Jaa reseptisi Kotikokissa, voit voittaa Delicard-lahjakortin >>

Jaa reseptisi ja voita Delicard-lahjakortti >>

101 kananmunaa

Reseptiä katsottu 39 006 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2-3 kpl kananmunia
vettä
+ muuta sekalaista
mausteiksi
suolaa, mustapippuria
mikroon
viinietikkaa
välineet
kulho, vispilä, kippa, pannu, kattila, kansi (tarpeen mukaan)
käsitelty ja muokattu hedelmäpurkki (hyvin pesty)
egg´s benedict
voita
oliiviöljyä
bagelssia tai rinkulaa
pekonia
hollandais kastiketta.

Ohjeet

 

Kananmunat, kaikki tietävät nuo luonnon omat ravintopaketit. On monta erilaista keinoa valmistaa munat, tässä hieman ohjeita miten valmistaa erilaisia munia.

Mikromunat (kovaksikeitettynä)

1. Ota mikrokestävä kulho ja täytä se miltei täyteen lämpimällä vedellä, jätä tilaa munille.

2. Lisää 1x TL viinietikkaa ja TL kärki suolaa

3. Käyttäen korkeata asetusta, lämmitä vesi mikrossa kiehuvaksi. Mikrosta riippuen tämä kestää 4-6 minuuttia

4. Käyttäen juoksevaa vettä, esilämmitä munat lähemmäs huoneenlämpöön. Tämä estää munia rikkoutumasta tai räjähtämistä mikrossa.

5. Käyttäen mikrolapasia poista mikrosta kulho.

6. Pistä munan kuoriin kumpaankin päähän pieni reikä käyttäen pientä ompeluneulaa, Tämä myös estää munaa räjähtämästä mikrossa. Räjähdys johtuu yleensä paineen kasaantumisesta munan sisällä, kun sitä nopeasti lämmitetään.

7. Käyttäen lusikkaa, varovasti laske munat veteen

8. Keitä munia mikrossa 7-8 minuuttia keskikovalla voimalla

9. Poista kulho mikrosta (uunilapaset!) ja käyttäen reikäistä lusikkaa ja laita ne lävikköön.

10. Käytä kylmää vettä ja anna munien jäähtyä 3-4 minuuttia ennen kuin ne kuoritaan.

 

Mikromunakas

1. Riko kananmuna uunikestävään mukiin

2. Lisää tilkka maitoa, ripaus suolaa ja pippuria maun mukaan, myös kinkkusilppua ja herneitä voi lisätä mukaan jos haluaa

3. Käyttäen haarukkaa, vispaa muna kuppiin

4. käyttäen keskikovaa voimaa mikrossa, lämmitä munaa 4-6 minutta, älä lämmitä liian kuumalla, sillä silloin lopputuloksesta voi tulla kumimainen.

5. poista kuppi mikrosta varovasti ja huomaa pannukintaat.

6. anna kananmunan olla rauhassa 2-3 minuuttia, ennen kuin varovasti rikot kananmunan pinnan haarukalla. Kuumia kaasuja voi purkautua kananmunasta kun rikot pinnan. Mieluusti sekoita muna kokkeliksi, jotta sisälle ei jää kaasutaskuja, jotka voivat polttaa huulesi.

 

Pannumunat (kovaksikeitetyt)

1. Aseta kananmunat varovasti pannulle kuorineen

2. Lisää pannuun n. 4 cm vettä, ja kiehauta. Ota lämpö pois, keitä kannella ja anna olla 15-20 minuuttia.

3. Ota kuuma vesi pois ja lisää kylmää vettä, anna jäähtyä 15-20 minuuttia

4. Munat ovat valmiita kuorittaviksi.

 

Keitinmunat (kattilassa)

1. Klassinen kananmuna, ota kananmunat lämpeämään huoneenlämpöisiksi varttia ennen kiehuttamista.

2. keitä vesi kiehuvaksi ja upota munat siihen. Laita lämpöä matalemmaksi kunnes se on miltei kiehuvaa.

3. Riippuen kuinka kovia munia haluat, keitä niitä sen mukaisesti. keskikokoiset tai suuret löysät munat tulevat 4-6 minuutissa, keskitasoa tulee 5-7 minuutissa ja kovaksikeitettyjä saa 12 minuutissa. Tämän jälkeen tulokset muistuttavat pingispalloja.

 

Omletti (Munakas)

1. Riko kulhoon 2-3 kananmunaa, pieni tilkka maitoa (maito tekee munakkaasta ilmavemman, mutta liiaksi lisättynä tekee siitä mahdottoman tehdä kiinteätä), hyppysellinen juustoraastetta (kinkkua, sipulia, herneitä, paprikaa) mutta älä laita liiaksi täytteitä.

2. Vatkaa vispilällä kunnolla munan rakenne sekaisin, n. 3-4 minuuttia.

3. Kaada pannulle keskilämmöllä ja anna paistua kunnes alempi puoli on kiintynyt kunnolla, mutta pinta on vielä hieman löysää, nyt lisää ripaus suolaa ja mustapippuria, toiselle puolelle lisää täytettä (sieniä kermakastikeessa tai kinkkua, jauhelihaa, tmv.

4. Käyttäen lastaa käännä omletti kaksin kerroin ja anna kypsyä vielä tovin, jotta sisällä oleva muna kiintyy ja sulkee omletin kiinni.

5. Laita lautaselle ja omletti on valmis

 

Munakokkeli

1. Riko kulhoon 2-3 kananmunaa, loraus maitoa, hyppysellinen juustoraastetta (kinkkua, sipulia, herneitä, paprikaa) mutta älä laita liiaksi täytteitä.

2. Vatkaa vispilällä kunnolla munan rakenne sekaisin, n. 3-4 minuuttia.

3. Kaada pannulle ja anna hieman kiinteytyä, mutta kun alkaa kiinteytymään, kaavi sitä kannun keskelle, jolloin muna muodostaa kokkelia, sula kananmuna valuu pannulle ja alkaa muodostamaan uutta kokkelia, joka taas kaavitaan pannun keskelle.

3. Kun kokkeli alkaa ruskistumaan, alkaa se olemaan valmista ja sen pitäisi alkaa muodostamaan suikaleita.

4. lisää ripaus suolaa ja nauti

 

Egg´s Benedict

1.  Ota esim. ananaspurkki ja ota sen kummatkin päät pois, näin ollen sinulle jää metallinen muotti, jonka molemmat päät ovat auki, kiehauta vettä kattilaan sen verran, että muotin laita jää pinnalle. Laita matalalle - keskikovalle, jos kiehuu, on hieman liian kuumaa.

2. Laita 3 munan valkuaiset kippaan ja lorauta sekaan tilkka sitruunamehua, persiljaa silputtuna ja tujaus cayenne pippuria ja suolaa. Tämän jälkeen käyttäen metallista muottia, kaada munanvalkuaiset sisälle rinkulaan

3. Laita pannulle tilkka oliiviöljyä ja 2 rkl voita, lämmitä kevyesti, mutta älä päästä kuplimaan.

4. Halkaise rinkula tai bagelssi ja varmista, että sen keskellä on kolo.

5. Ruskista bagelssia tai rinkulaa leikkauspuoli alaspäin kunnes se muuttuu kullanruskeaksi, tämän jälkeen laitapannulle hieman pekonia ruskistumaan.

5. Kun munan valkuaiset ovat kiinteytyneet tarpeeksi jotta ne voi nostaa, aseta bagelssi lautaselle ja kaada lusikalla valkuainen bagelssin keskelle.

6. Laita bagelssin päälle ruskistetut pekonit ja hollandais kastiketta. (valkuaiset bagelssiin, keltuaiset kastikkeeseen! Mitään ei mee hukkaan)

 

Hyydytetty muna, kasvisliemellä

1.  Paahda viipale paahtoleipää kullanruskeaksi ja laita se kupin pohjalle.

2. Kopsauta muna pöytään ja riko kananmuna leivän päälle varovaisesti, ettei se putoa kupin pohjalle

3. Lämmitä kiehuvaksi kasvisliemi ja varovaisesti ja hitaasti kaada se kananmunan päälle, tämä on tarpeeksi jotta muna hyytyy

4. peitä kunnes kananmuna on miltei peittynyt.

5.  Tarjoile aamupalalla lusikan kera

 

 

Miten säilyttää keitettyjä kananmunia?
Kananmunat säilyvät parhaiten kun ne suojaa vedellä, eli jos laitat ne sinänsä vain jääkaappiin, saavat ne makuja ilmasta. Sen sijaan säilytä ne jääkaapissa upotettuna kylmään veteen.


Kovaksikeitetyt kananmunat

Kovaksikeitetyt kananmunat tulisi aina hauduttaa, ei kiehauttaa. Jos näitä keittää liian kauan, proteiinit kovettuvat ja muodostavat kumimaisia proteiinisäikeitä. Äärimmäisen tuoreet munat ovat myös huonompi vaihtoehto, koska niitä on äärimmäisen vaikeata kuoria. Tämä on loppujen lopuksi paras vaihtoehto silloin, kuin niiden viimeinen käyttöpäivä lähestyy. Jos kovaksikäytettyjä munia ei käytetä tai syödä heti, ne kannattaa säilyttää jääkaapissa, jossa kuorimattomina ne säilyy viikon upotettuna veteen.


Miten ehkäistä nahkaista sisäkalvoa?
Tiedätte ne kuorinnan aikana tulevat kalvot kananmunan kuoren ja sisustan välillä? miten voisi ehkäistä ettei tämä kalvo ole kovin sitkeä? 1. Liian pitkä keittoaika ja 2. Tuoreampi muna, sitä nahkattomampi tuo pinta on. Pinnasta on myös toisinaan apua, koska se helpottaa hieman munan kuorimista.
On olemassa myös kikka: nopea kuuma keitto , kolhi kypsiä kananmunia kattilan reunaan ja jääkylmä shokki. Nopea viilennys esim jääveteen ai anna kalvon materiaalille mahdollisuutta kovettua, ja täten muuttua nahkamaiseksi.


Kommentit

JHawx
Monta tapaa valmistaa munia, tässä esimerkkejä aloittelijoista kehittyneisiin paistajiin. ps. Lisätty hyydytetty muna luettuani vuosisadan parasta keittokirjaa. (19.5.2012)

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.