Oikein tehty Pizza!

Raaka-aineet

Taikina
2 dl Vettä
5 dl Jauhoja
0,5 ps Kuivahiivaa
0,5 tl Suolaa
0,5 tl Sokeria
Tomaattikastike
1 Tölkki Mutti Tomaattimurskaa
0,5-1 1l Suolaa
1 tl Oreganoa
1 tl Basilikaa
1 rlk Ketsuppia
Täytteet (Toimivaksi testattu simerkki)
Sopivasti, ei liikaa Juustoraastetta (Ei pizza(jauho)raastetta!)
0,33 Prk Tonnikalaa
Sopivasti, ei liikaa Kinkkusuikaleita
Sopivasti, ei liikaa Homejuustoa (Pirkka/Aura) Aura vähän makeampaa
Sopivasti, ei liikaa Smetanaa

Jaa resepti

Ohje

Ai taas uusi pizza resepti? Kyllä!

Koska kotikokkilaiset ei selvästikkään osaa tehdä pizzaa..

  1. tekevät taikinan normaalista vehnäjauhosta
  2. kaulivat taikinan kaulimella
  3. laittavat juustoraasteen täytteiden päälle
  4. laittavat aivan liikaa täytettä

EI NÄIN!

 

------------------------------------

 

Tomaattikastike

Avaa tölkki ja laita sinne kaikki ainekset, sekoita ruokalusikalla.

 

--------------------------

 

Taikina

Paras taikina tulee käyttämällä pizzajauhoja(vastaa oman käsityksen mukaan '00' vehnäjauhoa), mutta jos kaapista löytyy durum tai '00' vehnäjauhoa niin sekin kyllä toimii. Pizzajauhoa löytyy ainakin S-Marketeista, yleinsä ottaen durum- vehnäjauhon vierestä. Määrät on aikalailla samat jauhoista riippumatta.

Mittaa taikinakulhoon 2dl lämmintä vettä, ripottele päälle hiiva ja sokeri. Odota minuutti tai kaksi ja sitten sekoita joko lusikalla tai "pyörittelemällä" taikinakulhoa, niin että hiiva liukenee veteen kokonaan. Lisää puolet jauhoista ja sekoittele suhteellisen tasaiseksi joko käsin/parilla sormella tai yleiskoneella/tehosekoittimella jossa taikinakoukut. Lisää senjälkeen loput jauhoista ja sekoittele taas, kun taikina alkaa tulemaan paksummaksi niin ala vaivaamaan käsin. Jos taikina alkaa tarttumaan liikaa käsiin niin ripottele taikinan päälle vähän jauhoja ja jatka vaivaamista. Taikinan koostumus kuuluisi olla sellainen että kun taikina pallo on käsissä taikina tarttuu vähän sormiin, mutta irtoaa jos "repäiset" käden nopeasti pois taikinasta. Kun taikinalla on oikea koostumus, niin aseta taikinapallo takaisin kulhoon, ripoittele vähän jauhoa päälle ja "pyörittele" taikinakulhoa että taikinapallo pyörii kulhossa ja jauho jakaantuu tasasesti taikinaan. Liina päälle ja odottamaan puoleksi tunniksi.

Puolentunnin jälkeen jaa taikina kahteenosaan ja jos on hoppu niin ala tekemään pohjaa(alempana ohjeistus siihen). Jos toinen taikinapallo jää myöhemmäksi, niin kääri se kelmuun hyvin ja laita jääkaappiin. Parempi on että kelmuttaa molemmat taikinapallot ja laittaa muutamaksi tunniksi/yön yli jääkaappiin, mutta ilmankin sitä tulee hyvä pizzapohja.

 

--------------------------

 

Pizzapohjan teko

Laita pyöreä taikinapallo jauhotulle pöydälle(jos et jaksa pyyhkiä pöytää, niin jauhotulle leivinpaperille, joka on pöydällä). Ja ala painelemaan taikinaa keskeltä ulospäin, jättäen haluamasi kokoisen reunan ympärille.

Kun pohja on n. 20cm läpimitaltaan, nosta taikina kämenselällesi ja roikota sitä reunasta niin että se venyy, pyörittele pizzaa kämmen selälläsi niin että se venyy joka suuntaan. Voit autaa toisella kädellä venymistä. Varo ettei pohja repeä, käsittele pohjaa kokoajan mahdollisimman suurella pintaalalla kädestäsi. Ei siis sormenpäillä kovin kauaa samassa paikassa.

Kun pohja on niin ohut että siellä sun täällä alkaa valo kuultaa läpi eikä sormi painu pohjaan paljoa kun pohja on pöydällä niin aseta pohja leivinpaperille ja venyttele käsin vielä oikeeseen muotoon ja kokoon. Pohjasta pitäisi tulla "normaalin" uunipellin kokoinen ympyrä, ehkä vähän neliö, tai koko pellin kokoinen, riippuen renojen koosta.

Jos et ymmärrä mitä tarkotan tuolla roikottelutekniikalla niin voit myös venytellä pizzan pöydällä alusta loppuun asti, on vaan paljon hitaampaa ja tulee epätasasempi pohja, eikä voi katsoa pohjan ohuutta valoa vasten.

Jos taikina repeilee liikaa niin taikinasi on ollut liian löysää, jos taikina ei meinaan millään venyä niin taikinasi on ollut liian kovaa. Virheistä oppii, paremmin enskerralla!

 

--------------------------

 

Täyttö

Tässä järjestyksessä:

  1. tomaattikastike
  2. juusto
  3. täytteet
  4. smetana/muut kastikkeet paiston jälkeen

 n. 3-4 ruokalusikallista tomaattikastiketta pohjanpäälle ja levillaa sen lusikalla tasaseen. Juustoa tasasen epätasasesti silleen että sieltä täältä näkyy tomaattikastiketta. Täytteitä laittaessasi muistele kuinka paljon täytteitä pizzerian pizzoissa on. Eli maltillisesti niitä eikä aleta tehä mitään piirakkaa siitä. 

 

--------------------------

 

Paisto

Liu'uta leivinpaperi pizzoineen pellille(pellin reuna pöydän reunaa vasten ja pitää toisella kädellä pellin toista päätä ja toisella kädellä vetää leivinpaperin pellille), laita pelti 250 celsiusasteiseen uuniin. Anna paistua n. 7-8 minuuttia, kunnes pizzan reunat ovat saanut vähän väriä pintaan. Jos uunisi menee 300 asteeseen, niin 5-6min.

 

--------------------------

 

Nauti

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

LensError
Ohjeessa esimerkki täytteet mitkä olen testannut toimivaksi, voi myös lisätä maustamatonta kanaa suikaleita kevyesti maustettuna broilerimausteella, sopii mainiosti muiden kanssa(paista kana ennen pizzaan laittoa..). Saatan tehdä video-ohjeen reseptille jos tämä ottaa tuulta alleen.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään