Marenki-voikreemi (Sveitsiläinen & Italialainen)

Reseptiä katsottu 732 kertaa
Valmistusaika 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1 resepti joko sveitsiläistä tai italialaista marenkia (linkitetty)
300 g (suolaamatonta) voita
* makuainetta
* elintarvikeväriä
Sveitsiläistä marenkia tehdessä käytä reseptin sokerimäärän sijaan:
200 g sokeria (2 ⅓ dl)

Ohjeet

Ammattileipureille ja sosiaalisen median kokeille marenki-voikreemi on erittäin suosittu tapa kuorruttaa ja täyttää kakkuja. Se ei maistu liian makealta, on kuohkeaa ja pursottuu erittäin hyvin, tehden hyvin kauniita ja tarkkoja kuvioita. Näistä sveitsiläinen on vaaleampi, tosin sävy riippuu voinkin väristä.

Jos mietit että pitääkö tähän lisätä näin huikeita määriä voita niin vastaus on kyllä. Kreemi kun käyttäytyy melko majoneesimaisesti – mitä enemmän siihen lisätään rasvaa sitä vahvemman rakenteen se saa.

Kreemistä suuri osa on voita joten voihin valmiiksi lisätty suola voi vaikuttaa sen suolaisuuteen melko paljon. Käytä siis suolaamatonta voita jos haluat lisätä suolan itse.

Valmistus:

  1. Valmista pehmeä marenki jommankumman linkitetyn reseptin mukaan. Sveitsiläistä marenkia tehdessä huomioi erilainen sokerimäärä. Älä lisää vielä makuaineita tai värejä tässä vaiheessa.
  2. Varmista että marenki on jäähtynyt ja voi pehmennyt samaan huoneenlämpöön; tämä on olennaista reseptin onnistumisen kannalta.
  3. Lisää voi vähitellen palasina. Seos muuttuu väistämättä valuvaksi kun voin määrä on vähäinen mutta sitä ei tarvitse säikähtää sillä oikein tehtynä se on väliaikaista. Kun voin koko määrä on lisätty se muuttuu jälleen vahvaksi ja kuohkeaksi. Sekoita kreemi vaaleaksi ja sileäksi asti.
  4. Lisää halutessasi makuaineet ja elintarvikevärit. Marenki-voikreemi hyväksyy monet lisukkeet kuten vaniljan, mintun, kukkaisaromit, mehut (½ dl / 100 g valkuaisia), pyreet, jauheet ja sulan suklaan ilman sen kummempia ongelmia. Tarvitaan vain tasaiseksi sekoitus.

Jos voi on kreemissä rakeista niin voi on ollut liian kylmää. Jatka silloin vatkaamista – se tasaantuu lopulta. Jos voi on sulanut niin marenki on ollut liian lämmintä ja tällöin kreemi ei ole enää pelastettavissa.

Säilytys ja käyttö myöhemmin:

Tämä kreemi säilyy rakenteeltaan samanlaisena paljon paremmin kuin pelkkä marenki josta se on tehty. Huoneenlämmössä se säilyy pari päivää, jääkaapissa viikon ja pakastimessa kolme kuukautta.

Jäädytettyä kreemiä sulatetaan huoneenlämmössä pari tuntia. Jos kreemi on juuri jäästä sulatettu tai ollut jääkaapissa pitkään siitä tulee voin lailla uudelleen kovaa ja lohkeavaista.

Laita astia tällöin hetkeksi mukavan lämpimään (ei kuumaan) vesihauteeseen pehmenemään. Siitä saattaa erottua jonkin verran nestettä mutta marenki-voikreemi on silloinkin yllättävän vakaata ja vahvaa: nopea sekoitus saa se yhä pehmeäksi, sileäksi ja yhtä kauniiksi kuin tuoreena.


Kommentit

Kodin hengetär

Pullantuoksuisia reseptejä ruoanlaitosta ja leipomisesta nauttivalle.