Shira ae (白和え) eli Muussattu Tofusalaatti

1 - 1,5 h

Raaka-aineet

vihreää parsaa
vettä
suolaa
sokeria
sitruunaa
ponzu- kastiketta
shiro misoa
sesam- siemeniä
tofua

Jaa resepti

Ohje

Shira ae (白和え) eli mashed Tofu Salad/Muussattu Tofusalaatti on perinteinen japanilainen lisuke, joka tarjoillaan erikseen omasta tarjoiluastiasta. Se voi olla myös osa Bentoa, jossa se erotellaan muusta esim. paperisella muffinsivuoalla. Itselläni tämä meni ihan pääruoasta isompana annoksena riisin kanssa.

 

Tämä on mielestäni kyllä helppoa, vaatii reseptin huolellista lukemista, mutta myös aikaa. Parsa käytetään hyväksi ja otetaan maut irti. Tähän en mittaa raaka-aineita, vaan tämä syntyy hyppys- ja silmä- ja makutuntumalla.

 

Kieritä tofu 3-5 kertaiseen keittiöpaperiin ja laita kevyt kattilankansi päälle. Jos käytät teollista tofua, huuhtele ensin. 

 

Katkaise parsat "napsauttamalla". Se kohta, mistä se napsahtaa luonnollisesti poikki korotetun paineen alla, on se oikea kohta. Ota latvapalat talteen ja laita tyvipalat syrjään odottamaan lisäkäsittelyä. Valitse kattila, mihin latvaparsat mahtuvat juuri pituudeltaan pohjalle, koska se määrittelee veden määrrä, jota ei tarvitse olla kuin ainoastaan tarvittava määrä. Mausta vettä suolalla ja sokerilla maistaen, tuntuuko omaan suuhun miellyttävältä. Saa olla selvästi makeahko, mutta ei imelä ja suolaa oman maun ja terveyden mukaan. Laita latvaparsat kiehuvaan veteen ja keitä 4 minuuttia. Valmista siinä ajassa jäävesi parsoille. Valitsin 500g nipusta paksuimmat 250g tähän tarkoitukseen. 

 

Kun latvat kiehuvat, kuori tyvipalat ja poista kuiva kanta. Nosta latvat jääveteen ja lisää tyvet kiehumaan 5 minuutiksi. Sillä aikaa jauha morttelissa sesam- siement mahdollisimman hienoksi. Lisää valkoista misoa eli Shiro Miso ja jauha hyvin yhteen. Jos olet lukenut reseptin ennen aloittamista huolellisesti loppuun asti, on kaikki tarvittava jo lähelläsi valmiina työstettäväksi. Näin keittoajat käytetään muuhun tekemiseen. 

 

Nosta tyvet jääveteen  ja lisää hiukan vettä ja laita parsankuoret veteen. Keitä 5 minuuuttia. Tässä välissä muussaa tofu mortteliin. Itse en halua "velliä", mutta koska tofuni oli kuivahkoa, niin se rikkoutui, mutta samalla pysyi hienojakoisenakin enemmän ja paremin kasassa. 

 

Siivilöi liemi metallikulhoon ja laita se jäiden päälle jäähdyttämään neste. Lisää nesteeseen aavistus Ponzu- kastiketta - sekoita, maista ja 1/2 sitruunsiivu - älä sekoita - sitruuna antaa vain hennon maun kastikkeelle, joka on tunnistettavissa, mutta ei hyökkää makuna yli muiden.

 

Nosta parsat vedestä. Ei tarvitse kuivata valuta vai hyvin. Leikkaa parsat pituussuunnassa ns. Rolling Cut / pyörivä leikkaus pitkiksi paloiksi imitoiden näin vihreän pavun muotoa. Nuput jätä kokonaisiksi. Voit tietysti leikata pituussuunnassa perinteiseen 4- osaan, mutta minulle se näyttää aika tylsälle...

 

Sekoita parsat 2 lusikalla tofuun.

 

Laita esille ja ripottele paahdettuja sesam- siemeniä päälle.

 

Hyvää Ruokahalua!

FM/FutoMaki

Helsinki 28.04.2022

Samankaltaisia reseptejä

  • 5 13 My Thai Tofusalaatti
  • 4 9 Muussattu Peruna Tillivoilla Makustettuna
  • 1 4 Tofusalaatti
  • 2 0 Pinaattia maapähkinäkastikkeella - Horenso peanuts ae
  • 4 1 Tofusalaatti
  • 2 2 My Japanilainen Perunasalaatti

Kommentit

FutoMaki
Helppo, mutta hiukan aikaa vaativa herkku...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään