Uusi resepti 21.3.2019

Reseptiä katsottu 1 108 kertaa
20 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1 l pun. maito
4 pss kuivahiivaa
2 kg sämpyläjauhoa
1 dl siirappia
1 dl öljyä
0,5 kg juustoa
5 rkl suolaa
Juurekset
2 kg porkkanaa
0,2 kg lanttua
3 kpl sipuli
1 kpl paprika
0,5 kpl valkosipuli
0,5 l pun. maito
0,5 pkt voita
1 rkl suolaa

Ohjeet

Tee ensin taikina tekeytymään: lämmitä maito ja lisää kuivahiiva, siirappi, suola ja 6-8dl jauhoa. Laita taikina yön yli viileään tekeytymään. Tässä välissä on hyvä aloittaa kaljotteleen.

Keitä juurekset: Kuullota isossa kattilassa kaikki juurekset ja lisää maito. Anna kiehua vartin ja nosta jäähtymään. Juurekset voi ihan hyvin olla noin sentin kuutioita, valkohipuli vitun pieniksi samoin kuin sipuli. Tässä vaiheessa olet mitä ilmeisemmin jo humalassa... Ei se haittaa ;) Laita kattilallinen juureksia ulos jäähtymään. Eli ei kypsäksi vaan vähän pehmeäksi ja "maustumaan".

Seur. aamuna kun heräät hae kaupasta krapulaoluet (noin 1ltk) ja chk taikina, pitäisi olla löysää ja isoa kuplaa täys. Sekoita siihen kylmään taikinaan kylmät juurekset, juustokuutiot, jauhoa ja vaivaa ihan huolella. Taikina saa olla niin löysää että tarttuu räpylään ihan vitukseen. Jätä ämpäriin lämpiämään ja kohoamaan muutamaksi tunniksi. Kohoaa muuten ihan vitusti. Tässä vaiheessa voi vetästä päiväkännit...

Ota jauhotetuilla käsillä kourallinen taikinaa ja pyöritä jauhoissa siitä pallo, taikinaa kannattaa vaivata vielä tässäkin vaiheessa. Jos juurekset tippuu lattialle niin työnnä takasin sämpylään :D. Tee isoja pämpylöitä, koska juures/juustokuutiotki on isoja, 6kpl/pelti on ihan hyvä. Laita pellille ja kylmään (muutama aste plussalla on hyvä) puoleksi tuntia, jotta kohoaa rauhassa. Ota sitten lämpimään ja anna kohota vielä tunti. Voitele maidolla ja jos haluat hifistellä niin voihan siihen heittää jotain siemeniä/pähkinöitä päälle. Kännissä on muuten aika idearikas.

Uunissa 170-180C noin 45min-1h ja on muuten helevetin hyyvää. Polta näpit kännissä pariinkin kertaan niin muistat seur. aamuna että olet leiponu. Tuoreeseen sämpylään voita ja hirvipaistia päälle niin kyllä maistuu :) Lämmitä vielä kunnon kännisauna ja mee ison mahan viereen nukkumaan.

 


Kommentit

Arkiruoan ahertaja

Maukkaita ja edullisia reseptejä kiireiseen arkeen.