170 137
170 137

Moussaka

10 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

4 kpl munakoisoa
2 dl juustoraastetta (mozarella tms.)
tuoretta persiljaa
korppujauhoja
Jauhelihakastike:
1 kg karitsan jauhelihaa
2 kpl sipulia
5 kpl valkosipullin kynsiä
2 prk (a 400g) kuorittuja tomaatteja
2 prk (a70g) tomaattipyrettä
1 kpl sitruuna
1,5 dl kuivaa sherryä tai valkoviiniä
2 kpl laakerinlehteä
0,5 tl kanelia
2 rkl Oreganoa
1 rkl kynteliä
1 rkl timjamia
1 rkl minttua
1 rkl ruokosokeria
1 tl chilijauhetta
suolaa, pippuria
bechamel kastike:
100 g voita
100 g vehnäjauhoja (1,5dl)
1 l maitoa
1 dl parmesan raastetta (tai romano, pecorino)
3 kpl keltuaista
1 kpl kokonainen kananmuna
ripaus muskottipähkinää
suolaa, pippuria

Jaa resepti

Ohje

Jauhelihakastike:
Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipulit, lisää joukkoon jauheliha ja paista ruskeaksi. Kaada sekaan sherry/valkoviini ja sitruunan mehu ja paista alkoholi pois seoksesta. Lisää tomaatit, tomaattipyre, laakerinlehdet ja muut mausteet ja hauduta miedolla lämmöllä n. 30-40 min. kunnes kastike on hyvin sakeaa. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Tämän kastikkeen voi tehdä jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa yön yli.

Bechamel-kastike:
Sekoita jauhot ja voi kattilassa kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon maito ja lämmitä kunnes keitos on saostunut. Älä keitä! Siirrä pois liedeltä, anna jäähtyä hieman ja lisää joukkoon kananmunat, parmesan, muskottipähkinä ja hieman suolaa (ota huomioon voin suolaisuus) sekä pippuria. Lämmitä uudelleen varoen keittämistä kunnes seos on sakeaa kastiketta. Tämänkin kastikkeen voi tehdä jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa yön yli.

Loppu moussaka:
Kuori munakoisot ja leikkaa vajaan sentin siivuiksi (vinkki; leikkaa pitkittäin, niin säästyt paljolta jatkotyöltä) Jos haluat vähentää munakoisojen maun karvautta, niin suolaa siivut ja itketä niitä tässä vaiheessa n. puoli tuntia. Pyyhi munakoisoviipaleet ja aseta uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele viipaleet oliiviöljyllä ja paista vartti 175°.ssa.

Ota n. 25x35 cm vuoka ja kata sen pohja 1/3 munakoison viipaleista. Levitä päälle 1/2 jauhelihakastikkeesta, sen jälkeen 1/3 bechamel-kastiketta, juustoraastetta ja korppujauhetta. Toista vielä kaikki em. kerrokset ja laita päälle viimeiset 1/3 munakoisoa, bechamel-kastiketta ja korppujauhoja. Ripottele pinnalle kourallinen silputtua persiljaa.

Peitä vuoka ja paista uunissa 175-200° n. tunti. Poista kansi/folio ja ruskista vielä moussakan pinta kunnes se alkaa kuplia. Nosta jäähtymään 5-10 minuutiksi, viipaloi ja tarjoile hyvän leivän ja rapean salaatin kera.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

tvlupa
karitsan lihan tilalla voit toki käyttää muutakin jauhelihaa, kalkkunaa tai soijarouhetta. Muut vaihtoehdot saattavat kuitenkin vaatia hieman erilaista maustamista. Muuten valmistusprosessi on sama (tosin soijarouhe vaatii liottamista).

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään