Paella

Reseptiä katsottu 9 389 kertaa
8 annosta | Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Täyteaineet & mausteet
5 kpl valkosipulinkynsiä
2 kpl sipuli
2 kpl paprika
3-4 kpl herkkusieniä, isoja (tai tatteja pakkasesta jos on)
0,5 kpl purjo
1 erä herneitä, noin yksi pienipakastepussillinen
2 kpl ylikypsiä tomaatteja
0,5 g sahrami
2 rkl paprikajauhe
1 kpl kanaliemi fondi härdelli tai puolikas kanaliemikuutio
1 kpl kalaliemi fondi / puolikas kuutio
0,3 kpl kuivattu tulinen chilipalko
1 rkl kurkuma
1 dl Valkoviiniä
4-6 dl paellariisiä (tms, huom pitkä kypsymisaika)
Proteiinit
0,7 kg Äyriäisiä
0,4 kg kanan rintafilettä
0,25 kg mausteista makkaraa (chorizo/tms)
Ruuantekotarvikkeet
3 pll valkoviiniä
1 ltk olutta
3-5 kpl Sikari, Moods filtterillä on ihan ok.
1-2 l kiehuvaa vettä
5 kpl kattilaa ja kuppeja

Ohjeet

Mee ensin perjantaina työpäivän jälkeen alkoon ja osta pullo valkkaria ja laatikko IV-olutta. Käy myös liidelissä ostamassa kottikärryllinen ruokaa viikonlopuksi. Kun tulet kotiin niin kysy lapsilta mitä syödään. Joku sanoo että paellaa, hmmm. . . Näinköhän näistä sais. Pakko lähteä K-marketin pakastealtaalle hakeen rompetta lisää...

Kaikkihan tiedämme sen että oikea paella tehdään tuoreista raaka-aineista ja mielellään välimeren rannalla ja isolle porukalle. Oikeaan paellaan kuuluu rapuja, simpukoita, mustekalaa, yms paikallista merenelävää tuoreena. Tietty sikaa ja kanaa unohtamatta. Tässä yllättävän hyvä pakastealtaan "paellaresepti".

Ota ensin pullo valkkaria naamariin ja heittele koiralle palloa, komenna apinanpoikaset ulos jatkaan leikkiä ja pyydä muija hakeen lisää valkkaria alkosta "ruokaa varten". Imuroi sillä välin muutama bisse ja ala miettiin sitä paellaa :) Jätä ne ostamasi pakasteromppeet sulamaan.

Pilko ensin kaikki härdellit. Valkosipuli vitun pieneksi, sipuli ronskimmin, paprika ihan normaalisti. Purjo kans ronskisti. Murskaa kuivattu chili veitsellä ja pilkota se.   

Pilko ylikypsät tomaatit ihan velliksi (mitä pienempi hake sitä parempi). Pilko isot sienet ihan ronskilla kädellä isoiksi. Samoin kuin kanan rintafileet ja lohi. Sitten onkin taas oluen paikka (tai valkkarin, jos akka on ehtinyt alkosta kotiin).

Siivilöi kupissa sulaneet äyriäiset. Ota liemi talteen.

Laita vedenkeitin täpö vettä kiuhumaan.

Pistä "vokkipannu" tulille ja laita viidesosapaketti voita ja 0,5dl oliiviöljyä siihen. Sitten ku on kuuma niin lappaa sinne valkosipulit, kun ovat uppopaistettuna "ruskistuneet" niin lappaa sipuli ja kohta parika ja muut ja laita lämpö normaaliksi. Anna systeemin pehmetä hetki ja lisää sitten kaikki mausteet, paitsi sahramia (sitä ei kannate polttaa). Pistä taas pannu täpölle ja kun kaikki on ihanan tuoksuvaa ihanuutta niin lisää tomaattimössö ja lasillinen valkkaria. Lappaa makkarat sekaan ja anna nesteen imeytyä lähes "pohjaanpalaen". Kaada sekaan äyriäistä sulanut liemi ja vähän vettä perään ja lappaa ne kana/kalaliemihyytelöt sekaan. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa liesituuletin päälle.

