Seitan

Reseptiä katsottu 42 844 kertaa
6 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2,5 dl vettä
3 rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl punaviinietikkaa
3 dl vehnägluteenijauhoja
2 rkl jauhelihamaustetta
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl yrttisekoitusta, esim. basilikaa, oreganoa, persiljaa, timjamia
2 ltr vettä
1 kasvisliemikuutio
laakerinlehtiä
maustepippureita

Ohjeet

Seitan on lihamaista, pelkästä vehnägluteenijauhosta ja nesteestä vaivattua taikinaa, jonka saa maustettua mieleisekseen. Vehnägluteenijauhoa saa yleensä kaikenlaisista luomukaupoista ja Punnitse ja säästä -ketjun kaupoista. Seitania valmistavat ainakin lihamaista koostumusta pelkäämättömät vegaanit, jotka voivat sen avulla päästä nostalgisoimaan vaikka sellaisilla perinneruoilla kuin karjalanpaisti. Hyvvää ja kokeilemisen arvoista se on minustakin, vaikka en ihan vegaani olekaan.

Seitan -sana on tietääkseni nykyjapania ja tarkoittaa "pelkkää proteiinia". Valmiin maustetun ja keitetyn seitanin voi paloitella haluamansa kokoisiksi ja mallisiksi paloiksi ja käyttää miten vaan.

Seitanin teko-ohje on simppeli: 1 osa nesteitä, eli vettä, öljyä, punaviinietikkaa ja soijakastiketta sekoitetaan kulhossa yhteen osaan keskenään sekoitettuja vehnägluteenijauhoja ja mausteita.n Sekoittamisessa pitää olla melko ripeä, sillä gluteenijauho jämähtää melko nopeasti nesteen imettyään. Kannattaa siis mitata kuivat ja nesteet siis erilleen ja sekoittaa ne jo valmiiksi. Kun taikina on valmis. siitä muodostetaan pienen nyrkin kokoisia palloja, joita keitetään maustevedessä n. 30-40 min.

Sen jälkeen seitan on valmis paloiteltavaksi ja vaikka pakastettavaksi tulevaa inspistä varten. Esim. helppoa on paistella seitanpaloja vielä öljyssä pannulla rapeaksi tai tehdä "läskisoosia" tai leivitettyjä pihvejä tai seitanjuurespataa tai grillivartaita tai karjalanpaistia tai mitä vaan. Miun täytyy yrittää muistaa ottaa kuvakin tänne joku kerta..


Kommentit