Paprikkainen Kanapata

30 - 60 min

Raaka-aineet

Kiinteät:
broilerinkoipia
yleisperunaa
sipulia
valkosipulia
suippopaprikaa
Mausteet:
laakerinlehtiä
jauhettua mustapippuria
ruusupaprikajauhetta
makeaa paprikajauhetta
merisuolaa
Muu:
vettä

Jaa resepti

Ohje

Tämä on hyvin yksinkertainen resepti, joka keskittyy mm. työtekniikkaan ja elintarvikkeiden käsittelyyn, sekä ajoitukseen. Mittasuhteita ei ole annettu, koska teen tätä aina enemmän jakaen annoksia ystäville, syöden seuraavana päivänäkin tai kokeilutan kanta-asiakkaillani - joskus santsaavat ja syövät itsensä ähkyyn asti. Maku ratkaisee - mutta siihenkin pääsemme myöhemmin käsiksi aiheena.

 

Pääasioina ovat kana/broileri ja erilaiset paprikatuotteet. 

 

Ostin broilerinkopia n. 1,3 kg. Niissä on se sellainen kummallinen "mönjä" päällä, jonka huuhtelin vedellä heti pois ja valutin hetken, kun etsin kaiken muun tarvittavan valmiiksi - eli ajankäyttö optimoiden. Mausteet riviin, perunat ja paprikat pesten, sipuli ja valkosipuli kuorien. 

 

Nyt ovat koivet valuneet hyvin ja näin vältytään suuremmilta roiskeilta paloitellessa. Käytän paloitteluun kiinalaista "Butcher´s Cleaver" eli paksumpi ja jykevämpi kiinalainen veitsi. Siinä on itseasiassa 4 erilaista työaluetta koko terän pituudella ja nyt käytössä oli terän keskikohta ohuiden luiden takia. Eli, pilkoin koivet luiden läpi hakaten pienemmiksi paloiksi. Nyt sitten palat huuhdellaan useampaan kertaan hyvin, koska ruokaan ei tarvita mahdollisia siruja luista. 

 

Palat kylmään veteen ja peitetään juuri vedellä. Tuodaan hitaammin lähelle kiehumispistettä. Tarkoituksena on saada kaikki epäpuhtaudet tarttumaan proteiiniseen vaahtoon hemoglobiinia myöden. Ne paakkuuntuu tietyssä lämpötilassa veden päälle, josta ne poistetaan mahdollisimman tarkasti, ennenkuin mitään muuta lisätään pataan. Suolaa lisätään vasta hyvin myöhäisessä vaiheessa, joten odota, kunnes niin sanotaan. Jos suolaa lisätään jo alussa, niin se imee kosteuden lihasta ja siitä tulee vain kuivaa käkkänää. 

 

Vaahdon perkaamisen jälkeen lisää karkeammiksi leikatut sipulit ja pituussuunnassa halkaistut valkosipulit, sekä laakerinlehdet - itselläni 6 kokonaista. Lisäsin siis 2 keskikokoista sipulia hyvin karkeina kuutioina ja 6 valkosipulinkynttä, paprikajauheet ja mustapippuri. Mausteiden suhteen menen maku edellä - tosin alussa saattaa tuntua, että olisi liikaa, mutta lopuksi kaikki tasaantuu ja imeytyy lihaan ja kasviksiin. Rohkeutta ja maistetaan aina välissä. Keitä n. 6 minuuttia. Siinä välissä leikkaa perunat isommiksi kuutioksi/paloiksi. Itse käytän ns. Rolling Cut, joka pitää perunaa kypsyessä paremmin kasassa, vaikka menisi mahdollisesti hiukan ylikypsäksi. Peruna meni kuorineen. 

 

Lisää perunat ja keitä 8 minuuttia. Odotellessa putsaa suippopaprikat. Kara pois ja halkaistaan pituussunnassa. Poistetaan siemenet ja vaalea siemennauha. Leikkaa isommiksi paloiksi. 

 

Lisää pataa/kattilaan nyt suola oman maun ja terveyden mukaan. Lopuksi paprikat (500 g itselläni) joukkoon - kevyt sekoitus ja hauduta n. 8 minuuttia.

 

Maista ja mausta. 

 

Itse käytän koipilihaa, koska se on maukkaampaa, kuin rintafilee - "Broilerisuikaleet" ei toimi sitten ollenkaan, eikä broilerin sisäfilee. Maku lähtee luista, jotka on katkaistu ja koipilihan hiukan pidemmästä kypsytyksestä.

 

Tämä ei tarvitse mitään liemikuutioita tai fondeja. 

 

Syödään parhaiten lusikalla ja haarukalla - veistä ei tarvita!

 

Hyvää Ruokahalua!

 

Helsinki 20.04.2023

 

FutoMaki/FM

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Yhden padan ruokaa arkeen, jos juhlaanlin...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään