8 681
8 681

Parmesanrisotto

5 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

800 g sisäpaistia
2 dl punaviiniä
1 Sipuli
3 lehtisellerinvartta
1 porkkana
2 lihaliemikuutiota
kimpale voita
tomaattipyreetä
mustapippuria
60 g parmesanjuustoa
5 dl risottoriisiä

Jaa resepti

Ohje

Käristä sipulia hetki öljy-voiseoksessa. Lisää karkeaksi raastettu porkkana ja pieneksi pilkotut lehtisesellerin varret. Käristä vihannekset läpikuultaviksi koko ajan sekoittaen. Lisää pilkottu (suikaloitu) naudanliha ja ruskista se läpikotaisin. Lisää ½-1 lasillista viiniä (jos olet tyhjentänyt lasin, ota pullosta lisää, koska ilman viiniä tätä ei voi tehdä).

Haihduta (hellan asteikko 3-5) viiniä ilman kantta jonkin aikaa (10-15 min). Kun viini alkaa olla haihtunut, lisää tomaattipyreetä putkilosta (2-4 rkl). Suolaa ja pippuroi - pippuria voi olla runsaastikin. Suolan kanssa ole varovainen, koska lihaliemi sisältää suolaa. Mausta vielä hyppysellisellä raastettua muskottipähkinää.

Peitä kannella ja anna porista hiljalleen noin tunti. Aika riippuu siitä, kuinka mureata lihaa olet ostanut ja kuinka pieneksi olet lihan pilkkonut. Kypsytä kuitenkin niin, että liha maistuu mielestäsi jo syötävältä.

Osta esim. S-Marketista tai Stokkalta De Cecco risottoriisiä.

Huuhtele risottoriisi kirkkaassa lasikulhossa (noin 3 krt.) niin, että vesi ei ole sameata. Sekoita riisi ainesten joukkoon. Hämmennä hyvin, jotta riisi maustuu ja rasva imeytyy siihen. Kaada kiehuvaa lientä pienissä erissä riisin joukkoon samalla sekoittaen.
Huolehdi siitä, että lihaliemi on todellakin kuumaa tai kiehuvaa. Jos se on viileämpää, ruoan kypsyminen hidastuu turhan takia.
Laita vaikka 2,5 dl kerrallaan mutta älä poistu lieden äärestä 5 min pidemmäksi aikaa - liemi imeytyy yllättävän nopeasti riisiin ja ruoka alkaa ottaa heti pohjaan. Älä pidä ainakaan kakkosta suuremmalla.
Kun riisi on “al dente” ja hieman lainehtivaa (siis irtonaista, kiinteätä, ei-himmeätä pinnaltaan), katkaise lämpö. Sekoita riisiin vielä voinokare ja parmesaaniraaste ja anna risoton levähtää muutama minuutti ennen
tarjolle vientiä.

Jos ruoan tuoksu ei ole tarjolle viedessä lähes tajuasi vievä, niin ruoka on epäonnistunut. :-)

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

taistoj
Ruoan tekoon menee noin 2,5 h mutta on sen arvoista. Tämän myötä opin kuinka risotto voikin olla hyvää. Ruoan laittoajasta yli tunnin voit tehdä muuta sillä aikaa kun liha kypsyy.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään