Mykykeitto Urpon tapaan

Reseptiä katsottu 806 kertaa
20 annosta | Valmistusaika 3 - 6 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2 kg Liha
2 kg Peruna
1 kg Ohrajauho
5 dl Veri
1 dl Punainen maito
0,5 kg Sipuli
200 g Voi
1 dl Sian ihra
4 tl Rouhittu mustapippuri
7 tl Suola

Ohjeet

Ensin on hyvä pilkkoa sipulit, kuoria perunat ja pilkkoa lihat. Paista runsaassa voissa ja sianihrassa sipulisilppu erittäin pehmeäksi. Jos käsillä ei ole ihraa, käytä voita reilummin. Anna ruskistetun sipulin jäähtyä. Laita kattilaan vettä kiehumaan. Ruskista lihat ja siirrä kattilaan kiehumaan. Lihojen kypsyminen vaatii pari kolme tuntia. Mausta liemi suolalla ja mustapippurilla. Vaahtoa voit kuoria myös aluksi pois, jos sitä tulee liikaa. Lisää välillä vettä ja tarkistele makua.

Lihojen poristessa kattilassa tee mykytaikina. Sekoita sipulit, veri, maito ja noin 900 grammaa ohrajauhoja taikinaksi. Mausta reilulla teelusikallisella suolaa ja teelusikallisella mustapippuria. Jätä mykytaikina huilaamaan siksi aikaa kun lihat kypsyvät. 

Sopivassa kohdassa keitä perunat toisessa kattilassa. Kolmen kattilan taktiikka on mykykeiton keittämisessä hyvä idea.

Kun lihat alkavat olla kypsiä, kauho ne toiseen kattilaan, jotta myvyille jää tilaa keittyä. Valmist mykytaikinasta litteitä pihvin ja pullan välimuotoja. Käytä ohrajauhoja helpottaaksesi tekemistä. Sitten vain myky kerrallaan kiehumaan. Kypsyminen kestää noin 20 minuuttia mutta ei se niin tarkkaa ole. Lopuksi yhdistele perunat, lihat ja mykyliemi niin moneen kattilaan kuin katsot tarpeelliseksi.

Minulle näillä ohjeilla tulee yleensä 11 litra keittoa. Tuosta videolta voit katsastaa tarkemmin millainen operaatio tämän sopan keittäminen on. Jos jotain unohtui reseptistä, niin videolla se varmasti selviää.

Vakuutan, että palkkio korvaa vaivan! Mahottoman, ihan mahottoman hyvvee!


Kommentit

Urponlaskiherkku
Tätä syö vaikka viikon jokaisena päivänä. Rohkeasti kokeilemaan.