Sellerikeitto 25.11.2022

1 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Keitto
1 kpl Juuriselleri
4-5 Kpl Salottisipuli
3/4 Kpl Pieni omena
sitruunanmehua
Rasvaa
Kasvislientä
Valkoviiniä
Suolaa ja pippuria
Sinihomejuustoa
Lisäke 1
Purjoa
1/4 omenaa
Varsiselleriä
1-2-3 liemi
Lisäke 2
Persiljajogurttivaahtoa
(maustamaton jogurtti, lehtipersilja, agavesiirappi, suola, pippuri)
Lisäke 3
Pannuleipiä/saksanpähkinöitä tms
(pannuleipä: muusin jämät, maustamatonta jogurttia, vehnäjauhoa, suolaa)

Jaa resepti

Ohje

Kuori juuriselleri, salottisipulit ja omena. Suikaloi 1/4 omenasta kulhoon ja lisää tummumisen estoksi päälle sitruunamehua. Lohko selleri, sipulit (puolita) ja omena.

Kuumenna tilkka rasvaa kattilassa ja lisää sipulit sekä juurisellerit kattilaan, anna tovi paahtua pyöritellen niitä. Lisää omenat ja valkoviini, anna viinin kiehahtaa rauhassa ja lisää sitten kasvislientä- itse laitoin hieman suolaa paahtaessani selleriä ja lisäsin viinin kiehahtamisen jälkeen puolikkaan kasvisliemikuution ja päälle vettä. Jätä miedolle lämmölle kannen alle kypsymään ja valmista tällä välin lisäkkeet.

Lisäke 1: pese hyvin purjo ja varsiselleri (käytin purjosta n.5cm palan ja vain puolikkaan, varsiselleriä laitoin yhden varren ja siitä osittain kuorin sen). Suikaloi ne makusi ja taitosi mukaan, mahdollisimman ohkaisesti. Tee 1-2-3-liemi eli 1 osa etikkaa (valkoviinietikka), 2 sokeria, 3 vettä. Anna liemen jäähtyä hyvin ja lisää sinne omenat sitruunanmehuineen mikäli sitä on maltillisesti ja siitä itse pidät, sekä purjo-ja varsiselleri. Jätä makustumaan- tämän lisäkkeen voit tehdä jo vaikka päivää ennenkin. Sopii myös salaatteihin jne joten voit tehdä samalla kertaa runsaamminkin kuin tässä ohjeistetaan.

Lisäke 2: laita 1-2 rkl maustamatonta jogurttia pestyn (ja tarvittaessa paloitellun) lehtipersiljan kanssa kulhoon, surauta sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi, lisää myös agavesiirappi tai vaikka hunaja ja ripaus suolaa sekä pippuria (makusi mukaan). Voit halutessasi vielä siivilöidä seoksen, itse en kokenut sitä kotikeittiössä nyt tarpeelliseksi. Vaahtoa voit muokata määrillä: vähemmän jogurttia ja enemmän persiljaa niin saat intensiivisemmän värin, voit myös vaihtaa yrttiä makusi mukaan. Itse olin tehnyt tämän vaahdon aiemmalle ruoalle joten hyödynsin jämiä. Tähän sopisi myös ripsu sinihomejuustoa makua korostamaan mutta silloin vaahto ei olisi yhtä kevyttä kuin nyt. Mutta vinkiksi tämäkin.

Lisäke 3: voit paistaa pannuleipiä tai laittaa krutonkeja tai vaikka paahtaa pähkinöitä- makusi mukaan. Itse käytin nyt pannuleipiä koska halusin hyödyntää pois muusinjämät, lisäsin siihen maustamatonta jogurttia notkistukseen ja sen jälkeen vehnäjauhoja ja maustoin kevyesti suolalla. Testasin yhden palan paistaa air fryerissa mutta totesin sen sekä kestävän liian pitkään että maun olevan parempi kun paistaa rasvassa pannulla. Linkitän oheen chapati-ohjeeni joka on myös hyvin simppeli jos tuoretta leipää haluaa mukaan. 

Takaisin keittoon: kun kaikki on kypsää ja pehmeää, surauta keitto hyvin tasaiseksi sauvasekoittimella, lisää myös sinihomejuusto ja tarvittaessa lientä/viiniä/mausteita. Koitin pitää maut aika minimissä ja korostaa raaka-aineita. 

Kun keitto on valmis, laita tarjolle, päälle persiljavaahtoa, pikkelöityjä vihanneksia ja leipää.

 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 8 5 Kookos-perunakeitto 8.3.2020
  • 8 5 "Chapatileivät" (pannuleipä) 24.1.2018
  • 7 7 Kahden kaalin sosekeitto 17.9.2019
  • 7 6 Kukkakaalisosekeittoa höysteillä
  • 4 6 Kukkakaalisosekeitto
  • 2 2 Maa-artisokkakeittoa lisukkeilla

Samankaltaisia reseptejä

  • 5 4 Trenettte Pesto alla Trapanese
  • 3 11 Eiliset silakkapihvit 26.7.2019
  • 1 3 Lohta mausteisella kermakastikkeella
  • 4 3 Appelsiiniset broileripullat liemessä kypsennettynä 22.1.2023
  • 1 0 Lihansyöjän Kasvispannu
  • 1 4 Mehevä 4-kerroksinen omenapiirakka

Kommentit

Taskuvenus
Kun näin että kaapissa oli sekä juuri- että varsiselleriä, lähti idea syntymään ja olen tyytyväinen toteutukseen. Vieraille kehtaisin tarjota hyvinkin, helppo tehdä kaikki etukäteen jonka jälkeen vain kuumentaa keitto ja koota.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään