Kasvisgratiini

4 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

4-5 kpl porkkanoita
1 kpl parsakaali
1 kpl kukkakaali
n.30 g margariinia/voita
3-4 rkl vehnäjauhoja
1 dl maitoa (tai maitojuomaa)
2-3 dl kasvisten keitinlientä/kasvislientä
1 dl juustoraastetta
1 kpl kananmuna
suolaa, valkopippuria (kuivattua tai tuoretta yrttiä jos haluaa)
n.1 dl juustoraastetta kuorruttamiseen
vettä ja merisuolaa kasvisten keittämiseen, margariinia vuoan rasvaamiseen

Jaa resepti

Ohje

Kuori, käsittele ja pese kasvikset käyttövalmiiksi. Lohko ne isoiksi suupaloiksi. Keitä ne kypsymis järjestyksessä merisuolalla maustetussa vedessä (ensin porkkana, sitten kukkakaali, parsakaalin varret ja viimeiseksi parsakaalin kukinnot). Oman maun mukaan voit keittää ne joko hampaisiin tuntuvaksi \'al dente\' tai läpeensä kypsiksi. Siivilöi kasvisten liemi talteen josta tarvitset kastikkeeseen muutaman desin.

Valmista kastike sulattamalla rasva kattilassa, lisää jauhot ja anna kypsyä pari minuuttia. Lisää maito ja kasvisliemi, anna kiehahtaa ja kypsyä sekä sakeentua muutama minuutti, lisää tarvittaessa kasvislientä. Mausta kastike ja lisää siihen juustoraaste. Kun kastike on tarpeeksi viilentynyt lisää vielä kananmuna siihen.

Voitele uunivuoka ja lisää kasvikset, valuta päälle kastike ja lisää lopuksi juustoraastetta. Paista 225C n.15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Tarjoa joko sellaisenaan iltapalaksi tai lihan/kalan/kanan lisäkkeenä. Kastikkeen voi tehdä myös maizena-suurusteella jolloin gratiini sopii gluteenittomana sekä karppaajille. Meillä tämä syötiin lihamurekkeen kera. Lopun kasvisliemen otin talteen, sen voi jatkokäyttää lähes mihin tahansa ruokaan tai vaikka pakastaa jääpalapusseihin.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Taskuvenus
Tähän gratiiniin voi työntää vähän uuvahtaneet rehut jääkaapista; paprikat, kesäkurpitsat, lantut...jne. Soosia voi myös maustaa vaikka tomaattipyreellä/sinapilla/yrteillä/chilikastikkeella, mistä vain tykkää :)

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään