kiireettömän lasagne

Reseptiä katsottu 4 332 kertaa
8 annosta | Valmistusaika 3 - 6 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Jauhelihalakastike
1 kpl iso porkkana
1 kpl Varsisellerin "varsi"
5 kpl iso valkosipulinkynsi
2 kpl iso sipuli
100 g siankylkeä (pekoni on ihan ok)
800 g hyvää naudan paistijauhelihaa
1 dl punaviiniä
0,2 kpl kuivattu chilipalko (tai karkeaa chilimaustetta 1tl)
1 kpl lihaliemikuutio
1 erä karkeaa merisuolaa
1 kpl elävää basilikaa
500 g paseerattua tomaattia tölkistä
400 g tomattimurskaa tölkistä
2 kpl ylikypsiä isoja tomaatteja
Valkokastike
1 erä elävää lehtipersiljaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl Valkopippuria
1,5 rkl merisuolaa
400+ g juustoraaste
2 l punaista maitoa
teflonkattila (>2l) lihakastikkeen kypsymiselle
kattila (min 3l) juustokastikkeelle
"vokkipannu" jauhelihan kypsentämiselle
2,9 l punaviiniä (se 1dl tonkasta menee ruokaan)
1 kpl hyvää parmesaanijuustoa
1 kpl kuolaava koira
8 kpl nälkäisiä ihmisiä
1 kpl Chef

Ohjeet

Tässä hyvä lasagneresepti, jos ei ole kiire.

Aamulla kun heräät, niin ota kaikki ruuantekoromppeet "lämpenemään". Keitä samalla kahvit ja käytä koira kusella kahvikupin ja sikarin kanssa. Juo vielä 3-5 kuppia kahvia ja lähde koiran kanssa metsään pariksi tunniksi. Kun tulet kotio, niin jauheliha on huoneenlämpöistä ja voit aloittaa touhut. Paista ensin itelles pari kananmunaa ja pekonia ja vedä ne naamariin. Mene taas pihalle ja tee lumityöt. Ota samalla pari -1C lämpöistä bisseä. Tule takas sisälle ja korkkaa säästöpakkaus punaviiniä. Pistä takkaan tulet ja rapsuttele koiraa hetki. Herätä lapset ja akka ja tee niille aamupalaa (esim. munakas&pekoni), komenna kaikki pihalle pakkaseen mäenlaskuun ja ala tekeen ruokaa:

Valmistele ensin kaikki jutskat rauhassa ja punaviinipaksin kanssa. Lasagnen kanssa ei kannate kiirehtiä. "äitien tekemää" saat K-marketista mikrottamalla, oikea lasagne tulee ajan kanssa.

Vedä siivuiksi kuorimaveitsellä ja sen jälkeen pilkota ihan olemattomiin. Pilko porkkana ja valkosipuli ihan pieniksi ja sipuli normaalin pieneksi. 

PIlko tomaatti ihan mössöksi. Ota viimeistään tässä vaiheessa ruuantekoviiniä toinen lasillinen, onhan kello jo kymmenen aamulla.

Siankylki:Ronskeja 5x5mm palasia.

Ala sitten ruskistelemaan jauheliha. Ota vokkipannu tulille ja heitä sinne sika ja jauhelihat ilman rasvaa. Ota puulasta, mutta älä turhaan haketa niitä liian pieneksi. Kun meinaa palaa kiinni niin anna vähän palaa, se antaa makua kastikkeeseen. Kun on pakko työntää maustetta jo tässä vaiheessa, niin laita kuivat mausteet sekaan. Kun tuntuu menevän "kuivaksi" niin laita 1dl punaviiniä sekaan. Anna imeytyä välillä käännelle. (Enempi punaviiniä tuo makua, mutta ei ole lasten mieleen, aikuisten illalliseksi laittaisin 1,5-2dl). Kun alkaa taas kuivumaan niin laita tölkkitomaatit sekaan ja samalla kertaa selleri, tomaatti, sipulit ja porkkana.

Nyt ei enään ole kiire, kun alkaa kuplimaan niin laita levy pienelle. Nyt voit mennä sikarille ja kusettaan koiraa punkkulasin kanssa. Kato että se sekarotunen metsäkoirantekele ei karkaa... 

Kääntele jauhelihakastiketta puolituntia, lisää morttelissa jauhettu lihaliemikuutio ja muutama desi vettä. Anna kuplia hetken ja kaada koko komeus teflonkattilaan. Sekoita pilkottu tuore basilika mukaan ja kansi päälle. Laita levy pienelle ja anna olla noin 2-4h (4h on parempi kuin 2h). Kääntele puukapustalla vartin välein systeemi sekaisi. Oikea lämpö löytyy hikkupiljaa: kansi päällä kiehuu, mutta ilman kantta ei kiehu ;) Maistele aina välillä ja lisää jotain jos tarvii, siis samalla kun haet siihen punkkulasiin täydennystä.

Nyt voit lähteä pihalle taas pyörimään, lämmitä apinanpoikasille eilistä makaroonipataa ja komenna taas pihalle. Mee itekki ja laske apinoitten kanssa mäkeä. Kun on hiki niin painu sisään ja huuda että ruoka on valmis neljän tunnin päästä.

Ota päikkärit ja anna kastikkeen jäähtyä ja tasoittua. Pistä apinoitten vaatteet kuivauskaappiin kuivumaan ja pese pyykit.

Kattele uuni päälle ja ala tekeen valkokastike:

Laita 5min ajaksi mikroon punainen maitopurkki. Samalla laita voi katilaan ja kun sulanut niin heitä jauhot perään. Laita tässä vaiheessa myös mausteet. Kun jauhot "sakeentuneet" voin kanssa niin kaada ensin sitä huoneenlämpöistä maitoa 1l verran pikkuhiljaa ja vispaa samalla ihan reilusti koko sotku mössöksi. Lisää pilkottu lehtipersilja. Kun alkaa kuplimaan, niin ota mikrosta räjähtämäisillään oleva maitopurkki ja kaada se sekaan. Vedä puulastalla koko ajan pohjia myöten ja kun koko komeus alkaa kiehumaan niin ota pois liedeltä. Lisää juustoraasteet ja höylää vähän parmesaania sekaan. Maista suola ja lisää tarvittaessa. Jätä jäähtymään puoleksi tuntia, ota vaikka lasi punkkua ja kuseta koira. 

 

Lasagnen rakentaminen:

Ota iso ja syvä vuoka. Voitele se ihan rehellisellä voilla. Laita vähän jauhelihaa pohjalle (että ei pala levyt kiinni pohjaan"). Lapa levyjä siihen päälle, taitele tarpeeen mukaan kulmat pois että saat mahdollisimman hyvin pohjan peittoon. Laita levyjen päälle jauhelihakastiketta noin 7mm kerros, sen jälkeen valkokastiketta "sopivasti". Sen jälkeen vähän juustoraastetta ja sen päälle raasta parmesaania sopivaksi katsomasi määrä. Oma kokemus on että kallista parmesaania riittää noin 70g/systeemi, halpistavaraa menee tuplamäärä. Säästä parmesaania myös tarjoilu/syöntivaiheeseen.

Välikommentti:Voit myös tehdä "lasagnelevyt" ihan ite, mutta silloin jauhelihasoossi pitää keittää ilman kantta lähes kuivaksi ja laittaa vähemmän valkokastiketta. Jos näin teet niin laita ensin kastike tulille ja ala vasta sen jälkeen tekeen pasta tekeytyyn. Tärkeintä koko jutussa on se että saat aikaan hyvän lihakastikkeen (ragun). Muut on sivuseikkoja. Lasagnelevyjen "esikeittäminen" on myös kokeiltu, sen vaikutukset prosessiin on samat kuin edellisen. Olen sitä mieltä että kuiva levy imee itseensä nestettä paremmin. Mikäli käytetään esikeitettyjä/itsetehtyjä pehmeitä levyjä, niin silloin nestemäärää on eri ja myös juustokastike on enemmän originaali tuorejuustopohjainen kananmunineen. 

Ota lasi punaviiniä taas käteen, ja käy sikarin kanssa kusettan koira.

Ylimmäiseen kerrokseen laita levyjen päälle ensin 100g juustoraastetta ja sen jälkeen valkokastike. 

Heitä poka uuniin (+250C) ja anna olla vartin. Laske lämpö +175 ja anna olla 1,5-2h.

Kun huomaat että kaikkea jäi yli, niin ota foliovuoka ja lapata se täyteen samalla systeemillä. Anna jäähtyä ja pistä pakkaseen. Saat siitä hyvät sapuskat arkena kun on kiire.

Jossain vaiheessa kun pinta näyttää syötävän hyvältä, laita kansi/folio päälle. Tässä välissä ehdit hyvin vetää turkishaalarit niskaan ja lähteä koiran kanssa metsään tunnin kävelylle. Ota pari olutta mukaan että et kuivu.

Härdelli on valmis, kun lusikalla kaivaessa nestettä on kohtuullisen paljon. Levyt on pehmeitä ja tuoksu on taivaallinen. Ota komeus pois uunista, anna vetäytyä puoli tuntia ja huomaat että se ei olekaan niin löysää enään.

Laita lautaselle, raasta päälle parmesaania ja vetele naamariin punaviinin kanssa. Apinanpoikasten pakollinen päivittäinen säilykepunajuuri sopii yllättävän hyvin tämän kanssa.

Lasagnen kanssa olet onnistunut, jos kukaan ei pyydä ketsuppia...


Kommentit

Arkiruoan ahertaja

Maukkaita ja edullisia reseptejä kiireiseen arkeen.