Chili con carne

6 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

Kastike
0,5 dl Öljyä
250 g Sipulia
3 Medium chiliä (60 g)
2 rkl Tomaattisosetta
400 g Naudan jauhelihaa (17 %)
1 tl Paprikajauhetta
1 tl Mietoa chilijauhetta (ancho)
1 tl La Chinatan savupaprikajauhetta
1 tl Suolaa
1 tl Juustokuminaa
1 tl Jauhettua korianteria
1 tl Cayennepippuria
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
0,5 tl Jauhettua kanelia
4 Valkosipulinkynttä
2,5 dl Vettä
400 g Mutin Polpaa
1 tl Kuivattua oreganoa
2 tl Suolaa
3 tl Fariinisokeria
4 tl Worcesterkastiketta
4 tl Santa Marian sambalia
20 g Rainbown tummaa suklaata (80 %)
230 g Pirkan punaisia linssejä
0,5 dl Texas Peteä
Kaveriksi
Suolatonta basmatiriisiä
Viimeistelyyn
Pikkelöityä punasipulia
Minitomaatteja
Korianteria / lehtipersiljaa
Limelohko

Jaa resepti

Ohje

Hienonna sipulit. Ota liha huoneenlämpöön. Öljyä ja levy täysille. Lisää sipuli kuumalle pannulle, sekoita ja laske 1/3:een. Hienonna chilit. Kun sipuli on ollut vartin pannulla, lisää chilit ja sekoita. Hienonna valkosipulinkynnet. Kun puoli tuntia on täynnä, tomaattisose pannulle ja sekoita tasaiseksi. Herättele sitä viiden minuutin ajan. Siirsin valmiin sipuliseoksen pannulta pieneen kattilaan.

Mittaa ja sekoita kuivamausteet tasaiseksi. Levy täysille ja odota hetki. Aseta liha tulikuumalle pannulle ja ota pintoihin väriä. Kun se on tehty, laske hieman lämpöä ja murenna jauheliha. Lusikoi mausteseos tasaisesti naudalle ja sekoita.

Kun proteiini alkaa olemaan kypsää, tiputa 1/3:een ja heitä valkosipuli mukaan, sekoita tasaiseksi. Kun se tuoksuu miellyttävästi ja on saavuttanut huippunsa (noin minuutti), kaada vesi pannulle. Siirsin jauhelihakastikkeen sipuliseoksen seuraksi kattilaan. 

Tomaattimurskan vuoro. Mittaa suola, oregano, sokeri, sambal ja worcester joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Levy täysille. Kun kuplii, kansi päälle ja lämpö 1/6:een - hauduta tunnin ja 40 minuutin ajan. Sekoita soosia tunnin kohdalla. Kun sata minuuttia on täynnä, napsauta 20 g suklaarivi pieniin osiin ja upota tasaisesti kastikkeeseen. Kansi päälle. 

Hoida linssit. Kaada siivilään ja huuhtele niitä kylmän veden alla. Laita odottamaan syvän lautasen päälle. 115 minuuttia kulunut - linssit mukaan. Sekoita hyvin ja kiehauta. Kun kuplii, laske 1/6:een ja laita kansi päälle. Linsseille riittää viisi minuuttia eli kastike hautuu hellalla yhteensä kahden tunnin ajan. 

Siirrä kattila sivuun ja viimeistele Texas Petellä, sekoita tasaiseksi. Se leikkaa täyteläistä kastiketta etikkaisuudellaan. Siirsin chili con carnen kahteen eri rasiaan ja annoin jäähtyä ennen kuin siirsin ne jääkaappiin. Voi syödä vastatehtynäkin, mutta maku on myöhemmin tasaisempi. 

Söin chiliä seuraavana päivänä suolattoman basmatiriisin kanssa. Suolan voi toki ja kannattaa varmasti jakaa tasaisemmin eli teelusikallinen vähemmän soosiin ja teelusikallinen enemmän riisiin. 

Viimeistele annos pikkelöidyllä punasipulilla, puolitetuilla tai neljään osaan leikatuilla minitomaateilla, karkeasti hienonnetulla yrtillä ja limelohkon mehulla. Käytin lehtipersiljaa, mutta korianteri on ykkösvalinta jos vain tykkäät siitä. Pieni ranskankermakin sopisi tähän. 

Ohjeella tulee reilu puolitoista kiloa kastiketta, joten sopivat määrät riisiin - 5,5 dl keittämätöntä ja 9,17 dl vettä. Jos haluat miedompaa, korvaa cayennepippuri paprikajauheella. Myös anchon voi huoletta vaihtaa tavalliseen paprikajauheeseen. 

Älä ihmettele sokerin määrää - se pehmentää chilin terävyyttä ja leikkaa nätisti Texas Peten ja worcesterin etikkaisuutta. Myös reseptin karvaat mausteet tykkää pienestä sokerista.

20 grammaa tummaa suklaata oli omaan makuun sopiva. Pienellä määrällä pääsee pitkälle. Se korostaa lihaisuutta ja tuo karvautta muiden rinnalle eli syventää makumaailmaa. Myös väri paranee.

Älä tingi pitkästä haudutusajasta. Kahdella tunnilla liha hautuu nimittäin ihanan pehmeäksi. Esimerkiksi puoli tuntia ei riitä vielä mihinkään. Puolitoista tuntia käy, mutta suosittelen kahta. 

Jos tarkoitus syödä heti ruuanlaiton jälkeen, voi suklaan lisätä kymmenen minuuttia aiemmin eli puolentoista tunnin kohdalla. Näin se ehtisi satavarmasti sulaa kastikkeen joukkoon. 

Pitää joku kerta syödä tätä chiliä tortillasipsien ja tuoresalsan kanssa. Vettä puoli desiä vähemmän, jotta pysyisi paremmin nachon päällä. Myös suolaa maltillisemmin (2 tl), sillä sipseistä löytyy ihan kivasti sitä. Ei sovi unohtaa myöskään chilihodareita! Sämpylä, nakki, chiliä, tuoresalsaa, jalapeñoa, cheddaria = makupommi. 

Linssien tilalla voi toki käyttää perinteisempiä papuja. Ne tarvitsevat samanlaisen käsittelyn eli huuhdellaan kylmän veden alla ja pidetään viisi minuuttia kastikkeessa. Reseptin sambalin voi halutessaan vaihtaa Go-Tanin srirachaan (5 tl). 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään