Jyväinen hiivaleipä

Reseptiä katsottu 8 599 kertaa
8 annosta | Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
n 8-9 dl vehnäjauhoja
n 1 dl leseitä
n 1 dl auringonkukan kuorittuja siemeniä
½ palaa hiivaa
suolaa
sokeria
vettä

Ohjeet

Jauhoja 6 desiä (aluksi), desi leseitä ja sopivasti pannun kautta käytettyjä siemeniä. Hiivaa vain alle puol palasta. Ja suolaa hieman ja noin ruokalusikallinen sokeria. En ole sen määrästä ihan saletti mutta saa sitä laittaa. Vettä silleen sopivasti. Paha mennä sanomaan oikeata määrää. Jos tule liian vähän nii lisää sitä. jos liikaa, niin pitää tehdä enemmän leipää! Kyllä se oikea määrä löytyy.

kuivat aineet kippoon ja hiiva liotetaan noin 41 asteiseen veteen ja kipataan jauhojen joukkoon.tökitään taikina tahmeaksi ja kaadetaan kädelle desi jauhoja lisää. Nyt on hyvä aika miettiä tuliko pestyä käsiä kun hieroo uuteen jauhosatsiin käsiin tarrautunutta taikinaa irti. Enää ei pitäisi taikinaa saada tarrattua kämmeniin. Pyörittele taikina klimppiä nätisti kulhossa ja lisää lopulta vielä desi jauhoja päälle. Pyöriä taikina jauhoiseksi ja nosta pöydälle. Jos kipossa ei ole enään jauhoja, kaada sinne noin ½ desiä. Vaivaa taikinaa pöydällä noin 15 minuuttia niin että ainakun menossa tahmeaksi pyöräytä astiassa jauhot pintaan. Oikean koostumuksen löytäää mun mielestä ainoastaan fiiliksellä. Taikinan pitäisi tuntua samalta kuin kymmenen minuuttia kelmun alla seissyt pastataikina, kiinteää, pehmeätä ja aika samettista.

Kun taikina on kondiksessa, pyörittele siitä kivan näköinen leipä. Pinnasta kannattaa olla aika tarkka että se on kauttaaltaan sileä. Tää ei oo siis ku ulkonäköjuttu mutta ulkonäkö puoli leipää tekee XD.

******Huom! Käytä sitä korkeareunaisempaa uunipeltiä. Leipä on niin iso että matalareunainen saatta pamahtaa uunissa kieroksi epätasaisesta lämmöstä johtuen ja läsäyttää leivän.******Mä tein tästä tällaisen maalaisleivän näköisen ja viillot pintaan kevyesti. Ennen kohotusta jauhot pintaan ja vinkkinä mä kohotan leivät aina kuumalla vedellä täytetyn lavuaarin päällä. Just passeli lämpötila.

Uunissa leipä saa olla noin 25-30 minsaa niin että aluksi 225 astetta kunnes leipä on kauniin värinen ja 150 astetta loppu aika ja leipä on valmis kun pohja kumisee.


Kommentit

Antti_R
Erittäin herkullinen hiivaleipä, jonka onnistuminen vaatii vähän hikeä ja tuntuman sopivaan taikinaan