Nyt voit imasta valkkaria naamariin ihan urakalla, komenna teini kusettaan koiraa pleikkarin peluusta...

Odota että liemi muuttuu tasaiseksi mömmöksi, heitä riisit sekaan ja sekoita hyvin ainakin 2minuuttia/kunnes vettä ei enään ole. Avaa samalla oluttölkki...

Pistä se vedenkettimessä kylmennyt vesi sekaan. Laita se vitun kallis sahrami kanssa samaan pataan. 

Laita toinen pannu tulille. Laita siihen tyhjään pannuun sienet ja paahda niiden pinta voin kanssa tummaksi. Heitä "paahdetut" sienet pannuun imemään ihanaa makua ja turpoamaan syötävän pehmeäksi.

Sienien jälkeen paista kanat puolikypsäksi, pinnoiltaan lähes mustaksi samalla pannulla. Pistä kanojen päälle suolaa, raakana ja kypsänä ja siinä välissä. Kana ilman suolaa maistuu kengänpohjalle. Ylisuolatut kanat antaa suolaa siihen paellaan... Heitä kanat siihen vokkipannuun.

Ota vaihteeksi olut auki.

Jossain vaiheessa riisin pitäisi olla puolikypsää ja makupolitiikka aika lailla kohtuullinen. Mikäli näyttää että nestettä on liian vähän niin kaada kiehuvaa vettä sekaan vedenkeittimestä ja sotke pohjia myöten. Maistele riisiä ja makuja, tarvittaessa lisää jotain ja anna riisin kypsyä lähes kypsäksi. Nappaile samalla sitä valkkaria naamariin.

Kun riisi on lähes kypsä niin ota sulaneet äyriäiset (mustekala, simpukat,yms) ja heitä ne pannuun. Pyörittele ne riisin sekaan. Odota 2 min ja heitä kala ja katkikset mössön sekaan. 

Tärkeä vaihe: Sekoita heti lohen ja katkisten lisäämisen jälkeen huolellisesti. Kaada sulaneet pakasteherneet päälle, ja ota levy pois päältä. Laita kansi/folio päälle ja anna olla ihan rauhassa 20min.

Mee tässä vaiheessa kusettaan koira ja polta sikari. Ehkä voit ottaa oluen, tai kuusi.

Paella on ok kun riisi on vähän tarttunut pohjaan kiinni ja nestettä ei kerry jos kaivat lusikalla reiän pannu pohjalle saakka. Riisi imee yllättävän paljon vettä, noin 5-10 kertaa tehtyäsi opit handlaamaan vesimäärän. 

Kata pöytä, huuda apinat syömään. Leikkaa sitruunaviipaleita sillä välin. Paella nautitaan hyvässä seurassa, kiireettömästi ja "äkkiävalmiin" pakastevalkosipulipatongin/tms kanssa ja tietysti valkkarin, jos sitä vielä on.

Jälkkäri: ei tarvita, koska kaikki konttaa ähkyen sohvalle/sänkyihinsä lepäämään.

Siivoa keittiö ja kuseta koira. Mene sen jälkeen kuorsaavan akan ja oman ison mahan viereen nukkumaan. Yöllä komenna koira olohuoneeseen piereskelemään äyriäisiä. 

Tärkeintä paellassa on hyvin tehty "pohja", sahrami, ja ennenkaikkea makujen sekamelska. Mausteinen makkara anta makua "pohjaan". Älä pilaa kanaa/äyriäisiä/kalaa ylikypsentämällä. Toisaalta mikrossa lämmitettynä se uppoaa naamariin ylikypsine äyriäisineen ihan helposti lauantainaki.


Kommentit

Arkiruoan ahertaja

Maukkaita ja edullisia reseptejä kiireiseen arkeen.