Terveellisempi kurpitsapiirakka

10 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Pohja
380 g makeaa piirakkataikinaa (pakaste)
Täyte
1 pieni kurpitsa tai myskikurpitsa (tai ½ isohkosta)
400 g tiivistettyä (sokeroitua) maitoa (säilyke)
1 dl ruokakermaa
3 kpl kananmunia
1 - 2 rkl maissijauhoa
5 maustemittaa kanelia
3 maustemitta muskottipähkinää
1 maustemittaa inkivääriä
2 piirakkaa, lisää vielä
120 g makeaa piirakkataikinaa (eli 2 * 250g)
1 dl ruokakermaa
1 kananmuna
Kastike (haluttaessa)
2 dl vaniljakastiketta

Jaa resepti

Ohje

Laita uuni päälle: 225 astetta ja keitinvesi kiehumaan.

Sulata taikina. Taikinan sulatuksessa kannattaa varoa ettei sitä sulata liikaa, koska siitä tulee ruman näköistä. Jos käytät levyjä, niin laita levyt erilleen toisistaan jotta ne eivät liimaudu kiinni toisiinsa. Oma suosikkini on Myllyn Paras pyöreä piikakkataikina, joka mielestäni maistuu parhaimmalle.

Leikkaa kurpitsa kahtia ja poista sisus joka lähtee helposti. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi. Keskikokoinen perinteinen kurpitsa tulisi leikata 2 * 8 siivuun.  Myskikurpitsa taas noin 10 siivuun.

Laita kurpitsanpalat kattilaan ja lisää vettä kunnes ne on peitossa. Keitä 10 - 15 minuuttia kunnes ne ovat riittävän pehmeitä murskattavaksi haarukalla. 

Kurpitsat on hyvä jäähdyttää joko siivilöimällä ne ja juoksettamalla vettä siivilän läpi tai antamalla kurpitsojen olla viileässä vedessä muutaman minuutin. Näin ne eivät ole liian kuumia kuorittavaksi, mutta viileänä ne taas ovat liian kovia.

Perinteinen kurpitsa tarvitsee vain yhden ruokalusikallisen maissijauhoa tai jauhot voi jättää kokonaan lisäämättä. Myslikurpitsa on hienosyisempää ja tarvitsee kaksi ruokalusikallista maissijauhoa.

Luontainen tapa murskata kurpitsa on laittaa keitetyt palat tehosekoittimeen ja laittaa virta päälle. Mutta se ei toimi: kurpitsaseos ei sekoitu vaan terä pyörii tyhjää. Mutta jos astiasi on riittävän suuri, niin voit sekoittaa nesteet ja kurpitsan yhdessä.

Joka tapauksessa sekoita kaikki aineet.

Yhden piirakan ohje on 1,3 litraa ja kahden 1,5 litraa (+ levyt). Eli jos teet yhden piirakan, niin kyse on hyvin suuresta piirakasta. 

Jos käytät levyjä niin vuoraa ensin laidat: on helpompaa paikata pohja kuntoon kuin laidat. Venytä tai typistä levyjä kunnes laidat ovat tasakorkuisia lähes ylärajaan saakka.

Paista 9 - 10 minuuttia 225 asteessa uunin alimmalla tasolla kunnes piirakan pinta on saanut selkeästi ruskeita täpliä. Se ei kuitenkaan saa olla kokoruskea.

Älä avaa uunia, laske vain lämpötila 175 - 190 asteeseen (*1) ja jatka paistamista 40 minuuttia. Halutessasi voit testata tarttuuko taikina veitseen kiinni. *1) kiertoilmauunilla 175 ja perinteisellä uunilla 190 astetta.

Ohjeessa jauhojen osuus on minimoitu ja tällöin piirakka voi helposti olla uunista valmistuessaan liian pehmeätä. Eli ohjeen mukaan tekemällä se on parhaimmillaan seuraavana päivänä kun se on ehtinyt jähmettyä jääkaapissa. Jos tarjoilet vieraille samana päivänä, niin jauhojen määrä pitää tuplata.

Samankaltaisia reseptejä

  • 4 0 Gluteeniton kurpitsapiirakka
  • 0 0 Kurpitsapiirakka 11.1.2020
  • 5 5 Kurpitsapiirakka 29.8.2019
  • 2 3 Terveellisempi omenatorttu
  • 2 1 Terveellisempi maksalaatikko (ja silti aivan hyvä ;))
  • 4 2 Terveellisempi mustikkapiirakka

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään