1 459
1 459

Piparkakkutaikina

20 annosta 6 - 12 h

Raaka-aineet

125 g Voita
1 dl Tummaa siirappia
1 ½ dl Sokeria
2 tl Kanelia
1 tl Inkivääriä
½ tl Neilikkaa
1 tl * Kardemummaa
1 tl * Pomeranssinkuorta
1 Muna
5 dl Vehnäjauhoja
2 tl Ruokasoodaa

Jaa resepti

Ohje

Tässä perinteinen piparkakkutaikinan resepti jota olen käyttänyt jo monet vuodet. Lopputulos on hyvin aromikas ja vain paranee vanhetessaan.

Taikinan valmistus:

  1. Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa.
  2. Jatka keittämistä hiljaisella lämmöllä muutaman minuutin jotta se karamellisoituu hieman mutta ei liikaa. Jos se keittyy liian kauan niin tuloksena voi olla hankalasti käsiteltävä taikina jossa on krokanttimaisia palasia.
  3. Jäähdytä seos esim. vesihauteessa. Muista sekoittaa sitä laidoilta keskelle jotta lämpö tasaantuu.
  4. Kun seos on yhä lämmin mutta hieman jäähtynyt niin lisää seokseen muna.
  5. Sekoita keskenään jauhot ja ruokasooda.
  6. Lisää jauhot vähitellen seokseen, vaivaa ne joukkoon tarvittaessa.
  7. Kun taikina on jäähtynyt suurin piirtein huoneenlämpöön niin laita se jääkaappiin ja anna sen asettua jääkaapissa yön yli. Taikina saa hieman vahamaisen rakenteen. Sen voi myös pakastaa.

Taikinan paistaminen:

  1. Kuumenna uuni 200°C lämpöön.
  2. Jauhota alusta hyvin.
  3. Kaaviloi taikinasta ohut levy ja käytä leikkaamiseen joko piparkakkumuotteja tai veistä ja itse askarreltuja kaavoja.
  4. Taikina "hengittää" uunissa. Piparkakut kohoavat ensin ja sitten asettuvat uudelleen litteiksi mikä ei vie montaa minuuttia. Ne ovat valmiina keskiruskeita.

Jos teet esim. piparkakkutaloa ja haluat pyöreät seinät niin paina yhä kuumat piparkakut suoraan uunista vaikkapa pullon ympärille ja anna niiden jäähtyä siinä.

Koristelu:

Koristele piparkakut jäähtyneinä haluamallasi tavalla, käyttäen sokerikuorrutetta, strösseliä, karamelleja tms. Huomaa tosin että piparkakut imevät sokerikuorrutteen kosteuden hyvin helposti joten anna niille aikaa kuivua.

Jos teet sokerikuorrutteesta pisaroita talon räystäälle ja vedät pursottimen ulos nopeasti niin teet helposti "jääpuikkoja".

 

Olen kirjoittanut reseptin myös englanniksi tänne: https://www.justapinch.com/recipes/dessert/cookies/pepparkaka-nordic-gingerbread-dough.html

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään