Karjalanpiirakat ja munavoi

10 annosta

Raaka-aineet

1,5 dl Vehnäjauhoja
1,5 dl Ruisjauhoja
Ripaus suolaa
Vettä
Munavoi
3 Kpl Kypsää kananmunaa
100 g Voita
Ripaus suolaa
Ruohosipulia jos haluaa
Riisipuuro
Keitä pussin ohjeen mukaan 1 litran nestemäärään (yleensä 3dl vettä + 7dl täysmaitoa)

Valmistusohjeet

Keitä riisipuuro pussin ohjeen mukaan ja jäähdytä. Keitä kananmunat kypsiksi ja jäähdytä. Ota munavoihin varattu voi huoneenlämpöön.

Sekoita jauhot ja suola ja lisää vettä, kunnes taikinasta tulee kiinteä, tiivis möykky. Taikina ei saa olla liian kuiva, eikä niin löysä, että liimautuu kaulimeen. 

Kaulitse taikina noin 1cm paksuksi levyksi ja painele esim. pienellä mukilla levystä ympyröitä. Tästä taikinamäärästä pitäisi tulla noin 10kpl piirakoita.

Kaulitse ympyrät hyvin ohuiksi, lähes läpikuultaviksi soikeiksi 'kuoriksi' ja levitä niiden päälle reilu annos riisipuuroa niin, että soikion reunoille jää noin 1cm tyhjää tilaa. Taita reuna puuron päälle ja rypytä taikina 'nipistämällä' peukalon ja etusormen avulla. Puuro toimii liimana ja estää kuoren aukeamisen paiston aikana.

Tekniikoita on monia. Itse aloitan rypyttämisen joko kärjestä ja etenen alaspäin itseäni kohti tai aloitan keskeltä ja rypytän ensin yläpuolen ja sitten alapuolen. Parasta jälkeä saa, kun rypyttää molemmat reunat samaan aikaan.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa, kunnes riisitäytteen pintaan alkaa muodostua ruskeita täpliä.

Valmista piirakoiden kypsyessä munavoi. Murskaa munat haarukalla ja mausta ripauksella suolaa. Varo maustamasta liikaa! Myös voissa itsessään on suolaa. Painele munamurskaan huoneenlämpöinen voi ja ripottele vielä pinnalle ruohosipulisilppua, jos haluat. 

Kun piirakat ovat kypsiä, voitele ne voisulalla ja nauti lämpiminä munavoin kanssa.

 

Jaa
resepti

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit