Perinteinen ruisleipä

Reseptiä katsottu 7 902 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Leipomista edeltävänä päivänä:
1-2 dl hapanleivän juurta
2 l lämmintä vettä
2 l ruisjauhoja
Leipomispäivänä:
4 tl suolaa
3 l ruisjauhoja

Ohjeet

Leipomista edeltävänä päivänä:

1. Sulata juuri (jos säilytät sitä pakastimessa). Lisää lämmin vesi ja sekoita. Lisää lopuksi ruisjauhot ja sekoita tasaiseksi velliksi. Peitä kulho liinalla ja anna hapattua yön yli. Jos haluat happamampaa leipää, voit hapattaa juurta muutaman päivänkin, mutta ruoki juurta joka päivä ruisjauhoilla. 

Leipomispäivä:

2. Lisää suola ja ruisjauhot. Alusta taikina kiinteäksi, älä kuitenkaan liian kovaksi. Ruisleipätaikina ei tule irtoamaan käsistä samalla tavalla kuin esim pullataikina, mutta kulhon reunoilta se saisi irrota hieman. 

3. Anna kohota 3-6 tuntia. Sen pitäisi kohota ainakin n. puolitoistakertaiseksi.

4. Leivo taikinasta 6 leipää ja ripottele niiden päälle hieman ruisjauhoja jotta kohoamisen näkee parhaiten. Tee leivistä enneminkin korkeita kartionmallisia kuin litteitä leipiä, jos haluat niistä limppuja. Ruisleipä ei enää nouse uunissa korkeaksi, vaan se lähinnä leviää.

5. Anna kohota 2-5 tuntia.

6. Pistele leivät haarukalla ja paista 200 asteessa 45-60 min. 7. Uunista otettuasi anna leipien levätä hieman leivinliinan alla. Jos aiot pakastaa leivät, laita jäähtyneet leivät valmiiksi pusseihin ja laita pakkastimeen vasta seuraavana päivänä.


Kommentit

Varis91
Perinteinen ruisleipä. Taikinasta tulee 6 leipää ja taikinakulhon on oltava vähintään 7-8 l jotta taikina mahtuu siihen hyvin. Puolikas annos mahtuu 3, 5 litraiseen.