18 152
18 152

Bolognese lihakastike

6 annosta 3 - 6 h

Raaka-aineet

400 g naudan keittolihaa tai rasvainen paistipala
100-300 g luuydintä
3-6 kpl valkosipulin kynttä
2 prk tomaattimurskaa
2 kpl pientä porkkanaa (tai yksi iso)
2 kpl pientä sipulia (tai 1 iso)
1 kpl varsisellerin varsi
Mausteet
suolaa maun mukaan
1 rkl basilikaa
1 rkl persiljaa (kuivaa tai kourallinen tuoretta)
1 rkl sitruunan mehua
1-2 tl kokonaisia mustapippureita
2 dl punaviiniä
2 tl tomaattipyreetä
4 laakerinlehteä

Jaa resepti

Ohje

Keitä ensin lihaliemi (jonka voit korvata lihaliemikuutiolla, siinä tapauksessa et tarvitse luuydintä ja pippurin sekä laakerinlehtien määrä puolittuu).

Laita n. 4-5 l kattilaan vettä, liha ja luuytimet. Kiehauta ensin ja vaihda vesi. Lisää mausteet 1 tl mustapippureita ja 2 laakerinlehteä. Keitä miedolla lämmöllä n. 3-4 tuntia (tai kunnes liha pehmenee), lisää vettä tarpeen mukaan (niin että kattila on aina puolillaan).

Kun liemi on valmis, siivilöi se kulhoon ja aseta liha jäähtymään. Sillä aikaa hienonna porkkanat, sipuli, valkosipuli (maun mukaan voi laittaa tai jättää kokonaan pois), raasta varsiselleri.

Kuumenna pannu (mielellään kasari) ja kuullota kasvikset, laita laakerinlehdet sekaan. (Jos paistinpannun reunat ovat liian matalat niin tähän voi käyttää myös kattilaa.)

Lisää liha, tomaattimurska ja -pyree sekä kaikki mausteet. Mustapippureita voi laittaa tai olla laittamatta. Lisää joukkoon lihalientä n. 2-3 dl (tai 2 lihaliemikuutiota) ja punaviini. Anna kastikkeen porista hetki, että alkoholi haihtuu. Hauduta kastiketta vielä n. 1-2 tuntia miedolla lämmöllä, jos haluat siitä vielä maukkaampaa (lisää tarvittaessa lihalientä). Jos et jaksa odottaa, hauduta kastiketta miedolla lämmöllä ilman kantta niin kauan kunnes se keittyy kasaan (suurin osaa nesteestä haihtuu).

Jäljelle jääneen lihaliemen voi pakastaa jääpalapusseissa tai sitten käyttää liha- tai nakkikeiton liemenä parin päivän kuluttua. 

 

Tarjoile (gluteenittoman) pastan tai makaronin kanssa.  

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään