Louisianan linssikeitto

Reseptiä katsottu 414 kertaa
8 annosta | Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
4 rkl Öljyä
600 g Kanan paistileikettä
0.5 tl Suolaa
2 rkl Öljyä
250 g Sipulia hienonnettuna
200 g Espanjalaista chorizoa (Argal / Pirkka Parhaat)
6 Valkosipulinkynttä
800 g Mutti Polpaa
70 g Tomaattisosetta
4 Maggin kanaliemikuutiota
6 tl Worcesterkastiketta
5 tl Fariinisokeria
2 l Vettä
Kuivamausteseos
3 tl Paprikajauhetta
2 tl Kuivattua oreganoa
2 tl Sipulijauhetta
1.5 tl La Chinatan savupaprikaa
1.5 tl Cayennepippuria
1.5 tl Mustapippuria
1 tl Valkosipulijauhetta
1 tl Kuivattua basilikaa
1 tl Kuivattua timjamia
Loppusuora
200 g Pakasteherneitä
2 pkt Pirkan punaisia linssejä
14(-15) tl Vastapuristettua sitruunamehua (tai sitruuna 1/8 lohkoina)

Ohjeet

Jälleen kuva aineksista, ei ruuan lopputuloksesta. Eikä haittaa, hyvä vetää tällaisellakin tyylillä. Seuraavassa julkaisussa palaan perinteiseen.

Paistileike on kanan paras osa - tasoero on vielä selkeämpi pitkään haudutetuissa ruuissa. Esimerkiksi filee kuivuu helpommin eikä ole yhtä maukasta. Hinnassakin se häviää. Ulkomailla paistia arvostetaan enemmän, Suomessa palvotaan edelleen filettä. Etenkin kaavoihin kangistunut vanha sukupolvi vetelee mielellään rasvatonta kanaa sitkeäksi kengänpohjaksi.

Laskin sitruunamehun "oikeaksi" määräksi 14.32 tl. Tähän keittoon tarvitaan enemmän hapokkuutta kuin siihen edelliseen marokkolaistyyliseen (10 tl), sillä tässä on enemmän sokeria ja rasvaa.

Tän tyyliset keitot on siitä hyviä, että näitä voi tehdä jääkaappiin valmiiksi ja maku paranee. Esimerkiksi torstaina tekee ja perjantaina ottaa ensimmäiset annokset. Jaa tulikuuma keitto samankokoisiin rasioihin. Kun ruoka on jäähtynyt mutta vielä lämmintä, siirrä se jääkaappiin. 

Käytä ihmeessä liemikuutioiden tilalla Bongin kanafondia jos satut löytämään. Sopivaa määrää en osaa sanoa ku en tiedä suolaprosenttia. 4 Maggin kuutiota voi korvata myös vaikka 2 tl suolalla ja yhdellä Knorrin kana-annosfondilla - kunhan suola pysyy suurin piirtein samoissa (16.5 g).

Alotetaa! Kana huoneenlämpöön, hienonna sipuli. Kumi pois chorizosta ja leikkaa se sentin kolikoiksi. Hienonna / puserra valkosipuli. Mittaa kuivamausteet syvälle lautaselle ja sekoita tasaiseksi. Paista paistileikkeet kattilassa kahdessa erässä ja mausta pienellä suolalla. Ota väriä pintoihin kovalla lämmöllä, mutta jätä keskeltä raa'aksi. Lämpö nolliin ja kanat sivuun. Pitkä haudutus hoitaa loput.

Leikkaa paistileikkeet viiteen kuuteen osaan. Mittaa öljy kattilaan, levy täysille, odota minuutti, sipuli kattilaan. Tiputa heti alhaiselle keskilämmölle (1/3) ja jätä se kuullottumaan. Hetken päästä makkarat mukaan. Kun sipuli on pehmeää ja ottanut hieman väriä, kaada kolmasosa kuivamausteista joukkoon. Herättele parin minuutin ajan. Valkosipuli viimeisenä, sille riittää vajaa minuutti - sen verran että alkaa tuoksumaan. Kaada tomaattimurskat ja tomaattisose mukaan, sekoita tasaiseksi.

Liemikuutioiden ja umamirikkaan worcesterin vuoro. Seuraavaksi sokeri ja pari litraa kuumaa vettä. Nyt kattilaan menee kanat rasvoineen. Kaada loput kuivamausteet joukkoon, sekoita tasaiseksi. Kiehauta, tiputa lämpö alhaiselle (1/6) ja hauduta kannen alla 75 minuutin ajan. Sekoita pari kertaa tuona aikana. Ota herneet huoneenlämpöön tunnin kohdalla. Hoitele heti perään linssit kahdessa erässä siivilässä kylmän veden alla. Aseta ne odottamaan syvälle lautaselle. 

Kun 75 minuuttia on kulunut, kaada herneet ja linssit messiin. Kiehauta ja hauduta vielä viisi minuuttia kannen alla. Lämpö nolliin ja kattila sivuun. Purista sitruunasta mehut kippoon ja mittaa ohjeen määrä keiton joukkoon. Tai sitten leikkaat sitruunasta lohkoja (1/8 annosta kohden),  niin jokainen voi itse puristaa mehut safkansa päälle. Muista poistaa lohkoista siemenet! 

Ohjeen monikäyttöinen mausteseos kannattaa ottaa talteen muita ruokia silmällä pitäen. Käytä esimerkiksi lohkoperunoiden maustamisessa ja grillilihojen marinadeissa öljyn, sokerin, etikan sekä suolan seurana. Loistava match etenkin kanalle. Alla vielä pientä vinkkiä.

600 g kanan paistileikettä

4 rkl öljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl sokeria (tai 2 tl juoksevaa hunajaa)

2 rkl reseptin mausteseosta 

1.5 tl suolaa

Sekoita keskenään ja pidä huoli, että kaikki kanat saa yhtä paljon marinadia. Pidä vähintään 2 h ajan jääkaapissa. Mielellään yön yli. 


Kommentit