Seitan tavallisista jauhoista

Reseptiä katsottu 128 kertaa
4 annosta | Valmistusaika 6 - 12 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2 osaa vehnäjauhoa
1 osa vettä
Liemi:
1 litra vettä
1 rkl sipulijauhetta ja valkosipulijauhetta
2 rkl savupaprikajauhetta ja soijakastiketta
1 tl valkopippuria
1 kasvisliemikuutio
(1 rkl misotahnaa)

Ohjeet

 1. Mittaa isoon kulhoon jauhot ja vesi. Esimerkiksi litra jauhoa ja puoli litraa vettä vastaa noin rasiallista nyhtökauraa.
 2. Pyöräytä käsin kiinteäksi taikinapalloksi ja jatka vaivaamista vähintään 5 min. Peitä taikina vedellä ja anna levätä huoneenlämmössä 2 tuntia tai yön yli.
 3. Valuta vesi pois ja peitä taas uudella vedellä. Aloitamme pesun: Puristele taikinaa hetken aikaa kunnes vesi muuttuu maitomaiseksi paksummaksi nesteeksi. Valuta neste pois ja ota halutessasi talteen muuta leivontaa varten, vaikkapa sämpylä- tai pullataikinaan.
 4. Toista puristelupesu ja ota talteen 2-3 ensimmäisen pesukerran nesteet. Neljännellä pesulla neste alkaa jäädä kirkkaammaksi, ja tästä lähtien kaadan ne yleensä pois viemäriin.
 5. Pesu ja puristelu toistetaan yhteensä 6 kertaa, kunnes neste jää jo melko kirkkaaksi, ja taikina on kumimaisen sitkeää. Valuta ja anna levätä 10 min.
 6. Mittaa kattilaan vesi ja kaikki mausteet. Tuunaa makuja mieleiseksesi jos inspiroi. Kiehauta.
 7. Sillä välin tasoittele taikina pitkulaiseksi suorakaiteeksi ja leikkaa siihen kolme pitkittäistä suortuvaa, jotka ovat kannastaan kiinni toisessa päässä kuin pullapitko. Letitä.
 8. Venyttele lettiä varovasti ja tee keskelle solmu. Sido niin monta solmua kuin pystyt. Tunge päädyt taikinan sisään.
 9. Nosta pallero kiehuvaan veteen ja keitä kannen alla puoli tuntia. Käännä ympäri ja keitä toiset puoli tuntia eli yhteensä tunti.
 10. Nosta seitan pois vedestä kannelliseen säilytysrasiaan. Anna veden jäähtyä ja kaada sitten rasiaan seitanin päälle. Nosta jääkaappiin marinoitumaan yön yli.
 11. Käytetään nyhtötuotteiden tapaan. Riivi esim. kastikkeen sekaan.

Ohjeen löysin täältä: https://youtu.be/yY2YN6krVtk


Kommentit

Elit
Tein itse ja säästin -tyyppinen ratkaisu kasvissyöjälle. Hauskaa vapaapäivän ratoksi. Lopputulos on mukavan sitkeä. Saa maustaa reilulla kädellä.

Kodin hengetär

Pullantuoksuisia reseptejä ruoanlaitosta ja leipomisesta nauttivalle.