Kanelikierre-leipä

Reseptiä katsottu 4 300 kertaa
Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Taikina:
2 tl kuivahiivaa
2.5 dl vettä
0.5 dl juoksevaa margariinia
7 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
3 rkl sokeria
0.5 dl maitojauhetta
Täyte:
3/4 dl sokeria
2 tl vehnäjauhoa
1.5 tl kanelia
LISÄKSI
1 muna voiteluun

Ohjeet

1. Valmista ensin taikina. Laita 1 tl sokeria ja kuivahiiva aktivoitumaan vartiksi puoleen desilitraan lämmintä vettä. Kun hiiva kuplii lisää se muiden taikinan aineiden sekaan ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi n. 5 minuuttia koneella, 10 käsin.

2. Laita öljyllä voideltuun astiaan nousemaan kaksinkertaiseksi, eli muutaman tunnin ajaksi. Valmista tällävälin täyte, eli sekoita sokeri, vehnäjauhot ja kaneli sekaisin. Vehnäjauho auttaa kanelia tarttumaan tasaisesti sokeriin ja seos on helpompi levittää tasaisesti.

3. Kun taikina on noussut, kumoa se alustalle ja kaulitse hellävaraisesti siitä n. 15 cm x 50 cm pitkä levy. Vatkaa kananmunan rakenne rikki astiassa. Voitele ohuelti levyn pinta kananmunalla ja ripottele täytettä levyn päälle, mutta jätä yksi lyhyt reuna paljaaksi. Kananmunalla voitelu auttaa siihen, ettei taikinan sisälle synny aukkoja täytteen kohdille sen noustessa.

4. Kääri taikina alkaen paljaasta reunasta rullaksi hellävaraisesti venyttämättä taikinaa. Sulje rulla huolellisesti ja nosta voideltuun vuokaan. Kohota jälleen kaksinkertaiseksi, tai kunnes rullan pinta nousee vuoan pinnan yläpuolelle hieman. Kestää 1-2 tuntia.

5. Voitele hellävaraisesti kohonneen leivän pinta kananmunalla (varoen ettei sitä joudu vuoan ja leivän väliin), ripottele loput täytteestä sen päälle ja paista esilämmitetyssä uunissa 175 C 40 minuuttia. Peitä puolessavälissä vuoan pinta foliolla.

6. Nosta leipä heti uunista pois ottamisen jälkeen ritilälle jäähtymään. Leikkaa vasta kun on kokonaan jäähtynyt.


Kommentit

carkey
Tosi hyvää paahdettuna. Tästä saa ihanimmat köyhät ritarit!