Juustoiset-porkkanansämpylät

20 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

O, 5 dl Maitoa tai vettä
1 ps Kuivahiivaa
2-3 tl Sokeria
2 tl Suolaa
n. 1,2 l Vehnäjauhoja
70 g Voita tai Oivariinia
2 Isoa porkkanaa
150 g Pirkka juustoraastetta josta puolet jätetään sämpylöiden päälle

Jaa resepti

Ohje

Lämmitä neste n. 42 asteiseksi, kuivahiiva ei reagoi kädenlämpöisessä nesteessä ja tuhoutuu liian kuumassa.

Lisää nesteeseen suola ja sokeri

Lisää jauhoja noin puolet koko määrästä ja kuivahiiva niiden joukossa.

Tässä vaiheessa kun taikina on löysää, voit lisätä ohueksi raastetun porkkanaraasteen ja osan sulatetusta Oivariinista sekä juustoraasteen (75g).

Lisää loput jauhot vähän kerrallaan vuorotellen lopun sulatetun rasvan kanssa.

Taikina on silloin sopivaa kun se ei tartu enää kulhon reunoille sitä vaivatessa. Tarkkaile siis rakennetta koko ajan ettet lisää liikaa jauhoja. Ohjeen jauhomäärä on suuntaa antava, sillä porkkanaraaste tuo taikinaan lisäkosteutta, mikä vaikuttaa jauhojen määrään. Itse en milloinkaan siis mittaa jauhoja vaan lisään ne vapaalla kädellä kunnes koen taikinan olevan sopivaa.

Peitä kulho leivinliinalla ja kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa kuten leivinuunin päällä, mikron sisällä, sähköuunin sisällä tai kulho tiskialtaassa lämpimän veden ympäröimänä.

Vaivaa vielä hieman kohonnutta taikinaa jauhotetulla pöydällä, tee kohonneesta taikinasta pötkö ja leikkaa noin 20 palaan. pyörittele pyöreäksi tai pitkulaisiksi oman maun mukaan. HUOM. Käytä palojen leikkaukseen esim. muovista leipurinlastaa tai kaavinta ettet naarmuta pöydän pintaa.

Kohota sämpylät vielä pellillä liinan alla. Sämpylät ovat paistovalmiita kun ne tuntuvat pehmeiltä ja niihin jää kuoppa sormella painaessa.

Voitele halutessasi esim.vedellä. Koristele pinta lopulla juustoraasteella.

VINKKI. Jos haluat sämpylöistä rapeakuorisia, älä peitä niitä leivinliinalla pellillä kohottaessa, äläkä myöskään paiston jälkeen laita liinaa päälle. Jos haluat pehmeä kuorisia sämpylöitä, peitä ne liinalla paiston jälkeen.

Paista uunin keskitasolla noin 10min. 225 asteessa.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään