8 795
8 795

Karjalanpiirakka pastakoneella

Raaka-aineet

7,5 dl täysjyväruisjauhoja
3 dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
Täyte
5 dl vettä
1 tl suolaa
2,5 dl riiisiä
1 l maitoa
25 g voita
Voiteluun
100 g voita
1 dl maitoa

Jaa resepti

Ohje

1. Keitä ensin täyte, siinä menee yli tunti, ja jäähtymisessä ainakin toinen. 

Tarvitset vähintään 2 litran kattilan. Kuumenna vesi (5dl) kiehuvaksi ja lisää suola (0,5 tl). Lisää riisi (2,5 dl) ja keitä kunnes vesi on lähes imeytynyt riisiin… n. 10-15 min. Tee se lämpöä vähentäen, ettei riisi tarttuisi pohjaan. Lisää maito (1 l) ja voi (25 g). Kuumenna varovasti lähelle kiehumispistettä ja anna hautua reilu tunti. Ei haittaa vaikka vähän kiehuisi, muuten kuin että hellan siivoaminen ei ole kivaa. Anna siis hautua pienellä teholla ja sekoita välillä. Tuloksena pitäisi olla sakea, maitoinen puuro. Sellainen ”arroz con leche” , mutta suolainen. Anna jäähtyä, puuron ei ole tarkoitus kypsentää kuoria.

2. Puuron poristessa voit valmistaa kuoritaikinan. Mittaa vesi (3 dl) , ja sekoita siihen suola (1/2 tl) ja öljy (1 rkl). Mitta jauhot kulhoon. Tee keskelle kuoppa, johon kaadat vesi-suola-öljyseoksen. Sekoita alkaen keskeltä pyörittäen siten että jauhot sekoittuvat vähitellen nesteeseen – aivan kuin tekisit pastataikinaa. Kun kaikki jauhot ovat sekoittuneet nesteeseen, vaivaa taikinaa vielä kymmenisen minuuttia, kunnes taikina on tasainen. Laita taikina muovipussiin (-kelmuun) ja jääkaappiin lepäämään. (Voi levätä vaikka yön yli)

3. Puhdista ja kuivaa pöytä leivintasoksi, ja jauhota se ota pastakone eli mankeli esiin ja kiinnitä se pöytään. Säädä pastakone isoimmalle makelin raolle eli säätöarvolle 1. Ota kourallinen taikinaa ja muotoile siitä levy jonka mankeloit. Mankeloi uudelleen. Taita kaksinkerroin. Mankeloi. Taita kolminkerroin. Mankeloi.

Taikina vaivautuu edelleen ja tulee tasaisemmaksi eikä sitten enää repeile.

Kun taikinapallosta on saaatu homogeeninen ja litteä levy, niin sitä voi alkaa ohentamaan. Säädä pastakone ensin kakkoselle, mankeloi, sitten kolmoselle, mankeloi. Jauhota välillä, vehnäjauhojakin voi käyttää jauhotuksessa. Sitten pitäisi olla ohut ja ehjä levy. Jos repesi, pastakone takaisin ykköselle,  ja eikun uudestaan mankeloimaan 1-2-3.

Kun lopulta sinulla on kolmosella ohennettu levy, laita se jauhotetulle pöydälle ja ota siitä 10,5 – 13 cm halkaisijaisia ympyröitä. Minulla on 10,5 cm Pauligin vanha kahvipurkki, joka tekee pienehköjä piirakoita jotka ovat kuitenkin coctailpiirakoita suurempia.

Pastakone säädetään ohentamaan säätöarvolla 4, ja leikatut ympyrät mankeloidaan vielä kerran jolloin saadaan soikioita (ovaaleja). Soikiot jauhotetaan ja pinotessa kannattaa katsoa että eivät tartu toisiinsa kiinni. Muuten päästään uudelleen mankeloimaan muussantuneita levyjä.

Sitten vaan soikiot riviin ja niiden keskelle puurotäytettä.

Minä rypytän näin: käännän pitkät sivut  keskelle täytteen päälle. Sitten puristan ensimmäiset poimut keskelle, ja jatkan ensin toiseen päähän ja sitten toiseen. No, lopputulos ei kyllä vedä vertoja Joensuun mestarien tuotoksille. Ovak kuitenni yleensä kelevanneet.

Sitten piirakat paistetaan kuumassa uunissa. Piirakat eivät kohoa, joten ne voi laittaa aika lähekkäin. 225-250 astetta Celsiusta on sopiva lämpötila ja aika 12 min. Oikea aika selviää kokeilemalla.

Paiston jälkeen piirakat voidellaan maito-voi seoksella (esim. 50% / 50%) ja pinotaan.

Pino kääritään pyyhkeeseen, jotta kuoret hieman pehmenisivät.

Tämä resepti on kopioitu: https://aruoka.wordpress.com/2010/12/20/karjalanpiirakat-pastakoneella/

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Karjalanpiirakka
  • 0 1 Pappardelle-pastaa pastakoneella
  • 1 1 Karjalanpiirakoita
  • 75 10 Karjalanpiirakka
  • 4 0 Karjalanpiirakka
  • 3 2 Kesäkurpitsat pystyssä keitettynä- Kuusa mehshi

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään