Chili Con Carnage

Reseptiä katsottu 7 412 kertaa
5 annosta | Valmistusaika 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
400 g Jauhelihaa (oma valinta)
3-4 kpl Valkosipulinkynsiä
2 rkl Oliiviöljyä paistamiseen
1 kpl Iso sipuli
1 kpl Sellerin varsi
1 kpl Porkkana
5-10 kpl Jalapeñoja tai muita medium chilejä
1 kpl Habanero tai tulisempi chili (valinnainen)
2 tl Juustokuminaa
1 tl Mustapippuria
1 tl Suolaa
1 rkl Savustettua Paprikaa
1 rkl Fariinisokeria
ripaus Timjamia
1 prk Tomaattimurskaa
1 prk Tomaattisosetta
1 kpl Rich Beef lihafondi
0,33 l Tumma olut
1 prk Kidneypapuja
1 prk Maissia

Ohjeet

Reseptejä on tullut kirjoiteltua jonkin verran, mutta nyt päästiin niin sanotusti asiaan. Olen kohta 10 vuotta kasvattanut chilejä ja ne ovat olleet jatkuvasti läsnä ruuanlaitossa. Vaikka eivät välttämättä päivittäin niin viikottain varmasti. Chili Con Carne on tuttu ruoka jo kouluajoilta, mutta ajan mittaan sitä on tullut kokeiltua yhtä sun toista reseptiä ja eräänlainen jauhelihakastikehan tämä siis loppujen lopuksi on. Reseptit ovat vain suuntaviittoja eikä niitä ikinä tarvitse noudattaa kirjaimellisesti, mutta omasta mielestäni olen monissa Chili Con Carnen resepteissä huomannut virheen; Niistä puuttuu chili. (½ tl chiljauhetta ei tee vielä Chili Con Carnea)

Jos reseptin nimi on Chili Con Carne niin kyllähän sen pitää olla sen mukaista sillä muuten voi tehdä ihan tavallisen jauhelihakastikkeen. Tämä resepti on viimeisin variaationi ja se elää aina vähän sen mukaan mitä kaapista löytyy, mitä on jäänyt jääkaappiin tai, mitä tuleekaan ikinä kokeiltua. Tähän versioon toin Bolognesesta tutut porkkanan ja sellerin, jotka eivät yleensä Chili Con Carneen kuulu, mutta tulisuutta tähän tulee melko reilusti, joten muitakin aineksia saa olla ihan tuntuvasti.

Jauhelihana käytin itse broilerin jauhelihaa vaikka naudalla tästä saa perinteisempää. Silppua ja paista sipulit reippaan kokoisella pannulla läpikuultaviksi ja lisää sen jälkeen jauheliha mukaan. Anna lihan ottaa väriä jonkin verran ennen kuin lisäät raastetun porkkanan, silputun sellerin sekä valkosipulit. Lisää tässä vaiheessa myös chilit. Jos tykkäät tulisemmasta ruuasta niin lisää Jalapeñojen kylkeen se yksi habanero tai haluamasi jämäkämpi yksilö. Itse käytin tässä 5-10 kpl kesällä kasvattamiani Farmer's Market Potato nimisiä Jalapeñoja, jotka eivät kovin paljoa poikkea tulisuudeltaan niistä mitä monista kaupoistakin löytyy (ei etikkaliemijalapenoja) sekä yhden Sunrice Scorpion nimisen erittäin tulisen chilin. Sekoittele annos hyvin ja pistä kuivamausteet ja lihafondi mukaan. Kun liha alkaa näyttää siltä, että siinä ei ole enää raakaa niin lisää tomaattimurska ja tomaattisose mukaan. Pienennä lämpöä 6 > 2 ja lisää olut sekaan. Anna hautua kannen alla noin tunti, jonka jälkeen lisää maissi ja pavut. Sekoita ja anna taas olla vartin verran, jonka jälkeen Chili Con Carnage on valmis :)

Tarjoile mieleisesi riisin kanssa tai vaikkapa perunoiden. Toimii myös jauhelihakastikkeen tavoin pastan lisukkeena.

Jalapeñojen kaltaisten chilien kanssa tulisuus leviää tasaisesti ja suurin potku monesti jopa häviää, jonka takia lisään aina jonkun pienemmän ja tulisemman lisukkeen. Chilien kanssa pelaaminen on aina pientä arpapeliä, koska yksittäistenkin chilien välillä saattaa olla merkittäviä tulisuuseroja vaikka olisivat samasta pensaasta poimittuja. Tämä annos on melko suuri ja jos pelkäät, että näillä ohjeilla siitä tulisi sinulle sietämättömän tulista niin voit käyttää myös tavallista paprikaa täydentämään annosta ja jättää pari Jalapeñoa pois. Chili Con Carnessa olen aina kuitenkin tavoitellut sitä, että dominoiva raaka-aine on nimenomaan chili ja joskus tulee tehtyä pieniä ylilyöntejä. Chili on kuitenkin yksin maailman terveellisimmistä hedelmistä ja pari hengähdystaukoa ruokailun kesken on vielä ihan Ok :D


Kommentit

Kulinaristi

Reseptejä laadukkaista raaka-aineista kokkaavalle ruokaharrastajalle.