Tzatziki

6 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

350 g Kurkku
500 g Kreikkalaista jogurttia
1 rkl Hunajaa (tai 4 tl sokeria)
3 rkl Tuoretta sitruunamehua
3 rkl Oliiviöljyä
4-5 Valkosipulinkynttä
1 tl Suolaa
Voit jatkaa näillä
3 rkl Tuoretta tilliä hienonnettuna
0,5 tl Raastettua sitruunankuorta
0,5 tl Rouhittua mustapippuria

Jaa resepti

Ohje

26 reseptiä CV:ssä, vois mennä paljo huonomminkin!

Neljä valkosipulinkynttä on täydellinen määrä tähän. Voi laittaa jopa viisi, jos osa kynsistä hieman tavallista pienempiä. 

Aidoissa resepteissä hapon virkaa toimittaa puna- tai valkoviinietikka, mutta sitruuna on enemmän omaan makuun. Hapokas jogurtti haluaa  kaveriksi pientä makeutta, sitruuna raikastaa miellyttävällä tavalla. Jogurtissa ja kurkussa ei juurikaan rasvaa ole, joten oliiviöljy tulee apuun! Käytän tässä nykyään Borgesin Classicia. 1 tl suolaa on varma valinta - ei ole kellekään suolaista, eikä mautonta.

Söin tätä Taffelin original-sipsien kanssa, käytetyin kombo mulla helppouden ansiosta. Tzatziki toimii mainiosti myös vaikkapa falafelwrapissa tai shawarma-kanan seurana. Tässä yksi vinkki lisää - pannulla tehdyt pitaleivät, jotka syödään "taco-tyyliin". Pohjalle hieman tzatzikia, seuraavaksi mehevää uunilohta (suola, mustapippuri, sitruunamehu viimeistelyyn), paistettuja kasviksia (sipuli, paprika...) ja rkl tzatzikia vielä päällimmäiseksi. Project Boxilla loisto-ohje pitaleipiin.

Ohjeen pariin. Leikkaa kurkku puoliksi ja pituussuunnassa sama homma, jolloin sinulla on kurkku neljässä osassa. Lusikoi nestemäinen keskikohta pois. Raasta. Isoimmat kuoriosat kannattaa heittää mäkeen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet pieneen kippoon ja oliiviöljy samaan osoitteeseen. Mausta se halutessasi vielä hienoksi raastetulla sitruunankuorella. Muista aina huuhdella sitruuna ennen käyttöä veden alla.

Purista kurkusta vesi pois pienen pyyhkeen avulla. Aseta se isoon rasiaan ja jogurtti perässä, sekoita hyvin. Tasoita jogurtin hapokkuutta hunajalla / sokerilla. Lisää 3 rkl tuoretta sitruunamehua makeuden ja rasvan vastapainoksi. Kaada valkosipuliöljy mukaan ja suola viimeisenä. Tzatzikia voi jatkaa tuoreella tillillä ja rouhitulla mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin pariksi tunniksi.

Nestettä voi poistaa myös toisella tavalla ja tämä on se perinteisempi. Aseta kurkkuraaste siivilään ja laita lautanen alle. Pieni ripaus suolaa, sekoita tasaiseksi. Anna ajan tehdä tehtävänsä, purista silloin tällöin. 

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Sipuli-tomaattigratiini
  • 11 0 Tzatziki / Tsatsiki
  • 0 0 Sinappikuorrutettu lohi
  • 4 1 ”Kana Gyros”
  • 4 1 (kevyt) Tzatziki -kreikkalainen dippikastike
  • 2 1 Shawarma-kana

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään