sekoittele uunivuoassa olevat ainekset kevyesti.

Lisää uunivuokaan mustapippurit, katajanmarjat, laakerinlehdet ja rosmariini teesihdin sisällä.

Lisää uunivuokaan paloiteltu purjo, valkosipulinkynnet, lohkotut sipulit, kokonaiset porkkanat, puolukat ja hunaja. Vinkki: purjon välikerrokset kannattaa huudella ennen paloittelemista, jotta ruokaan ei varmasti tule maata.

Älä lisää nestettä niin, että kaikki ainekset peittyvät. Ainekset tiivistyvät kypsyessään ja ainakin tässä tapauksessa nestettä oli juuri ja juuri riittävästi (eli 3 dl punaviiniä ja 1 dl vettä). Lisää nestettä, jos haluat lopputulokseen enemmän kosteutta.

Kypsennä 150 asteessa kannen alla noin tunti, jonka jälkeen sekoita ainekset kevyesti ensimmäisen kerran. Jatka kypsennustä kannen alla vielä noin 4 tunnin ajan. Sekoita ainekset kypsennyksen aikana kevyesti pari kertaa.

Lopputulos oli maultaan sopivan mieto. Tarjoile perunan ja puolukkahillon kanssa. Ruokajuomaksi käy punaviini, jota jäi puolikas pullo jäljelle.

***


Kommentit