3 426
3 426

Moussaka

8 annosta

Raaka-aineet

öljyä kuullottamiseen
2 munakoisoa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
3 rosamunda-perunaa
JAUHELIHAKASTIKE
öljyä kuullottamiseen
600 g nauta-karitsa-jauhelihaa
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl punaviinietikkaa
500 g tomaattimurskaa
suolaa
kanelitanko
mustapippuria
1 rkl oreganoa
1 nippu persiljaa silputtuna
JUUSTOKASTIKE
2 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl kuumennettua täysmaitoa
suolaa
muskottia maun mukaan
2,5 dl juustoraastetta
1 kevyesti vatkattu muna

Jaa resepti

Ohje

Leikkaa munakoisot n. 1/2 cm:n paksuisiksi siivuiksi. Asettele ne kerroksittain siivilään ja sirottele suolaa päälle. Laita lautanen painoksi ja anna munakoisojen "itkettyä" n. tunnin verran. Huuhtele munakoisot ja kuivaa ne talouspaperilla.

Kuumenna öljy mahdollisimman isolla pannulla ja paista munakoisoviipaleita, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä ja pehmentyneet. Öljyä ei kannata lotrata liikaa, sillä munakoiso vetää kaiken, mitä sille annetaan. Öljyjuoppo! Vaikka minulla oli suurin pannuni käytösssäö, jouduin paistamaan munakoisot kolmessa erässä. Levitä vaikka uunipannulle talouspaperia ja nosta munakoisoviipaleet paperille, jotta ylimääräinen öljy siirtyy niistä paperiin.

Paloittele kesäkurpitsa ja perunat siivuiksi, perunat mahdollisimman ohuiksi.

Jauhelihakastike: Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli pannulla öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää tomaattimurska, punaviinietikka ja mausteet. Anna muhia hiljalleen kannen alla n. 45 minuuttia. Poista kanelitanko kastikkeesta.

Juustokastike: Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää vähitellen kuumennettu maito. Mausta suolalla ja muskotilla. Anna kiehahtaa. Maista. Kun jauhojen maku ei enää tunnu, kastike on kypsynyt. Lisää juustoraaste ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Ota kattila liedeltä ja lisää siihen vatkattu muna hyvin sekoittaen.

Kokoa moussaka: Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele laakea kookas vuoka öljyllä. Asettele sen pohjalle kerros munakoisoviipaleita, toinen kesäkurpitsaviipaleita. Suolaa kesäkurpitsat kevyesti. Levitä n. 1/3 jauhelihakastikkeesta päälle. Lisää perunasiivut. Minulla niitä tuli juuri yksi kerros. Suolaa kevyesti. Levitä n. 1/3 juustokastiketta perunoitten päälle. Lisää toinen kerros munakoisosiivuja, levitä loput jauhelihakastikkeetta niiden päälle ja lopuksi ylimmäksi kerrokseksi loput juustokastikeesta. Tasoita pinta.

Paista moussakaa uunin alatasolla n. tunti.

 

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Fasaani
En ole vuosiin tehnyt moussakaa. Innostuin, koska Valion kalenterissa oli helppo ohje tammikuun kohdalla. Kaivoin kuitenkin esille myös kyproslaisen reseptin ja vielä kolmannenkin Pastanjauhantaa-blogista. Näitä reseptejä yhditellen tein oman versioni, ja lopputulos on mielestäni todella maukas ja mehevä. Onnistuin. Tämä on kyllä melkoisen työläs resepti, joten apulaisia olisi hyvä olla.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään