Karjalanpiirakka

2 - 3 h

Raaka-aineet

kuori:
7 dl vettä
3,5 tl suolaa
9,5 dl rusijauho
7 dl vehnäjauho
7 rkl öljyä
puuro:
1 kg riisiä
2,5 l vettä
0,5 l vispikermaa
1 l maito (punainen)
4 tl suolaa
100 g voita (jos haluat keventää, niin jätä pois)

Jaa resepti

Ohje

Keitä aluksi puuro:

1. Sekoita riisi kiehuvaan veteen (laita 5l kattilaan aluksi 1,2 litraa vettä) ja keitä riisejä n. 10 min., jotta vesi on miltei kokonaan imeytynyt riiseihin. Lisää loput vedestä ja sekoita, kunnes puuro alkaa kiehua. Vähennä lämpöä ja hauduta puuroa kannen alla. Kun puurosta alkaa tulla taas sakeaa, niin lisää vispikerma joukkoon. Mausta puuro suolalla (voit laittaa puolet suola määrästä jo alku vaiheessa) ja anna sen jäähtyä viileähkössä paikassa.

2. Sekoita kylmään veteen suola, jauhto ja öljy. Notkista taikina tasaiseksi käsin vaivaten leipomisalustalla.

3. Tee taikinasta tanko ja jaa se 16 osaan. Pyöritä palaset palloiksi, litistä sekä kaaviloi kakkaroiksi ja siitä aina pyöreähköiksi piirakankuoriksi. Ripottele päälle ruisjauhoja jottei kuoret tartu toisiinsa.

4. Valmista piirakat yksi kerrallaan. Poista jauho kuoren päältä ja levitä kuorelle runsaasti puuroa. Käytä apuna vesilasissa kostutettua lusikkaa. Nosta piirakankuoren reunat keskelle miltei yhteen ja rypytä etusormilla, jolloin piirakka saa muotonsa (itse aloitan keskeltä ylös päin ja sen jälkeen keskeltä alas päin rypyttämisen).

5. Aseta piirakat pellille vieri viereen ja paista 300 asteessa uunin keskitasolla n. 15 - 20 minuuttia, kunnes piirakoiden pinta alkaa saada väriä.

6. Voitele kypsät piirakat voisulalla ja aseta piirakat päällekkäin tarjoiluvadille pehmenemään. Peitä valmiit ja voidellut piirakat voipaperilla ja liinalla.

7. Jos haluat oikein perinteissen tarjoilutavan, niin tarjoa piirakoiden kera munavoita. Munavoi: Kovaksi keitetyt munat tilsitään haarukalla ja sekoitetaan notkean voin kera. Halutessa voi lisätä vielä ripauksen suolaa. Munavoi maistuu piirakoiden kera varmasti.

 

Tällä ohjeella valmistat n. 70 karjalanpiirakkaa.

 

 

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

marimatti87
Karjalanpiirakat ovat mielestäni parhaimmillaan, kun ne otetaan uunista voidellaan ja laitetaan suuhun. Jos haluat vastaavan efektin, niin lämmitä piirakoita uunissa n. 180 asteetta 20 min. niin ovat kuin "uunituoreita". Suosittelen!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään