Kahden kaalin sosekeitto 17.9.2019

Reseptiä katsottu 4 770 kertaa
1 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
kukkakaalikeitto:
1 kpl kukkakaali
pala juuriselleriä
puolikas sipuli
vettä, suolaa, valkoviiniä, musta-ja valkopippuria maun mukaan
kana/kasvis/kantarellifondia
1-1,5 dl kermaa
parsakaalikeitto/sose
1-1,5 dl parsakaalia
pala juuriselleriä
vettä, suolaa
piparjuuritahnaa, appelsiininmehua
muuta:
kukkakaalin lehdet
viipaloitua parsakaalia
leipää
rasvaa paistamiseen, suolaa& pippuria

Ohjeet

Hieman summan mutikassa tehty tämäkin keitto joten sanon saman mitä aina; käytä järkeäsi määrissä ja maistele, maistele, maistele! 

Valmistele kukkakaali irroittamalla lehdet- siirrä syrjään odottamaan. Paloittele kukkakaali. Kuori ja lohko juuriselleri sekä sipuli. Ota parsakaalista isohko kukinto ja viipaloi se ohuelti, siten että saat paistettua kokonaisena sen. Paloittele loput parsakaalista, itselläni oli tuo ns normaali parsakaali (250-300g?) josta olin osan käyttänyt joten tässä oli ehkä 150-200g, määrällä ei sinänsä ole mitään väliä koska jos pidät sosekeitoista nämä kaikki menevät....Leikkaa myös paistettavat leivät valmiiksi ja siirrä kukkakaalin lehtien ja parsakaaliviipaleiden kanssa sivuun. 

Laita vettä kiehumaan kahteen kattilaan, isoon ja pieneen (noin litra isoon, voi olla enemmänkin, kaada osa pois tarvittaessa, pieneen riittänee desi-kaksi). Mausta suolalla ja lisää sipulit, kukkakaali ja 3/4 juuriselleristä isoon kattilaan siten että juuri ja juuri peittyvät. Lisää pienempään kattilaan veden kiehuessa parsakaali ja juurisellerin loppuosa (suolattu myös tämäkin). Tarkoitus on keittää kukkakaalisosekeitosta juoksevampaa ja parsakaalista vähän tiukempaa sosetta joka pysyy kukkakaalin päällä kuten kuvassa (uppoaa toki osittain sisään mutta ei leviä päälle).

Kun kukkakaalit ovat kiehuneet jonkin verran lisää valkoviiniä noin desi, anna vielä kiehua jonka jälkeen soseuta keitto. Lisää kerma ja makuja, itse laitoin hieman kana-ja kantarellifondia, reippaahkosti suolaa, musta-ja valkopippuria. Anna makujen tekeytyä rauhassa ja tee parsakeitto loppuun. Siivilöi osa nesteestä pois, soseuta ja mausta sose piparjuuritahnalla ja appelsiinimehulla, notkista tarvittaessa keitinnesteellä. Tarkista maku ja suola, maista myös yhdessä kukkakaalikeiton kanssa. Olin juuri lohkonut tuoreen appelsiinin josta jäi perkeitä sen verran että sain puristettua juuri sopivasti parsakaalisoppaan siitä makua ja notkistusta.

Paista lehdet, viipaleet ja leivät pienessä rasvamäärässä, mausta makusi mukaan.

Kokoa keitto kaatamalla ensin kukkakaalikeitto alle, lusikoi päälle parsakaalikeittoa ja kruunaa leivällä, lehdillä ja viipaleilla....


Kommentit

Taskuvenus
Jotenkin mukavasti soivat nämä komponentit yhteen joten laitoin heti reseptinkin ylös. Kuvat eivät tee oikeutta ja niitä jouduin modaamaan että sain sopimaan tänne....