My Venetian- salaatti

1 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

Vihreää tankoparsaa
Babypinaattia
Ricotta- juustoa
Saksanpähkinöitä
Venetsialaista salamia
Mustapippuria myllystä
Ranskalaista salaattikastiketta:
2/3 osaa maapähkinä-/auringonkukkaöljyä
1/3 osaa etikkaa
sinappia
sokeria
suolaa
opt. kanaliemipulveria
opt. mustapippuria myllystä/huhmareesta
opt. Angostura

Jaa resepti

Ohje

My-etuliite viittaa resepteissäni aina omaan versioon/mukautukseen/tulkintaan 

 

Resepti ei mittaa, vaan tekee "Nonnan" tapaan. Eli täysin silmä- ja sormituntumalla, kuten olen mummoltani oppinut - Maista, maista, maista... Keskityn enemmän tässä kahteen (2) asiaan käsitellä raaka-aineita ja kertoen miksi "Itse" näin teen - jokainen tekee kuitenkin, kuten itse haluaa ja parhaaksi katsoo ja varmaan moni muukin...???

 

Salami jääkaapista ihan ensimmäisenä huoneenlämpöön. Mikään ei ole kammottavampaa, kuin salamin kylmä rasva tarttuneena syödessä kitalakeen.

 

Ensin napsautan vihreät parsat. Taivutan vartta alhaalta eli tyvestä aloittaen, kunnes varsi napsahtaa poikki. En napsauta väkivoimalla, vaan kohtuullisesti paineella paikkaa kohdentaen. Kokemuksesta tiedän pienen testin jälkeen, missä se kohta on. Nämä ovat sellaisia pieniä keittiön saloja, joihin pääsee tässäkin käsiksi ihan vain lukemalla. Mielestäni ne nostavat tasoa, sekä makua suutuntuman kautta ja monelle niillä ei ole merkitystä - jokainen tyylillään... Katkotut tyvipalat kuorin, ryöpään hetken kiehuvassa vedessä ja laitan jääveteen jäähtymään. Menivät perunasalaattiin antamaan makua ja väriä.

 

Parsat hieron lautasella pienellä lorauksella extra virgine- oliiviöljyä ja paistan parilapannulla hidahkosti. Se tarkoittaa keskilämpötilaa ja ei sitten hosuta pannulla kaikenaikaa käännellen ja liikutellen. Käytä sekin aika pinaatin ruotimiseen, jonka voi havainnoillistettuna todeta kuvasarjasta. Huuhtele pinaatti työstämisen jälkeen ja tuputtele keittiöpaperilla kuivemmaksi, mutta älä rutistele. Salaattilinko toimisi nyt hyvin, jota en lähde käsitteenä laventamaan, koska resepti on jo liian pitkä nytkin. 

 

Mielessä kävi nämä YouTube:n "Master Class"- kurssien tarjoajat... Miten pitkälle haluamme mennä ja miksi, sekä miten seuraavalle tasolle??? 

3 kk yhtenäisesti Makedoniassa asuneena ja kaikkiaan 6 kk yhteensä, voin sanoa, että pinaatin käyttö ei ole samaa luokkaa meidän kanssa, vaan huomattavasti monipuolisempaa.

 

Salaattikastike on ranskalaistyyppinen, joka on helppo, mutta yllättävän haastava kuitenkin. 

 

Valitse öljy. Vain oliiviöljyä voi olla liian kantikas ja dominoiva maultaan. Jokainen oliiviöljy maistuu toisenlaiselta, joten senkin puolesta vaativa valinta. Etikkoita on monenlaisia, joilla voit säädellä makua laajalla skaalalla. valkoviini-, omenaviini-, ruokosokeri-, väkiviinaetikka tai ne kaikki muut vaihtoehdot valkoisesta balsamicosta riisiviinietikkaan... Makuja löytyy... Sitten sinappi... Helppoa on, kun on sitä mistä valita - mutta oman maun ja saatavuudeen mukaan. Sokeria ja suolaa, sekä mahdollisesti kanaliemipulveria. Koskaliemipulverissa on suolaa, niin käytetään suolaa ja liemipulveria oman maun ja terveyden mukaan. En käytä ns. kuutioita, koska niissä on "kitkerä" sivumaku. Kanaliemijauheena suosikkini on Ajiamoton tuote ja kasvisliemijauheena Knorrin kasvisliemigranulaatti - näiden käyttö on optionaalista. Tällä kertaa pyöristin makua Angosturalla ja en katunut valintaa. Mustapippurin jätin kastikkeesta pois, koska lisäsin pippuria annoksen päälle.

Kastikkeen raaka-aineet lasipurkkiin. Kansi hyvin kiinni ja sitten ravistellaan, kunnes kastike emulsoituu homogeniseksi kastikkeeksi. 

 

Ricotta- juuston "kuivatan" valuttamalla painon alla heraa ulos juustosta. Näin siitä tulee kiinteämpää. 

Saksanpähkinät veitsellä hienontaen. Juuri sen kokoiseksi, kuin itse haluaa ja itselle maistuu.

 

Halkaise salamisiivut keskeltä. Laita hiukan salaattikatiketta pinaatin päälle ja kääntele hyvin, että kastiketta on tasaisesti kaikissa lehdissä ja kauttaaltaa. Aseta muutama parja lautaselle, sitten pinaattia, hiukan saksanpähkinää, ripaus mustapippuria, parsaa, pinaattia jne. Päällisin kerros on pinaattia. Aseta salami päälle ja Ricottanokareita. Lopuksi ripaus mustapippuria ja saksanpähkinöitä. 

Tarjoile heti, koska pinaatti ei pidä etikan haposta, vaan alkaa tummumaan ja lyhistyy kasaan.

 

Juuston valuttaminen ei ole laskettu valmistusaikaan, koska se on perustuote jääkaapissani. 

 

Hyvää Ruokahalua!

FM/FutoMaki

Helsinki 25.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 2 2 My Japanilainen Perunasalaatti
  • 0 0 My Country Chikin
  • 14 9 My Kesäkeitto
  • 7 6 My Style Lihapullat
  • 4 7 My Pinaatti - Feta Börek
  • 5 9 My Thai Lihapullat

Kommentit

FutoMaki
Helppo ja mainio salaatti lounaaksi tai pihvin/kalan lisukkeeksi...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään