Perinteinen Kainuulainen lohikeitto (ruisjauhosuuruste)

Reseptiä katsottu 12 227 kertaa
8 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2 l vettä
1-2 laakerinlehteä
15 valko- tai maustepippuria
1,5 kg kokonainen kirjolohi
tai
600 gr lohifilee
800 gr perunoita
500 gr keittojuureksia (porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, yms.)
75 gr voita
2 rkl ruisjauhoja
1 iso sipuli
2 tl karkeaa merisuolaa
(tilliä, ruohosipulia)

Ohjeet

Laita vesi kiehumaan ja fileoi lohi ruodottomaksi. Lisää lohen pää ja ruotoranka sekä vatsarasvat kiehumaan veteen laakerinlehtien ja pippureiden kanssa. Näin saat maukkaan kalaliemen keiton pohjaksi. Jos kuitenkin käytät jo valmiiksi fileroitua kalaa, tulee veteen silloin lisätä ainakin kaksi kalaliemikuutiota. 

Silppua sipuli, kuori ja paloittele perunat ja keittojuurekset (juurekset voi tulla tietenkin myös pakastepussista) ja paloittele myös lohi odottamaan. 

Sulata toisessa kattilassa voi ja lisää ruisjauhot. Lisäsin itse oikein kukkurallisia lusikallisia koska pidän muhevasta keitosta. Kypsennä ruisjauhoja viitisen minuuttia. Varo ettei kattila ole liian kuumalla levyllä ettei jauhot ja voi pala. Lisää sitten sipulisilppu vähän pehmenemään.

Siivilöi kalaliemi ruisjauhojen päälle ja kiehauta. Lisää suola (älä laita suolaa jos käytit kalaliemikuutioita), perunat ja keittojuurekset kypsymisjärjestyksessä, keitä lähes kypsäksi. 

Lisää viimeiseksi lohipalat ja tilli/ruohosipuli. Itse en laittanut tilliä koska en pidä sen mausta, mutta se kuuluu kyllä lohikeittoon. Lohipalat kypsyvät 10 minuutissa ja sittenpä maistellaan ja tarvittaessa maustetaan lisää. Valmista!


Kommentit