Kookoskanakastike

6 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

0,3 dl Öljyä
235 g Sipulia
3 tl Sokeria
0,5 tl Suolaa
0,1 dl Öljyä
400 g Kanan jauhelihaa
1 tl Suolaa
3 tl Xtran curryjauhetta
2 tl Meiran curryjauhetta
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
3 Medium chiliä
5 Valkosipulinkynttä
3 rkl Vehnäjauhoja
6 dl Kanalientä (Knorrin annosfondi)
400 g Mutti Polpaa
0,15 dl Santa Marian kalakastiketta
140 g Spice Upin bambunversoviipaleita
200 g Karan kookosmaitoa
Ison limen mehu (110 g)
Kaveriksi
Suolatonta riisiä

Jaa resepti

Ohje

Alun perin tätä ei pitänyt julkaista, koska laitoin tällaisen viime keväänä (kanakastike). Noissa on kuitenkin seitsemän eroavaisuutta, joten miksi ei. Tässä ei ole voita, paprikajauhetta eikä inkivääriä, tomaatti on eri muodossa, maidon tilalla kookosmaito. Kalakastiketta ja bambunversoviipaleita ei löytynyt aiemmasta. 

Pussissa oli sipuleita 250 gramman edestä. Hienonna ne ja lisää kuumennetulle pannulle tekeytymään. Oikea vastaus on joko alhainen keskilämpö tai keskilämpö. Ota jauheliha jääkaapista. Mausta sipuli alkumetreillä sokerilla ja suolalla. Sekoita harvakseltaan. 

Sipulin tekeytyessä hoida chilit ja valkosipulit. Huuhtele chilit kylmällä vedellä ja siivuta ne ohuiksi renkaiksi (hienonnettukin käy). Valkosipulit pituussuunnassa puoliksi ja siitä ohuiksi siivuiksi. Tee kanaliemi kulhoon. Mittaa kuivamausteet ja jauhot omiin kippoihin. 

Siirrä pehmentynyt ja vähän väriä ottanut sipuli syvälle lautaselle. Paista jauhelihan pintoihin väriä, laske hieman lämpöä, murenna. Lisää kuivamausteet ja sekoita tasaiseksi. Heti perään chili. Hetken päästä sipuli öljyineen. 

Kun kana on valmista, alenna lämpö 1/3:een. Lusikoi jauhot pannulle, sekoita tasaiseksi. Anna kypsyä minuutin ajan, jonka jälkeen valkosipulit pannulle. Siivuille riittää jo minuutti, yli kahden ei kannata mennä. Itse pidin puolitoista. 

Kaada kanaliemi joukkoon muutamassa erässä, koko ajan sekoittaen. Nosta vielä kyytiin tomaattimurska sekä kalakastike, sekoita tasaiseksi. Kiehauta ja hauduta kannen alla 1/6:lla 75 minuutin ajan. Sekoitin kastiketta pari kertaa tuona aikana. 

Aika lusittu - bambunversot siivilään, huuhtele niitä kylmän veden alla. Upota heti kastikkeeseen. Jätä kansi päälle. Purista välittömästi limemehu talteen. Kun se on tehty, valuta kookosmaito soosiin. Sekoita ja pidä kannen alla kahden kolmen minuutin ajan. Bambunversot voi toki lisätä kookosmaidon jälkeenkin.

Lämpö nolliin, siirrä sivuun ja viimeistele limemehulla. Sekoita tasaiseksi. Kastikkeen suola lopulta noin 1 %. Paras kaveri sille on siis suolaton riisi. Käytin jasmiinia, joka on oma suosikkini. 

Kana-annosfondin voi korvata 1 tl suolalla tai 0,3 dl soijakastikkeella (16,9 %). Jos tuoretta inkivääriä olisi ollut käsien ulottuvilla, olisi sitä mennyt kastikkeeseen 5 tl. Eli saman verran kuin valkosipulia. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään