2 799
2 799

Tasaiseksi Leivottu Kakkupohja

8 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Vuoan valmisteluun:
* kankainen kakkuvyö (selitetty edempänä) tai
alumiinifoliota
talouspaperia
vettä
* narua
Perinteinen sokerikakkupohja:
5 kananmunaa (n. 270 g)
200 g sokeria
100 g vehnäjauhoja
65 g perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria

Jaa resepti

Ohje

Jaan tässä perusreseptin sokerikakkupohjalle, mutta ensin annan pari moneen kertaan hyväksi havaitsemaani vinkkiä jolla mistä tahansa kakkupohjasta saa varmasti todella kuohkean ja tasaisen. Niitä voi soveltaa kaikkiin resepteihin joissa käytetään leivinjauhetta ja/tai -soodaa.

Vinkki 1: Älä sekoita jauhoja liiaksi.

Hiivataikinaa tehdessä pidempään vaivaaminen on hyväksi gluteenisen viljan kuten vehnän ansiosta sillä silloin muodostuu sitkoa. Leivinjauheen ja soodan kohdalla se toimii päinvastoin; sitko on sen kohoamiselle lähinnä este. Tavallista vehnää ei tarvitse välttää jos tekee näin:

  1. Vatkaa kaikki muut paitsi kuivat aineet niin kuohkeaksi kuin mahdollista.
  2. Yhdistä jauhoihin muut kuivat aineet ja kohotusaine. Lisää ne taikinaan hienojakoisen siivilän läpi rikkoaksesi tiiviit paakut.
  3. Älä sekoita taikinaa jauhojen lisäyksen jälkeen pidempään tai nopeampaan kuin on tarpeellista. Kääntele ne joukkoon maltillisesti esimerkiksi nuolijalla niin että se on tullut juuri tasaiseksi.

Tällainen taikina saattaa näyttää tiiviimmältä kulhossa mutta jää uunista tultuaan korkeammaksi.

Vinkki 2: Käytä kakkuvyötä.

Jos kakkuvuoan laittaa uuniin sellaisenaan niin tuloksena on usein pohja joka on kumpuillut keskeltä kuperaksi. Siihen on melko tieteellinen selitys: Lämpö vaikuttaa ensin vuoan laitoihin ja sitten viileämmäksi jääneeseen keskustaan joka jatkaa kohoamistaan kauemmin. Tuloksena voi joutua leikkaamaan pohjaa saadakseen siitä tasaisen.

Näin ollen jos vuoan laitojen lämpö voidaan eristää tuloksena on kakkupohja joka on jo valmiiksi tasainen kunhan on jäähtynyt. Tähän tarkoitettu väline on kakkuvyö ja se eristää lämpöä kosteuden avulla. Englanniksi se on "baking strip" tai "cake strip". Niitä on mm. uudelleen käytettävinä kankaisina versioina ja ne voi myös ommella itse.

Ompeluun voi käyttää vaikkapa vanhaa froteepyyhettä kunhan materiaali on lämmonkestävää kuitua (mm. puuvillaa tai polyesteriä käytetään) ja sitoo kosteutta hyvin. Kiinnityksen voi varmistaa hakaneulalla.

Kertakäyttöinen kakkuvyö:

  1. Ennen kakkutaikinaa mittaa talouspaperia niin että se riittää peittämään vuoan koko laidan. On parempi että talouspaperin pituus on hieman liian pitkä kuin lyhyt; ota huomioon materiaalin tarve myös saumalle. Liuskan tulee pysyä kokonaisena.
  2. Ota hieman talouspaperia pidempi pala alumiinifoliota ja levitä se tasaiseksi pöydälle.
  3. Kostuta talouspaperi vedessä esimerkiksi hanan alla kuitenkin pitäen sen jokseenkin sileänä. Avaa se varovasti uudelleen, repimättä sitä liiaksi.
  4. Laita kostea talouspaperiliuska folion päälle ja laskosta se vain hieman vuoan korkeutta leveämmäksi. Paketoi se siististi folioon. Näin kostea kakkuvyö on valmis käytettäväksi.
  5. Kääri vuoan ulkolaita kakkuvyöllä ja taita hieman myös sen pohjan alle. Tee sitten sauma: ota molemmat päädyt ja kääri ne tiukasti kiinni.
  6. Talouspaperin vesi höyrystyy uunissa yrittäen aukaista vyön. Jos haluat olla aivan varma, sido se tiukasti kiinni vuoan laitaan lämpöä kestävällä narulla tai parilla.
  7. Vuoka on valmis taikinaa varten. Koska reuna säilyy näin viileämpänä voi paistamista jatkaa myös hetken kakun ohjetta pidempään.

Testasin sitä seuraavan ohjeen kanssa.

Perinteinen sokerikakkuohje:

  1. Kuumenna uuni 175°C lämpöön.
  2. Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
  3. Vatkaa munat ja sokeri kulhossa vaaleksi vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi muna-sokerivaahtoon.
  5. Kääntele jauhot joukkoon esimerkiksi nuolijalla kunnes seos on juuri tasainen. On hyvä katsoa valuttaessa onko siinä vielä pieniä paakkuja. Ne näkyvät silloin valoa vasten tummempina.
  6. Lisää vanilja-aromi ja sekoita.
  7. Kaada taikina vuokaan (halkaisija n. 24-26 cm) ja paista sitä uunissa noin 40 minuuttia (vyön kanssa hetken pidempään).

Olen kirjoittanut reseptin myös englanniksi tänne: https://www.justapinch.com/recipes/dessert/cake/evenly-baked-layer-cake.html

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 5 0 Diplomaattikreemi
  • 0 0 Marenki-voikreemi (Sveitsiläinen & Italialainen)

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään