Louisianan linssikeitto

8 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

0,4 dl Öljyä
600 g Kanan paistileikettä
0,5 tl Suolaa
0,2 dl Öljyä
250 g Sipulia
200 g Espanjalaista chorizoa (Argal / Pirkka Parhaat)
6 Valkosipulinkynttä
800 g Mutin Polpaa
70 g Tomaattisosetta
4 Maggin kanaliemikuutiota
6 tl Worcesterkastiketta
5 tl Sokeria
2 l Vettä
Kuivamausteseos
3 tl Paprikajauhetta
2 tl Kuivattua oreganoa
2 tl Sipulijauhetta
1,5 tl La Chinatan savupaprikajauhetta
1,5 tl Cayennepippuria
1,5 tl Rouhittua mustapippuria
1 tl Valkosipulijauhetta
1 tl Kuivattua basilikaa
1 tl Kuivattua timjamia
Loppusuora
200 g Pakasteherneitä
2 pkt Pirkan punaisia linssejä
Sitruuna lohkoina

Jaa resepti

Ohje

Jälleen kuva aineksista, ei ruuan lopputuloksesta. Eikä haittaa, hyvä vetää tällaisellakin tyylillä. Seuraavassa julkaisussa palaan perinteiseen. Korvaa viidesosa sipulista sellerillä, jos haluat syventää makua. 

Paistileike on kanan paras osa. Esimerkiksi filee kuivuu helpommin eikä ole yhtä maukasta. Hinnassakin se häviää. Ulkomailla arvostetaan paistia, Suomessa palvotaan filettä. Etenkin kaavoihin kangistunut vanha sukupolvi vetelee mielellään rasvatonta kanaa sitkeäksi kengänpohjaksi.

Tämän tyyliset keitot ovat siitä hyviä, että näitä voi tehdä jääkaappiin valmiiksi ja maku paranee. Esimerkiksi torstaina tekee ja perjantaina ottaa ensimmäiset annokset. Jaa tulikuuma keitto samankokoisiin rasioihin. Kun ruoka on jäähtynyt mutta vielä lämmintä, siirrä se jääkaappiin. 

Käytä ihmeessä liemikuutioiden tilalla Bongin kanafondia jos satut löytämään. Sopivaa määrää en osaa sanoa, koska en tiedä suolaprosenttia. Sen ainakin tiedän, että neljä Maggin kuutiota voi korvata 2 tl suolalla ja yhdellä Knorrin kana-annosfondilla - suola pysyy suurin piirtein samana.

Jos liemikuutiot ja fondit eivät kuitenkaan houkuttele, voit tehdä keiton halutessasi myös ilman niitä. Neljä liemikuutiota = 3 tl suolaa tai 2 tl suolaa + 0,25 dl Kikkomanin soijakastiketta (16,9 %).

Aloitetaan! Kana huoneenlämpöön, hienonna sipuli. Kumi pois chorizosta ja leikkaa se kolikoiksi. Hienonna valkosipuli. Mittaa kuivamausteet syvälle lautaselle ja sekoita tasaiseksi.

Paista paistileikkeet kattilassa kahdessa erässä ja mausta pienellä suolalla. Ota väriä pintoihin, mutta jätä keskeltä raa'aksi. Lämpö nolliin ja kanat sivuun. Pitkä haudutus hoitaa loput.

Älä koske leikkeisiin heti, vaan anna niiden levätä viisi minuuttia. Näin mehut pysyvät paremmin sisällä ja mehevyys ei kärsi. Viisi minuuttia kulunut - siivuta kanat viiteen kuuteen osaan. 

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja paista keskilämmöllä. Hetken päästä makkarat mukaan. Kuumenna vettä keittimellä. Kun sipuli on pehmeää ja ottanut hieman väriä sekä makkarat luovuttaneet reilusti rasvaa, tomaattisose sisään.

Avaa umamipommin makuja kolmen minuutin ajan, välillä sekoittaen. Seuraavaksi kuivamausteseos ja tuore valkosipuli - näille riittää minuutti keskilämmöllä. Lopuksi tomaattimurskat, sekoita tasaiseksi ja laske lämpö nolliin.

Liemikuutioiden ja worcesterkastikkeen vuoro. Seuraavaksi sokeri ja pari litraa keitettyä vettä. Nyt kattilaan menee kanapalat. Sekoita tasaiseksi.

Kiehauta, lämpö alhaiselle (1/6) ja hauduta kannen alla 75 minuutin ajan. Sekoita pari kertaa tuona aikana. Ota herneet huoneenlämpöön tunnin kohdalla. Hoitele heti perään linssit kahdessa erässä siivilässä kylmän veden alla. Aseta ne odottamaan syvälle lautaselle. 

Kun 75 minuuttia on kulunut, kaada herneet ja linssit messiin. Kiehauta ja hauduta vielä viisi minuuttia kannen alla. Lämpö nolliin ja kattila sivuun. Viimeistele jokainen annos sitruunalohkon mehulla (1/8). 

Reseptin sitruunan voi halutessaan korvata valkoviinietikalla (0,3 dl). Lisäisin sen ajoissa keiton joukkoon eli juuri ennen haudutuksen aloittamista.

Ohjeen monikäyttöinen mausteseos kannattaa ottaa talteen muita ruokia silmällä pitäen. Käytä esimerkiksi lohkoperunoiden maustamisessa ja grillilihojen marinadeissa öljyn, sokerin, etikan sekä suolan seurana. Loistava match etenkin kanalle. Alla vielä pientä vinkkiä.

600 g kanan paistileikettä

0,5 dl öljyä

0,25 dl valkoviinietikkaa

1 rkl sokeria (tai 2 tl juoksevaa hunajaa)

2 rkl reseptin mausteseosta 

1,5 tl suolaa

Sekoita keskenään ja pidä huoli, että kaikki kanat saavat yhtä paljon marinadia. Pidä vähintään 2 h ajan jääkaapissa. 

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Piri piri -kana
  • 2 0 Marokkolainen linssikeitto
  • 3 0 Nopea chorizolasagne
  • 0 0 Chili con carne
  • 2 0 Seksikäs chorizopasta
  • 1 0 Punainen linssikeitto (versio 1)

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään